Kadın Hastalıkları ve Doğum
Kadın hastalıkları ve doğum konusunda deneyimli uzman kadın jinekologlar ve profesyonel kadrodan oluşan; haftanın 7 günü 24 saat kesintisiz hizmet veren, gerekli teknolojik donanıma sahip kadın hastalıkları ve doğum bölümümüzde her yıl binlerce doğum gerçekleşmekte ve aileler hastanelerimizden bebekleri ile birlikte mutlulukla ayrılmaktadır.
Kadın hastalıkları bölümümüz, diğer branşlarla da iş birliği içerisinde çalışmaktadır. Üreme sorunları ve kısırlık problemi gibi konularda da akademik kariyere sahip uzman doktor, eğitimli ve deneyimli personeli bünyesinde barındıran tüp bebek merkezimizin uygulamaları sonucunda hamile kalan anne adaylarının takibi de kadın hastalıkları ve doğum bölümümüzde gerçekleşmektedir. Kadın hastalıkları ve doğum bölümlerimizde genel kadın sağlığı, menopoz-osteoporoz, gebelik takibi, riskli gebelikleri izleme ile yardımcı üreme teknikleri gibi birçok alanda hizmet verilmektedir.
Doğumdan hemen sonra uzman çocuk doktorlarının da kontrolü ile bebeğin periyodik aşılamaları yapılmaktadır. Ayrıca hastanelerimiz bebek dostu hastane olduğu için anne adaylarımız doğum sonrası anne sütü ve doğru emzirme teknikleri hakkında bilgilendirilmektedir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğimizde Uygulanan İşlemler ve Tedavi Edilen Hastalıklar
- Menopoz check up
- Riskli gebe takibi
- Çoğul gebelik takibi
- Zekâ testleri (İkili tarama – üçlü tarama)
- Sezaryen
- Ağrısız doğum (Epidural doğum)
- Hormonlu RİA takılması
- Tüm rahim operasyonları
- Yumurtalık kisti tedavisi
- Yara dondurma
- Kanser tarama testleri
- Servikal smear (PAPS testi)
- Vajinal akıntı
- Yumurtalık kisti tedavisi
- Genital siğil tedavisi
- Aşırı adet kanaması tedavisi
- Endometrial biyopsi (Rahim içi örnekleme)
- Leep (Rahim ağzı yara tedavisi)
- Kısırlık
- Ovulasyon takibi
- Genital estetik
- Histeroskopik cerrahi
- Genital PRP
- Vajinusmus tedavisi
- Kolposkopi
- Ektopik (dış) gebelik tedavisi
- Sistorektosel
- Laparoskopik cerrahi
- Tüp Ligasyonu
- Sanpenjektomi
- Servikal koterizasyon
- Nexplanon uygulaması (kola takılan korunma çubuğu)
- Düşük tedavisi
- Düşük sonrası uterus temizlenmesi
- Dış gebelik, ameliyatlı ve ameliyatsız tedavileri
- İdrar kesesi sarkması tamiri
Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğimizde Kullanılan Cihazlar
- Obstetrik doppler
- Histerosalpingografi (HSG)
- Üç boyutlu ultrason
- Ultrasonografi
Genel Jinekolojik Problemler
Jinekoloji, kadın hastalıkları bölümünün bir diğer adıdır. Ergenlikten menopoza kadar olan süreçte kadın sağlığını ilgilendiren tüm konular bu bölümün alanıdır. Kadın hastalıklarına sebep olan enfeksiyonlar, kasık ağrısı, adet düzensizliği, jinekolojik kanserler, adet sancısı, cinsel ilişki sonrası kanama ve tüylenme gibi birçok hastalığın teşhisi ve tedavisi bu bölümde yapılmaktadır. Ayrıca bölümümüzde cinsel yolla bulaşan enfeksiyon hastalıkları ve HPV virüsünün teşhisi için tarama programları kullanılmaktadır.
Gebelik ve Yüksek Riskli Gebelik Takibi
Hamilelik süreci, kadınların kendilerini en hassas hissettiği dönemlerden biridir. Bu da zaman zaman bebekleri ve kendi sağlıkları hakkında endişeye kapılmalarına sebep olabilir. Gebelik boyunca düzenli takiplerine devam etmeleri hem bu endişeyi gidermelerine hem de süreci daha sağlıklı geçirmelerine yardımcı olur.
Hamileliğin ilk haftalarından doğuma kadar olan süreçte standart gebelik takibi, ultrason cihazları ile yapılmaktadır. Kişiye konan tanıya göre yapılan rutin testler ikili test, fetal ense kalınlığı ölçümü, üçlü test, şeker tarama testi, servikal uzunluk ölçümü, fetal monitörizasyon olarak sıralanabilir. Yine aynı şekilde anne adayının durumuna bağlı olarak normal, sezaryen ya da epidural doğum yöntemleriyle bebeğin dünyaya gelmesi sağlanmaktadır.
Gebelik son adet tarihinden itibaren başlayarak 40 hafta boyunca sürer. Ancak bu süre bazen daha uzun ya da daha kısa olabilir. 37. haftadan önce doğanlara prematüre bebek, 40. haftadan sonra doğanlara ise postmatüre bebek denmektedir. Her iki doğum da normal gebelik süresinin dışında olduğu için bebekte çeşitli problemler görülebilir.
Hastanemizde yüksek riskli gebelikler içinse kadın hastalıkları ve doğum bölümü dışında perinatoloji bölümü bulunmaktadır. Perinatoloji bölümünde doğum sırasında ve gebelik süreci boyunca oluşabilecek komplikasyonlara karşı gerekli önlemlerin alınması sağlanır. Ek olarak, bu doğumlarda problem yaşaması olası bebekler için her an müdahaleye hazır, deneyimli bir ekibin bulunduğu yenidoğan yoğun bakım ünitemiz bulunmaktadır.
Kadın hastalıkları ve doğum polikliniklerimizde gebelik süreçleri boyunca anne adaylarının yanında oluyor; bu süreci bebekleri ve kendileri açısından sağlıklı tamamlayabilmeleri için çalışıyoruz. En az anne adayları kadar yeni doğan bebeklerinin bakımına da önem veriyoruz.
Doğum Yöntemleri
Doğum yöntemi belirlenirken eğer anne adayının fizyolojik olarak herhangi bir problemi yoksa normal doğum tercih edilmelidir. Ancak anne veya bebeği tehlikeye atacak bir durum söz konusu olduğunda sezaryen doğum yapılması gereklidir.
-
Normal vajinal doğum:
Normal vajinal doğumda, doğum sancılarıyla beraber rahim ağzı açılır ve annenin de ıkınmalarıyla beraber bebek doğmuş olur. Rahimdeki kasılmalar anne tarafından ağrı olarak algılanır ve bebek doğana kadar devam eder. Doğum kendiliğinden başladığı zaman daha kısa sürede gerçekleşir.
İlk normal doğumlarda süre 10-12 saate kadar uzayabilir. Ancak sancılar sürekli aynı sıklıkla gelmez ve ağrı aynı şiddette hissedilmez.
-
Sezaryen doğum:
Doğumlar her zaman planlandığı gibi gitmeyebilir ve her kadının fizyolojik yapısı normal doğum yapmaya uygun olmayabilir. Bu gibi durumlarda sezaryen doğum tercih edilmektedir. Sezaryen doğumda bebek, annenin karnından cerrahi kesi ile alınır.
Sezaryen doğum, acil olarak normal doğum beklenirken ya da takip edilirken gerekebileceği gibi önceden planlı yani elektif olarak da uygulanabilir.
-
Epidural doğum:
Halk arasında ağrısız doğum ya da prenses doğum diye bilinen bu yöntem, son zamanlarda ülkemizde yaygın olarak kullanılmaktadır. Epidural doğumda, çok ince bir kateter yardımıyla belde bulunan epidural alana lokal anestezik maddeler verilerek acı ve ağrı hissi azaltılır. Epidural anestezi hem normal doğumda hem de sezaryen doğumlarda tercih edilebilir.
Normal doğumlarda kateterle ilaç verildikten yaklaşık 15 dakika sonra etkisini gösterir, ağrı ve acı hissi kaybolur. Ancak anne adayı kasılmaları hissetmeye devam eder. Anestezi amaçlı takılan kateterler hastalar açısından herhangi bir problem yaratmaz, kolay ve acısız bir işlemdir.
-
Spinal doğum:
Spinal anestezi, sezaryen doğum sırasında ağrı hissedilmemesi için ilaç verilip, belden aşağısının uyuşturulmasıdır. Normalde sezaryen sırasında genel anestezi kullanılır ve anne adayı tamamen uyutulur. Ancak anne doğuma şahit olmak isterse ya da genel anestezi verilmeye uygun değilse spinal anestezi ile doğum tercih edilebilir. Epidural anestezi ile çok karıştırılan spinal anestezide kateter kullanılmaz; ilaç bir enjeksiyon yardımıyla verilir ve sonra enjeksiyon geri çıkarılır.
Menopoz ve Osteoporoz Takipleri
-
Menopoz
Kadınların hayatındaki en önemli dönemlerden biridir. Genellikle menopoz yaşı 45-55 yaştan sonradır. Menopoz döneminde yumurtalıklardaki folikül miktarı ve östrojen üretimi azalır. Zamanla yumurtalıkların küçülmesiyle birlikte regl döngüsü biter ve üreme yeteneği kaybolur. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre menopozun üç dönemi vardır. Bunlar; premenopoz, menopoz ve postmenopoz dönemleridir.
-
Premenopoz
Menopozun ilk belirtilerinin ortaya çıkmasından teşhisin konduğu zamana kadar geçen süreye premenopoz denir. Bu dönemde adet düzensizlikleri, normal dışı kanamalar, ateş basmaları ve cinsel problemler görülebilir.
-
Menopoz
Adet döngüsünün son bulduğu dönemdir. Başta sıcak basması olmak üzere terleme, yorgunluk, depresyon, eklem ve kas ağrıları, çarpıntı hissi gibi şikayetler bu dönemde yaşanabilir.
-
Postmenopoz
Postmenopoz dönemi ise menopoz sonrası dönemdir. Menopoz şikayetlerinin bitmesiyle sona erer. Östrojen eksikliği sebebiyle vajinal kuruluk, ilişki sırasında ağrı ve yanma, kemik erimesi vb. şikayetler postmenopoz döneminde görülebilir.
Menopoza bağlı olarak gelişen osteoporozun (kemik erimesi) önlenmesi için kadın hastalıkları ve doğum uzmanları diğer branşların hekimleri ile birlikte iş birliği yaparak tedavi yürütmektedirler.
Tüp Bebek Tedavisi
Doğal yöntemlerle bebek sahibi olamayan anne-baba adaylarını deneyimli kadro ile hizmet veren tüp bebek merkezimize yönlendirip onları hayallerine kavuşturuyoruz. Tüp bebek merkezimizde kısırlık tedavisi yapılmakta ve güncel yardımcı üreme teknikleri kullanılmaktadır.
SIK SORULAN SORULAR
Jinekolojik muayene acı verir mi?
Bazı kadınlar jinekolojik muayeneden acı ve ağrı duyacakları korkusu yaşayabilirler. Hasta, muayene masasına yatar ve masanın şekline göre bacaklarını yerleştirir. Jinekolojik muayene, hasta eğer bakire değilse vajinaya yerleştirilen spekulum adı verilen bir aletle yapılır. Spekulum takıldığında hasta rahat ve gevşek olursa ağrı hissetmez. Bu muayene sırasında vajinal akıntılar, rahim ağzında yara, iltihap ve polip gibi patolojiler incelenir. Eğer akıntı varsa kültür ve rahim ağzı kanseri taraması için smear alınır. Spekulumla muayene sonrası, vajinaya iki parmak, diğer elin dört parmağı da karın alt bölgesine yerleştirilerek bimanuel muayene yapılır. Bu sayede karın altında hassasiyet, rahim ve yumurtalıklarda ele gelen kitle varsa değerlendirilir.
Bakirelerde vajinal spekulum muayenesi, bimanuel muayene ve vajinal ultrason yapılmaz. Rahim ve yumurtalıkların değerlendirilmesi, idrar sıkıştırılarak karın alt bölgesinden (pelvik USG) yapılan ultrasonla mümkündür. Jinekolojik muayene, adetli ya da adetli değilken yapılabilir. Vajinal akıntı şikâyeti varsa, smear testi yapılacağı zaman adetli olunmaması gereklidir. Cinsel olarak aktif olan her kadının yılda bir jinekolojik muayene yaptırması önerilmektedir.
Yumurtalık kisti belirtileri nelerdir?
Yumurtalık kisti, kadınların sistemlerinin bir parçası olan yumurtalıklarda oluşan, iyi ve kötü huylu olarak ikiye ayrılan kistlerdir. Kist oluşumuna sebep olan şey net olarak bilinmemesine rağmen yumurta oluşurken salgılanan enzimler ya da diğer maddelerden kaynaklı olabileceği düşünülmektedir. Yumurtalık kistlerinin belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
|
Sezaryen doğum kaç kez yapılabilir?
Sezaryen doğum hakkında en çok merak konulardan biri de bu yöntemle kaç kere doğum yapılabileceğidir. Sezaryenle üç kere sorunsuz doğum yapılabilir ancak üçten fazla doğum yapıldığında bazı problemler görülebilir. Sezaryen ile yapılan doğum sayısı fazlalaştıkça rahim içinde yapışıklık oluşma ihtimali artar, plesenta doğum kanalına konumlanabilir ve doğum kanalı kapanabilir. Sezaryen doğum sayısı arttıkça rahimde gerçekleşen kesi miktarı da artar. Bu da kesi yapılan alanda bazı problemlere sebep olabilir. |
Sezaryen doğumdan sonra normal doğum yapılabilir mi?
Sezaryen sonrası normal doğum yapılabilmesi için anne adayının pelvis yapısı muhakkak normal doğum için uygun olmalıdır, rahminde bir çatı darlığı bulunmamalıdır. Bebeğin duruşu, kilosu ve geliş şeklinde problem olmamalıdır. Önceki doğumlardan kalan rahimde yırtıklık veya şekil bozukluğu bulunmamalıdır. Bu şartlar sağlandığı takdirde sezaryen sonrası normal doğum yapılabilir. |
Daha fazla bilgi almak için 0850 222 04 94 numaralı çağrı merkezimizi arayarak kadın hastalıkları ve doğum bölümümüzden randevu alabilirsiniz.
Hekimlerimiz
-
Op. Dr. Zarife Kerimova
-
Op. Dr. Adalet Zati Can
-
Op. Dr. Asuman Sevük
-
Op. Dr. Ayşe Katrancı
-
Op. Dr. Funda Ayşe Demir
-
Op. Dr. Gülçin Demirdöven
-
Op. Dr. Mehriban Musayeva
-
Op. Dr. Şirin Ceylan
-
Op. Dr. Zeynep Yeşim Görgün
-
Op.Dr. Ayşe Yıldırım
-
Op. Dr. Beyhan Badoğlu
-
Op.Dr. Gulnar Huseynova
-
Op.Dr. Leman Nabiyeva
-
Op.Dr. Matanat Chankaya
-
Op. Dr. Sema Soysal
-
Op. Dr. Vefa Yılmazer
-
Op.Dr. Zeynep Aksu Şit