Yaşam Kalitenizi Kısıtlayan Ağrılara Protez ile Son Verin
Dünya genelinde hızla gelişen teknoloji ve tıp bilimi ile birlikte protez ameliyatları da artık kolayca yapılabiliyor ve operasyon sonrası hızlı iyileşmeler gözlemleniyor. Hayat kalitenizi düşüren diz ve kalça ağrılarından nasıl bir operasyonla kurtulabileceğinizi biliyor musunuz?
Protez Ameliyatında Yaş Sınırı Yoktur
Protez ameliyatı dizinde veya kalçasında şiddetli ağrısı olan, diz ağrısı sebebiyle günlük aktivitelerini yerine getiremeyen, hatta evin içerisinde dahi yürürken sıkıntı çeken kişilere uygulanan ilaç tedavisi ve fizik tedavi yanıt vermiyorsa uygulanabilir.
Genelde 60 yaş üzeri protez uygulaması yapılıyor olmakla birlikte daha erken yaşlarda yaşam kalitesi bozulan hastalarda (gençlik romatizması vb.) da protez uygulaması yapılabilir. Alt ya da üst yaş sınırlaması bulunmamaktadır.
Ameliyat Öncesi İyi Bir Tetkik ve Muayene Uygulanırsa Ameliyat Memnuniyeti %90’ın Üzerinde Olur
Tüm ameliyatlarda olduğu gibi protez öncesi hastaların muayeneden geçirilmesi gerekmektedir. Hastanın kalp, damar, solunum, böbrek sistemleri kontrol edilir, tahlil yapılarak, enfeksiyon ve diğer risk faktörleri taranır. Hasta ameliyat öncesi diş, dahiliye, kardiyoloji ve gerekirse kadın doğum uzmanlarınca muayene edilir. Ameliyat öncesi iyi bir tetkik ve muayene uygulanırsa ameliyat sonrası başarı şansı o kadar artar ve bu şekilde hazırlanan hastalarda ameliyat memnuniyeti %90’ın üzerinde olur.
Bu ameliyatların en büyük riski enfeksiyon oluşması ve emboli denilen kan pıhtısı tıkanıklıklarıdır. Bu riskleri azaltmanın en kolay yolu ameliyat öncesi iyi bir hazırlık ve doğru ilaç uygulanmasıdır. Hastalar anestezi uzmanı değerlendirmesi ve kendi istekleri doğrultusunda ya genel anestezi ya da epidural anestezi (belden aşağısı uyuşturularak yapılan anestezi) ile ameliyat edilir. Ameliyat yaklaşık 40-60 dakika sürer.
Hastalar Genelde Bir Ayın Sonunda Ağrısız ve Rahat Bir Yürüyüşe Kavuşur
Hastaların çoğunluğunda ameliyat sonrası yoğun bakım ihtiyacı olmaz, kendi odalarına alınırlar. Ameliyattan genellikle 24 saat sonra hastalar tam basarak yürütülür. Bu ilk gün oda içerisinde yardımcı aparat ile olur.
Genellikle ortalama 3 gün hastahanede kalınır. Hastanın ameliyat ağrılarının geçtiği 15 gün sonunda yaşam kalitesi oldukça artış gösterir. Ağrı şikayetleri tama yakın biter. Hastaların ayak ve bacaklarındaki şişlikler 1-2 ay içerisinde iner. Hastalar genelde bir ayın sonunda ağrısız ve rahat bir yürüyüşe kavuşur. Araba kullanabilir. Spora başlayabilir.
Ameliyat Sonrası Bunlara Dikkat!
Fizik tedavi uygulamaları ile hastaların uzun yıllardır kullanmadıkları kasları güçlendirilir. Bu sayede ameliyatların faydası daha çok arttırılabilir. Hastalar ameliyat sonrası klozet kullanmalıdır. Yere oturma, bağdaş kurma, proteze zarar verir. Namaz oturarak kılınabilir. Merdiven inip çıkma rahat olarak yapılabilir. Düz yolda yürüyüş kapasiteleri artar.
İyi tetkik, uygun şartlarda yapılan ameliyat ve gerekirse uygun rehabilitasyon ile hasta yeniden ağrısız ve hareketli olarak yaşamına devam edebilir. Hastaların %80-90’ı ortalama 20 yıl rahat hareketlerini yapıp protezlerini kullanabilir. Yaşam kalitesini bozan ağrıdan kurtulmak doğru merkezlerde modern protezler ile oldukça kolay ve basit bir işlem haline gelmiştir.