Kadınların Bitmek Bilmeyen Sorunu Vajinal Akıntı Kısırlık Sebebi!
Kadınların büyük bir bölümü...
Kadınların büyük bir bölümü, vajinal akıntı probleminden dertli. Hatta Jinekoloji Kliniklerine en çok başvurulan sebeplerin başını, vajinal akıntılar çekiyor. Herkeste olabilir, normal! denilen, eşe dosta bile sormaya çekinilen bu konu, uzmanlara danışılmadığı ve geçiştirildiği takdirde, kısırlığa bile sebep olabiliyor.
Vajinal akıntılar, mantar hastalığından tümörlere kadar geniş bir hastalık yelpazesinin belirtisi olabilir. Jinekoloji polikliniklerinde en sık görülen sorun akıntıdır. Normal vajina akıntısı ya farkedilemez ya da çamaşırda hafif bir renk değişikliğine neden olur. Renksiz, kokusuz, beyaz kimi zaman yumurta akı kıvamında bir akıntıdır ve pH sı<4.5 tir. Miktarı ve şekli çeşitli faktörlere bağlı olarak farklılıklar gösterir, adet döngüsünün belli dönemlerinde niteliği değişir. Yumurtalama öncesi artmaya başlar, yumurtalama sırasında doruk noktasına ulaşır ve bir sonraki adete kadar giderek azalır.
Normal vajen florasında en fazla bulunan bakteri laktobasillerdir. Laktobasillerin sayıca azaldığı pek çok durumda vajinal enfeksiyonlar oluşur. Örneğin antibiotik kullanımı sonucunda vajinal mantar oluşmasının nedeni de budur.
Vaginanın iltihabına vajinit ve serviks denilen rahim ağzının iltihabına servisit denmektedir. Vajinitteki akıntı daha bol miktardadır, kötü, rahatsız edici kokusu olabilir ve koyu kıvamlıdır. Bazen süt kesiği kıvamında olabildiği gibi bazen de köpüklü ve bol sarı-yeşil renktedir. Serviksin iltihapları ise anormal vajinal akıntılar yanında, kendilerini kasık ve bel ağrıları ile belli eder. Bunun dışında üreme organları ile ilgili kanseröz tümörler, vajinal tampon kullanımı, vajinayı irrite eden diğer maddelerin kullanımı (parfümler, sabunlar, vajinal duş alımı, alerjik bünyelerde vajinal fitiller gibi) da akıntı şikayeti yapabilir.
Kaşıntı da varsa Vajinal Mantar ihtimali yüksek!
Akıntı mantar enfeksiyonunda, süt kesiği görünümündedir ve yoğun kaşıntı eşlik eder, bakteriyel vajinozda akıntı gri-beyaz yapışkandır ve balık kokuludur, trikomoniyazisde ise köpüklü sarı yeşil renkte ve çok kötü kokuludur. Chlamydia ve gonore servisitinde akıntı pürülandır. Akıntı kanlı, et suyu renginde ise akla kadın organları kanserleri gelmelidir.
Enfeksiyonun rahim ağzından rahim içi ve tüplere yayılması ile pelvik enfeksiyon oluşur. Bulantı, kusma, yüksek ateş, karında şiddetli ağrı ve hassasiyet, apse oluşumu durumlarında hastanın hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gerekir. Pelvik enfeksiyonu hafif olanlarda ayaktan antibiyotik tedavisi uygulanarak hasta takip edilir. Tedavide gecikme, enfeksiyonun ileri düzeyde olması tüplerde yapışıklık ve tıkanmaya neden olarak infertilite, ektopik gebelik ve kronik ağrı gibi ciddi komplikasyonlara sebep olabilir.
Sonuç olarak akıntı deyip geçmeyelim. Fizyolojik akıntı dışındaki tüm akıntı durumlarında beklemeden bir jinekoloğa başvuralım.