Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Kulak burun boğaz bölümü kısa adıyla KBB, kulaklar, burun ve sinüsler, ağız boşluğu, yutak, gırtlak ve boyun bölgesindeki hastalıkların tıbbi ve cerrahi hastalıklarını inceleyen bir bilim dalıdır.
Hastanelerimizin kulak burun boğaz bölümü (KBB) hem yetişkinlere hem de çocuklara hizmet sunmaktadır. Amacımız kulak, burun ve boğaz şikâyetleriyle hastanelerimize gelen hastalarımıza, uzman hekimlerimizin ve en son teknolojiye sahip tıbbi cihazlarımızın eşliğinde en kaliteli hizmeti sunmaktır.
Hastanelerimizin tümünde kulak burun boğaz ve baş - boyun ile ilgili tüm hastalıkların tanısı konulup tedavisi yapılmaktadır.
Kulak Burun Boğaz Bölümümüzde Başlıca Tedavi Edilen Hastalıklar
- Kulak kepçesi, dış kulak yolu, kulak zarı ve orta kulak hastalıkları
- Burun ve paranazal sinüslere ait hastalıklar (şekil bozuklukları, septum deviasyonu, konka hipetrofileri, sinüzitler ve burun polipleri)
- Ağız boşluğu, bademcikler, tonsilit, boğaz ve gırtlak hastalıkları
- Tükürük bezleri
- Geniz eti operasyonları
- Baş ve boyun hastalıkları
KBB hastalıkları tüm dünyada en çok hastaneye başvurma sebeplerindendir.
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Tanı Yöntemleri
- Denge manevraları
- Endoskopik yöntemle sinüsler, burun, boğaz ve ses tellerinin muayenesi
- VNG cihazı
- Odyoloji (işitme testleri)
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Tedavi Yöntemleri
- Burun ve yüz estetiği, deviasyon ve konka ameliyatları
- Radyo frekansla horlama ve burun eti tedavisi
- Sinüslere yönelik endoskopik cerrahi (FESS)
- Bademcik, geniz eti ve ventilasyon tüpü uygulamaları
- Orta kulak ve kulak zarı ameliyatları
- Baş ve boyun bölgesine ait tümör ameliyatları
- Tükürük bezi hastalıkları, tıbbi ve cerrahi tedavi
Sık Görülen Kulak Burun Boğaz Şikayetleri
Beş duyu organımızdan biri olan kulak sadece duymaya değil, aynı zamanda denge sağlamamıza da yardımcı olur. Kulakta yaşanan herhangi bir rahatsızlık, kulağın bu işlevlerinin bozulmasına sebep olur. Kulak hastalıklarının en yaygın belirtileri; kulak ağrısı, kulak akıntısı, kulak tıkanıklığı, kulak çınlaması ve baş dönmesidir.
Kulak çınlaması: Bu şikâyetten muzdarip olan hastalar kulaklarında uğultu, cızıltı veya siren sesi gibi sesler işittiklerini ifade ederler. Kulak çınlamasına sebep olan pek çok durum vardır. Kulak çınlaması, alerjik rinit, sinüzit, kulak enfeksiyonları, orta kulakta sıvı, denge ve işitmeyi sağlayan sinirin tümörü, işitme sinirinin değişik nedenle hasarlanması, kulak zarında olan bozukluklar ve çok yüksek sese maruz kalma gibi hastalıklardan kaynaklanabildiği gibi psikolojik de olabilir.
Baş dönmesi (vertigo): İç kulak vücudun denge merkezidir. Burada meydana gelen hastalıklar baş dönmesine sebep olabilmektedir. Vertigo olarak da bilinen baş dönmesi, genellikle hareket ederken ya da eğilip kalkarken hızlı hareket etmeye bağlı olarak ortaya çıkar. Kulaktan kaynaklanan başlıca vertigo çeşitleri:
- Benign pozisyonel vertigo
- Vestibüler nörit
- Labirentit
- Vestibüler migren
- Perilenfatik fistül
- Meniere hastalığı
*Kulak burun boğaz bölümümüzde bulunan VNG cihazıyla birlikte vertigo şikâyetinin sebebi kolayca tespit edilip, tedavi edilmektedir.
Kulak ağrısı: Bu şikâyetin en büyük sebebi dış ve orta kulak enfeksiyonlarıdır. Bunun dışında sinüs, diş ve boğaz enfeksiyonlarının yanında alerjiler, basınç travması, kulak kiri, kulak zarında oluşan hasarlar, çene kemiği problemleri, orta kulak iltihabı, diş apsesi ve egzama da kulak ağrısına sebep olabilir.
Boğaz ağrısı: Birçok hastalığın en yaygın belirtisi olan boğaz ağrısı kendini, boğaz yanması, kuruluk ve yutkunma ile kötüleşen bir şikâyet olarak belli eder. Soğuk algınlığı, grip, kuru ve tozlu hava boğaz ağrısının en yaygın sebeplerindendir. Diğer boğaz ağrısı sebepleri ise; enfeksiyöz mononükleoz, kızamık, suçiçeği, krup hastalığı, evcil hayvan kepeği ile tüyü, küf, toz ve polen gibi nesnelere karşı alerjiler, uzun süre yüksek sesle konuşmak, reflü hastalığı ve HIV enfeksiyonudur. Boğaz ağrısı, KBB şikayetleri arasında en sık görülenlerden biridir.
Burun akıntısı: Aşırı mukus salgılanması ve bu mukusun burundan aşağıya doğru gelmesine burun akıntısı denir. Burun akıntısı akışkan, berrak bir sıvı olduğu gibi bazen daha yoğun kıvamlı da gelebilir. Akıntı iki şekilde görülür; ya burun deliklerinden aşağıya akar ya da boğazın arkasından genze akar. Bunun yanında burun tıkanıklığı da bazen bu duruma eşlik edebilir. Soğuk algınlığı, grip, alerjiler ve çeşitli tahriş edici maddeler en yaygın görülen sebeplerdendir.
Bademcik şişmesi: Bademcikler boğazın iki yanında bulunan yumuşak yapılardır, genellikle solunum yolları hastalıklarına bağlı olarak şişerler. Doktora gitmeden evde uygulayabileceğiniz tedaviler arasında; tuzlu su ile gargara yapmak, boğaz spreyleri kullanmak, bal ile hazırlanmış ılık çaylar içmek ve hava nemlendiricisi kullanmak sayılabilir. Ancak bunlara rağmen şikayet hala devam ediyorsa mutlaka bir KBB uzmanına muayene olmak gereklidir.
Tonsilit: Bademciklerin biri veya ikisinin birlikte iltihaplanması sonucu tonsilit ortaya çıkar. Genellikle virüsler veya bakterilerden kaynaklanan bir enfeksiyon olup boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, ateş ve halsizlik gibi semptomlarla kendini gösterir. Yapılacak tetkikler sonrası bakteri kaynaklı olan tonsilit vakalarında antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Ancak virüs salgınından dolayı görülen enfeksiyon durumlarında antibiyotik kullanımı fayda sağlamaz. Bu durumda semptomların hafifletilmesine yönelik bir tedavi planı oluşturulur.
Horlama: Uyurken yutak bölgesinde bulunan yumuşak damak, bademcik ve küçük dilde oluşan gevşeme, bu bölgede bir titreşim yaratır. Bu esnada çıkan sese de horlama denir. Kişide herhangi bir enfeksiyon hastalığı mevcutsa bu, horlamanın şiddetini artırabilir. Ayrıca uyku pozisyonu, yaş ve kilo da horlamanın şiddetinde belirleyici olan diğer faktörlerdendir.
Geniz Eti: Çocuklarda sıklıkla rastlanan geniz eti büyümesi ve iltihaplanması, solunum yollarını tıkayarak sağlık sorunlarına yol açabilir. Buna bağlı olarak çocukta uyku bozuklukları, iştahsızlık, sinüzit gibi diğer hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu nedenle geniz etinin tedavi edilmesi önemlidir. Tedavi seçenekleri arasında cerrahi operasyonlar ve medikal tedaviler bulunur.
Bölümümüzde Yapılan Diğer İşlemler
- Endoskopik gözyaşı tıkanıklığı operasyonları
- Ses teli operasyonları
- Kepçe kulak ameliyatı
- Odyolojik rehabilitasyon
- Vestibüler rehabilitasyon
SIK SORULAN SORULAR
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Nedir?
Ses telinin üzerinde olan kısımlar burun, boğaz ve gırtlak kısmı da üst solunum yolu olarak adlandırılır ve bu alanda görülen hastalıklar üst solunum yolu enfeksiyonu (ÜSYE) olarak adlandırılır. Soğuk ve kirli hava, kalabalık ve kapalı alanlarda uzun zaman geçirilmesi üst solunum yolu enfeksiyonlarının daha çok görülmesine sebep olur. Soğuk algınlığı olarak da bilinen üst solunum yolu enfeksiyonları en sık görülen KBB hastalıklarındandır. Faranjit, bademcik enfeksiyonu, sinüzit, grip ve soğuk algınlığı üst solunum yolu enfeksiyonun en sık görülen çeşitleridir.
Ne Zaman Kulak Temizleme Yapılmalıdır?
Kulak temizleme, sık sık yaptırılacak bir işlem değildir. Kulağın içerisinde güvenliği sağlayan serumen adı verilen bir salgı bulunmaktadır. Bu salgının her gün temizlenmesine gerek yoktur. Salgı dışarıya kadar sızdığında bir pamuk yardımıyla temizlenebilir ancak kesinlikle kulağın içerisine herhangi bir şey sokulmamalıdır. Eğer kulağın içerisinde biriken salgı katılaşıp sertleştiyse evde temizlemeye uğraşılmamalı, mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına gidilmelidir. KBB uzmanı gliserin ya da özel yağlar kullanıp kulağın kirini yumuşatarak, vakumlama yöntemi ile temizleme yapacaktır.
Farenjit Nedir?
Boğazın arka kısmında yer alan farenks isimli bölgenin iltihaplanması farenjit olarak adlandırılır. Farenjit, boğazda yutkunma güçlüğü, acı ve kaşıntıyla kendini gösteren bir hastalıktır. Halk arasında boğaz ağrısı ve boğaz iltihabı olarak bilenen farenjit, daha çok kış aylarında ortaya çıkar ve kolayca diğer kişilere bulaşır. Farenjit, virüs ya da bakteriyel kaynaklı olabilir. Tedavi, hastalığın sebebine bağlı olarak değişir.
Kulak Burun Boğaz Estetik Yapar Mı?
Burun estetiği ameliyatları hem kulak burun boğaz uzmanı hem de estetik ve plastik cerrahi uzmanları tarafından yapılmaktadır. Burada önemli olan doktorun ameliyatı yapabilecek yetkinliğe, donanıma ve estetik görüşe sahip olmasıdır.
Geniz Eti Neden Büyür?
Öncelikle, “geniz eti nedir?” sorusunun cevabını vermek gerekirse, boğazın arkasında bulunan bademciklerin üst kısmında yer alan bir dokunun adı olduğu söylenebilir. Geniz eti ve bademcikler, zararlı bakterileri, virüsleri yakalayarak vücudu korumaya yardım eder. Çocukların sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmesi ve genetik yatkınlıklarının bulunması geniz eti şişmesine neden olmaktadır.
Geniz eti tedavisi durumun şiddetine göre; medikal veya cerrahi olmak üzere iki şekilde yapılabilir. Eğer geniz eti enfekte değilse ameliyat gerekmeyebilir ve çocuk büyüdükçe kendi kendine küçülüp küçülmediği gözlemlenebilir. Enfeksiyon durumunda ise antibiyotik tedavisine başlanabilir. İlaç kullanılmasına rağmen sorun devam ediyorsa geniz eti ameliyatı önerilmektedir.
Grip Nedir?
En sık görülen kulak burun boğaz hastalıkları arasında yer alan grip, influenza virüslerinin sebep olduğu, ani gelişen; burun, boğaz ve bazen de akciğerleri tutan bir hastalıktır. 38 derece ve üzeri ateş, yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, kuru öksürük grip belirtileri arasında yer almaktadır. Grip tedavisi için antibiyotikler etkili olmaz çünkü grip, virüs kaynaklıdır. Tedavi için verilen ilaçları doktorun önerdiği şekilde kullanmak, bol sıvı almak, sağlıklı beslenmek ve iyi dinlenmek daha hızlı iyileşmeye katkı sağlar.
Uyku Apnesi Nedir?
Uyku sırasında solunum durmasına uyku apnesi denir. Uyku apnesinde üst solunum yolunun açık kalmasını sağlayan kaslarda gevşeme olur. Kulak burun boğaz hastalıkları arasında dünyada en sık görülen hastalıklardan biri olan uyku apnesi, tedavi edilmediğinde kalitesiz uyku, gündüz sürekli uykulu halde dolaşma ve konsantrasyon eksikliği gibi şikâyetlere yol açarken; yüksek tansiyon, kalpte ritim bozuklukları gibi daha ciddi sorunlara da neden olabilir.
Uyku apnesi tedavisi kişinin durumuna ve hastalığın seviyesine göre değişmektedir. Tedavi seçenekleri arasında hayat tarzı değişikliği yapmak, cerrahi tedaviler ve pozitif hava basıncı kullanmak yer alır. Uyku apnesi tedavisi için KBB uzmanlarımızdan randevu alabilirsiniz. Uyku laboratuvarımızda yapılan polisomnografi testi (uyku testi) ile uyku apnesi hastalığının tespiti yapılıp çıkan sonuca göre tedavi yöntemi belirlenmektedir.
Kulak Burun Boğaz Randevu
Kulak Burun Boğaz (KBB) bölümünden randevu almak için 0850 222 04 94 numaralı çağrı merkezimizden bize ulaşabilirsiniz.