Hamileler İçin Covid-19 Aşı Rehberi
Covid-19, hamileleri nasıl etkiler?
Covid-19’a yakalanan hamile kadınların çoğu hastalığı hafif veya orta dereceli belirtilerle geçirmektedir. Ancak hamilelikte Covid-19 enfeksiyonu sebebiyle gelişen pnömoni, oksijen ihtiyacı, yoğun bakım ünitesine kabul, mekanik solunum ve ölüm hamile olmayan kesime kıyasla daha yüksek riskle ilişkilidir.
Covid-19 anne karnındaki bebeğe geçer mi?
Yapılan araştırmalar sonucu Covid-19’un anneden bebeğe bulaşma riskinin ortalama %3,2 olduğu tespit edilmiştir.
Hamileler Covid-19 aşısı olabilir mi?
Hamileler için Sağlık Bakanlığı tarafında onaylanmış iki aşı bulunmaktadır. Bunlar; Sinovac inaktif virüs aşısı ve Biontech-Pfizer mRNA aşısıdır.
Sinovac inaktif virüs aşısı:
Bu aşı, COVID-19’a neden olan koronavirüsün (SARS-CoV-2) kimyasal ve fiziksel uygulamalardan geçirilerek hastalık yapıcı özelliğinin ortadan kaldırılmasıyla elde edilen, vücutta bağışıklık yanıtı oluşturabilen cansız virüs aşısıdır. İnaktif virüs aşıları hamilelikte güvenli olarak kabul edilir. Çocuk felci ve bazı tip grip aşıları da bu teknik kullanılarak üretilmiştir.
Biontech-Pfizer mRNA aşısı:
mRNA aşısı genetik yoldan etki eden ve daha kısa sürede antikor üretebilen bir aşıdır. Virüsün genetik kodunu taşıyan RNA’yı içermektedir. Aşı kişiye enjekte edildikten sonra kişinin hücreleri, bu genetik kodu kullanarak bağışıklık sistemini uyaran maddeleri (antijen) üretir ve bağışıklık sistemini harekete geçirir. Bu sebeple aşılara da mRNA yani “mesajcı RNA”aşılar denir. mRNA aşıları hücre çekirdeğine girmez ve insan DNA’sını değiştirmez. Anne ve bebekte herhangi bir genetiklik değişikliğe sebep olduğu gözlenmemiştir.
Ülkemizde kullanılan bu iki aşı da canlı aşılar olmadığı için hamilelerde veya bebeklerde enfeksiyona sebep olmaz. Aşıların ikisinde de hamileler ve bebekler için zararlı bir madde bulunmamaktadır.
Hamilelikte Covid-19 aşısı yaptırmanın faydaları nelerdir?
Aşılama, hastalıktan korunma ve Covid-19’un neden olabileceği hayati risklere karşı önlem alma açısından çok önemlidir. Aşılama sayesinde hastalığı bulaştırma riski oldukça düşmektedir.
Covid-19 aşıları ölüme veya düşüğe sebep olur mu?
Bu konuda yapılan araştırmalara göre vücut tarafından aşılara verilen immün (bağışıklık) yanıtın düşük ve ölüm riskini artırmadığı görülmüştür.
Hamileyken olunan aşı bebekte de antikor oluşturur mu?
Hamileyken Covid-19 aşısı olunduğunda hem annede antikor oluşur hem oluşan bu antikorlar bebeklerinde hastalığa karşı korunmasına yardımcı olabilir.
Covid-19 aşılarının yan etkileri nelerdir?
Aşıların yan etkileri konusunda hamilelerde bir farklılık gözlenmemiştir, diğer kişilerde olduğu gibi aşının uygulandığı kolda ağrı, kızarıklık ve şişme görülebilir. Vücutta ise yorgunluk, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, titreme, ateş, mide bulantısı ve ishal en çok görülen yan etkilerdir. Bu belirtilerin hepsi hafif ve kısa sürelidir.
Nadir olarak aşı sonrası bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar görülmüştür. Bu sebeple alerjik bir geçmişi olan kişiler aşı olmadan önce doktora danışmalıdır.
Eğer aşının yan etkileri geçmiyor, aksine artış gösteriyorsa acil tıbbi yardım çağırmak gerekir.
Hamilelikte ne zaman aşı olunabilir?
İlk 12 haftadan sonra bebeğin organ gelişiminin en önemli dönemi tamamlanmaya başladığından, yüksek risk grubunda olmayan hamileler bu dönemi bekleyebilirler. Virüsün varyantlarına karşı iyi bir bağışıklık geliştirebilmek için tek doz yeterli olmaz. Doğumdan önce veya Covid-19 ile ciddi hastalık riskinin en fazla olduğu üçüncü 3 aylık döneme girmeden önce ikinci doz aşı olunmalıdır.
Emziren anneler Covid-19 aşısı olabilir mi?
Aşıların içeriğindeki herhangi bir madde emzirmeyle bebeğe geçmez. Emziren kadınlar da gönül rahatlığı ile aşılanabilir.