Ortopedi ve Travmatoloji
Ortopedi ve Travmatoloji Nedir?
Ortopedi ve travmatoloji, kas ve iskelet sisteminde oluşan hastalıkların tanı ve tedavisinin yanı sıra yaralanma ve kazalardan oluşan vücut hasarlarını cerrahi müdahalelerle düzeltmeyi amaçlayan bir bölümdür.
Ortopedi ve travmatoloji bölümümüzde tüm ameliyatlar, tecrübeli hekimlerimiz tarafından yapılmakta ve hastalarımız ameliyat olduktan bir gün sonra yürüyebilmektedir. Ayrıca, Çakmak Erdem Hastanemizde Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü 24 saat hizmet vermektedir.
Ortopedi ve travmatoloji bölümümüz, en sık fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü ile koordineli çalışmakta olup gerekli olduğu durumlarda diğer bölümlerle de iş birliği yapmaktadır.
Hastanelerimizde Ortopedi ve Travmatoloji Alanında Yapılan İşlemler
Artroskopik Yöntemle Yapılan Ameliyatlar
Öncelikle “artroskopi nedir?” sorusunu cevaplamak gerekirse artroskopi, eklemlerin içini küçük kesiler aracılığıyla görebilmeyi sağlayan ve aynı anda tedavi olanağı veren bir yöntemdir.
- Menisküs yırtıkları: Menisküs yırtılması dizde ani bir dönme veya tekrarlayan eğilip kalkmalar sebebiyle oluşabilir. Bu durum dizde ağrı ve şişliğe yol açabilir. Aynı zamanda dizden ses gelmesine ve kitleme gibi durumlara neden olabilir. Menisküs tedavisinde artroskopik tamir uygulanır. Yırtığın yerine göre menisküs çıkarılabilir veya dikilebilir.
- Bağ yırtılması: Bağ yırtılması, özellikle ön çapraz ve iç yan bağlarda yaralanma ile görülmektedir. Tedavi, artroskopik bağ tamiri ile yapılır.
- Kıkırdak aşınması: Darbe veya yaşlanma sonucu eklem kıkırdağında zedelenme olabilir. Bazen kopan kıkırdak parçası da eklem içinde serbest olarak dolaşabilir. Tedaviyle artroskopik olarak kıkırdağın tekrar kanlanması sağlanır.
- Bankart lezyonu ve Rotator Cuff tamiri: Omuz çıkıklarında bankart tamiri, labial yırtık tamiri ve rotator cuff tamiri işlemleri gerçekleştirilmektedir.
- Ayak bileğinde kıkırdak lezyonlarına yönelik de artroskopik girişimler yapılmaktadır.
Kalça ve Diz Eklem Protezleri
Kalça ve diz kireçlenmelerinde, kemik avasküler nekrozunda, doğuştan kalça çıkıklarında; protez, revizyonlar, tibial osteotomi işlemleri gerçekleştirilmektedir.
Kalça ve diz eklem protezleri gece ağrıdan uyuyamayan, merdiven inip çıkarken, otururken zorlanan ve geçmeyen ağrıları bulunan, ileri seviye kireçlenmesi olan hastalara önerilmektedir.
Travma Cerrahisi
Travmatoloji alanında kırıklar, çıkıklar, kas-tendon yırtık ve kopmalarının tedavisi gerçekleştirilmektedir. Gerekli görüldüğü durumlarda diz protezi, kalça protezi gibi protezler de travma cerrahisinde kullanılmaktadır.
Spinal (Omurga) Cerrahisi
Ortopedi ve travmatoloji omurga cerrahisi alanında omurganın doğuştan veya sonradan olmuş yana eğrilikleri, öne eğrilikleri (kamburluk), kemik erimesine bağlı kırıklar ve kazalara bağlı omurga kırıkları tedavi edilmektedir.
Pediatrik Cerrahi
Pediatrik ortopedi, çocukluktan yetişkinliğe kadarki dönemde gelişen doğumsal kalça çıkıklığı, çarpık ayak, doğumsal deformiteler, düztabanlık, tümörlerin ve kırıkların cerrahi tedavisi ile ilgilenmektedir. Pediatrik ortopedi cerrahisinin, erişkin ortopedi ve travmatoloji cerrahisinden en büyük farkı gelişmekte olan kas ve iskelet sistemini incelemesidir.
Ayak Cerrahisi
Ortopedi ve travmatoloji ayak cerrahisi alanında tırnak batması, ayak parmak deformiteleri, hallux valgusun (baş parmak çıkıntısı) cerrahi tedavisi, os trigonum (ayak bileği) sendromu ve kırık tedavisi gerçekleştirilmektedir.
Deformite Cerrahisi
Deformite cerrahisinde yöntemler bozulmanın görüldüğü yaş grubuna, yerleşimine ve ciddiyetine göre farklılık gösterir. Kemik deformite ameliyatlarında evrelere göre müdahale edilecek alan belirlenmektedir. Erken evrelerde sadece ilgili bölgeye yapılan müdahaleler yeterli olurken, ilerlemiş evrelerde o bölgenin yakınındaki diğer alanlara da cerrahi işlem uygulanmaktadır.
El Cerrahisi
Ortopedi ve Travmatoloji, el cerrahisi ile de ilgilenmektedir. Parmak ucu ile dirsek arasında yer alan bölgedeki cilt, cilt altı, kas, tendon (kiriş), damar, sinir, eklem ve kemik ile ilgili her türlü yaralanma, hastalık ve tıbbi sorunlar, el cerrahisi bölümünde incelenmektedir.
Spor Travmatolojisi
Spor sırasında yeterince ısınmadan yapılan hareketler sakatlıklara sebep olabilmektedir. Bu aktiviteler esnasında başta diz ekleminde olmak üzere; ayak bileği, kalça ve kasık bölgesi, omuz eklemi, ayak uyluk bölgesi, omurga dirsek eklemi, el bileği ve elde yaralanmalar görülmektedir. Tüm sportif sakatlanmalar Ortopedi ve Travmatoloji Bölümümüzde başarı ile tedavi edilmektedir.
Boy Uzatma Ameliyatı
Boy uzatma ameliyatı fiziksel açıdan daha güzel bir görünüş için değil, bacaklar arasındaki eşitsizlik yüzünden oluşan fonksiyonel bozuklukları düzeltmek amacıyla yapılmaktadır. Ortopedi ve Travmatoloji bölümümüzde uygulanan bu ameliyat ile beraber bacaklardaki uzunluk farkı, uzun bacağın kısaltılması veya kısa bacağın uzatılması ile eşitlenebilmektedir.
SIK SORULAN SORULAR
Pediatrik ortopedi ne demektir?
Çocukluk çağında görülen doğumsal veya sonradan ortaya çıkan tüm ortopedik rahatsızlıklar pediatrik ortopedinin alanına girmektedir. Eğer çocuğunuzda yürüme bozuklukları, kalça eklemi bozuklukları, bacaklarda eğrilik ve kemik çıkıklıkları gibi belirtiler fark ettiyseniz pediatrik ortopedi doktorlarına başvurmalısınız.
Kırık ve çatlaklar için hangi bölüme gidilir?
Günlük hayatta dikkat dağınıklığı ve yorgunluk gibi sebeplerden dolayı pek çok kaza yaşanabilmektedir. Bu kazaların sonuçlarından biri de kemiklerde görülen kırık ve çatlaklardır. Kırık ve çatlak şikayetleri için ortopedi ve travmatoloji bölümüne başvurmanız gerekir.
Çapraz bağ yırtılması nasıl tedavi edilir?
Özellikle futbol ve basketbol gibi yüksek tempolu sporlarla uğraşanlarda sıkça görülebilen ön çapraz bağ yırtılması sonucunda, dizin fonksiyonlarının tam olarak tekrar kazanılması için ameliyat gerekebilir. Ancak yaralanma çok şiddetli değilse ameliyat yerine fizik tedavi uygulamaları önerilmektedir.
Kalça protezi hangi hastalıklarda kullanılır?
Kalça protezi; kireçlenme, kalça çıkığı ve büyüme plağı kayması gibi çocukluk çağı hastalık sekelleri, romatizmal hastalıklar, iltihap sekelleri, tümörler, ileri yaş kalça kırıkları ile kanlanma problemi sonrası kemik nekrozları şikayetlerinde kullanılmaktadır.
Kalça protezi genellikle orta yaştan sonra tercih edilen bir yöntemdir. Ancak gerekli görüldüğü durumlarda her yaştan hastaya uygulanabilmektedir.
Ortopedi ameliyatları sonrası nelere dikkat edilmeli?
Ortopedi ameliyatları sonrası dikkat edilecek şeyler ameliyatın türüne göre değişmektedir. Ancak, genel açıdan bakılacak olursa doktorun ameliyat sonrası için tavsiyelerine ve verdiği hareketlere uyulması gerekmektedir.
Menisküs yırtıkları oluşmasının sebepleri nelerdir?
Menisküs yırtıklarının görülme sebebi yaşa bağlı olarak değişmektedir. Genç yaştakilerde menisküs yırtığı olması için çok ciddi travma gereklidir. Bu yaş grubunda genellikle yoğun spor aktiviteleri sırasında yapılan ters hareketler sonucunda menisküs yırtıkları oluşmaktadır.
Yaşlılarda görülme sebebi ise yıllar geçtikçe menisküslerin eskiyerek, esnekliklerini ve sağlamlıklarını kaybetmesi sonucu dejenere olmasıdır.
El ve ayak cerrahisi ayrı bölüm mü?
El cerrahisi; genel cerrahi, plastik cerrahi ve ortopedi uzmanları tarafında uygulanabilmektedir. Ayak cerrahisi ise yalnızca ortopedi uzmanları tarafından yapılmaktadır.
Hastanelerimizde el ve ayak cerrahisi uygulamaları, ortopedi ve travmatoloji doktorları tarafından yapılmaktadır.
Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?
- Doğumsal kalça çıkıkları
- Bacaklardaki eşitsizlikler
- Menisküs yaralanmaları
- Eklem bağlarındaki ezilme ve burkulmalar
- Sinir sıkışmaları
- Tetik parmak
- Tenisçi dirseği
- Eklem kireçlenmeleri
- Siyatik
- Topuk dikeni
- Kıkırdak yaralanmaları
- Lif kopmaları
- Kemik kırıkları
- Kemik iltihapları
- Farklı eklemlerdeki çıkıklar
- Eklem ağrıları
- Romatizmalar
- Boyun ve bel fıtıkları
Ortopedi ve Travmatoloji Randevu
Ortopedi ve Travmatoloji Bölümümüzde yapılan işlemler hakkında daha fazla bilgi ve randevu için 0850 222 04 94 numaralı çağrı merkezimizden bize ulaşabilirsiniz.