Yaz Aylarında Beslenme ve Sağlıklı Yaşam

Detaylı bilgi için formu doldurun, sizinle iletişime geçelim.
Doğrulama KoduDoğrulama Kodunu Yenile
Yaz Aylarında Beslenme ve Sağlıklı Yaşam10.07.2024

Yaz mevsimi, güneşli günler, deniz ve tatil keyfi ile dolu bir dönemdir. Ancak sıcak havalar ve değişen beslenme alışkanlıkları, sağlıklı yaşam için bazı zorluklar da beraberinde getirebilir. Çakmak Erdem Hastanesi Beslenme Uzmanı Uzm.Dyt. Esra Öztürk, “ Yaz aylarında sağlıklı beslenme ve vücut için en iyi yaklaşımları paylaşarak, toplumun bu dönemi en sağlıklı şekilde geçirmesine yardımcı olmayı hedeflemektedir. Yaz aylarında doğru beslenme, vücudu serin tutmak, enerjiyi artırmak ve tatil keyfini en üst düzeye çıkarmak için kritik öneme sahiptir.”dedi. Vücutta ki su kaybına yaz aylarında özellikle dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulunan Uzm.Dyt. Esra Öztürk “Yaz mevsiminde, artan sıcaklıkların etkisiyle vücuttan terleme yoluyla önemli miktarda sıvı ve mineral kaybı yaşanır. Bu kayıpların telafisi için su tüketimi çok önemlidir. Su, vücudun normal fonksiyonlarını sürdürebilmesi için temel bir gereksinimdir. Ayrıca, yetersiz su tüketimi bayılma, halsizlik, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi sağlık problemlerine yol açabilir. Bu nedenle yaz aylarında su tüketimine özen göstermek, sağlığın korunması açısından büyük önem taşır.”

Yaz Diyeti Nasıl Olmalıdır?

Hafif ve Lezzetli Tarifler: Sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınılmalıdır. Hafif ve sindirimi kolay  tarifler tercih edilmelidir. Kızartmalar, aşırı yağlı besinler ve sakatatlar yerine ızgara, buğulama, haşlama olarak hazırlanmış besinler tercih edilmelidir. Renkli sebze salataları veya ferahlatıcı smoothieler yaz diyetinin vazgeçilmezleri arasında yer alabilir.

Aşırı tuz tüketimi:  Aşırı tuz tüketimi, vücudun su tutma kapasitesini artırarak ödem gibi sorunlara yol açabilmekte ve bunun yanı sıra kan basıncını yükselterek hipertansiyon riskini artırabilmektedir.

Aşırı Şeker Tüketimi: Özellikle yazın tercih edilen serinletici içecekler, dondurma ve tatlılarda bulunan yüksek şeker içeriği, kan şekerinde ani yükselmelere neden olabilir. Bu durum kısa süreli enerji artışının ardından ani bir düşüşle yorgunluk hissiyatını artırabilmektedir. Bunlar yerine yaz meyve ve sebzeleri bol su içeriği ve vitamin-mineral deposu olmalarıyla ideal bir tercihtir. Salatalar, meyve tabakları ve taze sular ile beslenme çeşitlendirilebilir. Ayrıca şekersiz komposto, limonata, ayran, kefir, maden suyu da doğru tercihlerdendir.

Aşırı Çay ve Kahve Tüketimi: Kahvede bulunan kafein vücuttan daha fazla idrar atılmasına ve dolayısıyla su kaybına sebebiyet verdiği için tüketimine dikkat edilmelidir.

Su İçmeyi Unutmayın: Yaz aylarında vücut su kaybına daha yatkın olabilir. Günlük yeterli miktarda su içmek, vücudu hidrate etmek ve sağlıklı bir metabolizma için kritik öneme sahiptir. Susamayı beklemeden su tüketilmelidir. Su tüketmek zor geliyorsa içine taze meyve dilimleri, nane, limon vb. ekleyerek tatlandırılabilir. Yeterli su alıp almadığınızı ise idrar rengini kontrol ederek anlayabilirsiniz. Eğer ki idrarınız renksize yakın ise sıvı alımı yeterlidir, koyu sarı ise yetersizdir.

Sağıklı yaşam için beslenme tüyoları veren Çakmak Erdem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm.Dyt. Esra Öztürk, konuyla ilgili olarak şunları belirtmektedir: "Yaz mevsimi, doğru beslenme ve sağlıklı yaşam için harika bir fırsattır. Besin çeşitliliğine dikkat ederek, taze ve mevsimlik ürünlerle beslenmek enerji seviyelerini yükseltir ve vücudu destekler." dedi

Uzm.Dyt. Esra Öztürk son olarak sözlerine şu şekilde devam etti: “Yaz aylarında düzenli fiziksel aktiviteyi de yaşam tarzınızın bir parçası haline getirmek önemlidir. Yürüyüş yapmak, bisiklete binmek, yüzme veya açık hava sporları gibi aktiviteler hem fiziksel formu korumanıza yardımcı olacak hem de kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.”