Yaza Hazırlanırken Spor Salonlarındaki Tehlikeye Dikkat!
Yaz ayları yaklaşırken genel alışkanlıklarımızdan biri de spor salonlarına koşmak.
Bütün bir kış sadece işe gidip gelen ve hayatını oturarak geçiren çalışanların büyük bir kısmı hızlıca forma girmek ve alınan fazla kiloları vermek için spor salonlarını dolduruyor. Fakat unutulan bir şey var ki bilinçsizce başlanan sportif faaliyetlerde ciddi yaralanmalar meydana gelebiliyor.
Aktif profesyonel sporcular bile müsabakalar öncesi yaklaşık 1 saat kadar ısınırken, genellikle hızlı kilo vermek ve forma girmek amacıyla spor salonlarına kayıt yaptıran kişiler, 3 dakika bile ısınmadan ağır halterlerin altına giriyor. 6 aydır banyo dışında su görmeyen bedenler havuza olimpiyat yüzücüsü gibi atlayıp hızla kulaç atıyor. Hazır olmayan bedenlerde kaslardan ziyade, kasları kemiğe bağlayan tendonlar zedeleniyor. Koşu bandındaki burkulmalardan tutun, omuz ve kol kasında 3. dereceye varan yırtıklar, yine ayak ve ayak
bileği bölgesindeki tendon kopmaları, bel ve boyunda ciddi disk yaralanmaları hiç de nadir sayılarda değil.
Sakatlıklar Giderek Artıyor!
Hızla açılan yeni spor salonlarıyla beraber ve yerel belediyelerin spor tesislerinin sayısının artması ve yaz öncesi yapılan görsel medyadaki teşvikler spora olan ilgiyi arttırdığı gibi sakatlıkları da beraberinde getiriyor. Bunları anlatarak insanları spordan soğutmak değil, sağlıklı ve bilinçli bir şeklide spor yapmaları gerektiğini hatırlatıyoruz.
Sadece yaz için spor yapmak uygun değildir. İlle de yaz için spor yapılacaksa bunun yaklaşık 1 aylık bölümü oldukça basit egzersizlerle geçirilmeli. Isınma tendonlarının harekete geçirilmesi, germe uzatma çalışılacak bölgenin kan akımının arttırılması ve spor öncesi yenen öğünler son derece önemli. Spor sabırla ve düzenli yapılması gereken bir faaliyettir. İyi bir spor yapmak için kaslarla kemikler arasındaki bağlantıyı sağlayan tendonları esnetmek çok önemlidir. Ayrıca yapılacak spora uygun egzersizler de ihmal edilmemeli. Örnek verecek olursak yüzecek bir insanın havuza girmeden önce sırt, kol, karın ve bacak bölgesini uygun şekilde hazırlaması gerekir. Dar vakitte hızlı bir şekilde forma girmek isteyen kişilerin de hazır olmadan yapacağı sporlarda veya haddinden fazla fiziksel yükün altına girildiği durumlarda ciddi sakatlıklar meydana gelir. Bu gibi durumlarda tedavi süresi 1 ayı bulmakta ve hastaya ciddi bir iş gücü kaybını sebep olmaktadır.
Spor Sonrası Ağrıları Yanlış Değerlendirmeyin
Sporla ilgili en büyük yanlış algılardan biri de, egzersizlerden sonraki günde duyulan ağrının kas gelişmesinde olumlu etki oluşturduğu düşüncesidir. Halbuki bu ağrı, hazırlıksız olan kasın aşırı yorulmasına bağlı oksijensiz kalmasıdır. Bu ağrı geçene kadar kesinlikle spor yapılmamalıdır. Asıl gaye, spora başlanan günlerde böyle bir ağrı oluşmadan sporun götürülmesidir.
Sakatlıklar konusunda en önemli tedbir bilinçli bir ısınma ve sabırdır. Aksi taktirde meydana gelen durumları düzeltmek her ne kadar mümkün olsa bile bu da insanlara ciddi bir yük getirmektedir. Uzun süreli alçılar, ciddi ameliyatlar ve rehabilitasyon süresi spor salonuna ilk defa kayıt yaptıran birinin aklına gelmeyecek durumlardır. Spor yapalım, spor salonlarına gidelim, forma girelim ama bu işlerde bazı sakatlıklar yaşanabileceğini de unutmayalım.