Nöroloji
Nörolojik Hastalıklar
Nöroloji beyin, beyin sapı, omurilik ve çevresel sinir sistemiyle kasların hastalıklarını inceleyen ve cerrahi dışındaki tedavi uygulamalarını içeren tıp bilimi dalıdır.
Nöroloji hastalıklarının teşhisinde büyük önem taşıyan cihazların teknolojik gelişimleri yakından takip edilmektedir. Her üç hastanemizde de nöroloji alanında uzman hekimlerimiz tarafından tanı, teşhis ve tedavi hizmeti verilmektedir.
Nöroloji Kliniğimizde Tanı ve Tedavisi Gerçekleştirilen Başlıca Hastalıklar:
- Baş ağrıları
- Baş dönmeleri
- Felçler
- Sara yani epilepsi hastalığı
- Parkinson hastalığı
- MS (multiple skleroz)
- Kas hastalıkları
- Beyin ve sinir enfeksiyon hastalıkları
- Doğumda veya doğum sonrasında oluşan beyin ve sinir hastalıkları
- Beyin tümörleri
- Bel ve boyun ağrıları
- El ayak uyuşmaları
- Alzheimer ve diğer bunama hastalıkları
- Hareket bozuklukları
- Yürüme Bozuklukları
- Diyabetik Nöropatiler
- Migren botoksu
Alzheimer ve Parkinson Tedavi Yaklaşımları
Alzheimer unutkanlıkla başlayan, yavaş seyreden nörolojik bir hastalıktır. Hafıza kaybı, zihinsel yeteneklerde azalma ve davranışsal değişiklikler görüldüğünden hasta için olduğu kadar yakınları için de zor bir süreçtir. Hastalığın belirtileri, erken teşhis ve tedaviyle hafifletilebilir ve hayat kalitesi artırılabilir. Bu nedenle hasta yakınlarının alzheimer ile ilgili bilgi sahibi olması ve uygun bakımı sağlaması önemlidir.
Parkinson ise beyindeki dopamini üreten hücrelerin bozulması sonucu ortaya çıkar. Dopamin maddesi beyin hücrelerinin birbirleriyle haberleşmesini, koordinasyonunu ve kişinin hareketlerinin kontrolünü sağlar. Bu nedenle bu maddenin eksikliği ve anormal derecede düşmesi hareketlerde yavaşlama, titreme, kaslarda sertleşme, duruş ve denge bozuklukları, konuşma güçlüğü gibi belirtiler ortaya çıkarır.
Polikliniğimize alzheimer veya parkinson şüphesiyle başvuran hastaların kapsamlı tıbbi geçmişleri alınır, nörolojik muayeneler yapılır ve gerekli görüldüğünde ilave testler istenebilir. Özellikle hastanın öyküsü incelenirken hasta yakınlarıyla görüşerek hastalığın evresi belirlenmeye çalışılır. Bu anlamda, kişinin yakınlarına hastalığın nasıl başladığına ve hastanın neleri yapıp neleri yapamadığına dair sorular sorulur.
Parkinson ve alzheimerın kesin bir tedavisi yoktur. Uygulanan tedavi yöntemleriyle hastanın davranışları kontrol altına alınmaya, hastalığın etkileri azaltılmaya ve ilerlemesi yavaşlatılmaya çalışılır. Bu süreci hastanın yakınlarıyla iş birliği içinde yürütmek önemlidir. Hasta yakınlarına hastalık hakkında bilgi verilir, bakım becerilerini geliştirmelerine yardımcı olunur ve hastaya nasıl davranılacağına dair destek olmak amacıyla bir dosya düzenlenir. Ayrıca, hasta ve yakınlarına psikologlarımız tarafından danışmanlık, rehberlik ve duygusal destek hizmeti verilebilir.
Nöroloji Bölümünde Yapılan Başlıca Tetkikler
EEG (Elektroensefalografi): EEG beyindeki sinir hücreleri tarafından üretilen elektriksel işlemlerin uyanıklık ve uyku halindeyken kağıt üzerine beyin dalgaları şeklinde aktarılması işlemidir.
MR (Manyetik Rezonans): Vücutta ayrıntılı resimler oluşturmak için güçlü mıknatıslar, radyo dalgaları ve bilgisayarın kullanıldığı bir testtir. Nörolojik hastalıkları teşhis etmek veya tedaviye verilen yanıtı takip etmek için kullanılan cihaza MR denmektedir. MR hakkında en çok merak edilen konulardan biri radyasyon içerip, içermediğidir. MR cihazı görüntüleme yaparken x ışınlarını değil mıknatıs ve radyo dalgalarını kullanır, bu sebeple de radyasyon içermez.
BT (Bilgisayarlı Tomografi): Bilgisayarlı tomografi, X-ışınları ile vücudun incelenen bölgesinin kesitsel görüntüsünü oluşturan bir radyolojik yöntemdir. Yöntem olarak X ışını kullanıldığından radyasyon içermektedir. Bu nedenle hamilelerde kullanımından kaçınılmaktadır. Ancak günümüzde gelişmiş yeni cihaz ve teknolojilerle hasta güvenliği için radyasyon dozu mümkün olduğunca en aza indirgenerek görüntü elde edilmektedir.
Nöroloji Randevu
Nöroloji kliniğimizden randevu almak için 0850 222 04 94 numaralı çağrı merkezimizden bize ulaşabilirsiniz.