Sağlıklı Bir Bayram İçin Bu Uyarılara Dikkat
Kurban Bayramı sofraları iştah kabartıcıdır, ancak bazen bu sofralarda et tüketiminde ölçü kaçabilir. Kurban Bayramı öncesinde artan et tüketiminin kolesterol ve kalbe olan etkileriyle ilgili kardiyoloji uzmanları ve diyetisyenler bazı önerilerde bulunuyor.
Kolesterol hayvansal kaynaklı besinlerle vücuda alınır. Hayvansal gıdaların, trans yağ içeren fast food ve kızartma ürünlerinin sıklıkla tüketilmesi kötü kolesterolün (LDL) artmasına neden olur. Kandaki kolesterol düzeyi yükseldikçe kalp krizi riski de artar. Bu yüzden LDL seviyesi mutlaka 100’ün altında seyretmelidir. Özellikle de diyabet, böbrek yetmezliği ve damar hastalığı olanlarda LDL seviyesi uygun beslenme yöntemleriyle mutlaka düşürülmelidir.
Fazla miktarda tüketilen et kalbin yükünü artırır. Damar tıkanıklığı kalp hastalıklarının en yaygın nedenlerinden biridir. Kolesterol kanda yüksek olduğu zaman kalbi ve beyni besleyen damarlarda plaklar oluşturur. Damarların cidarında biriken bu plaklar bir süre sonra daralmaya, tıkanıklıklara ve diğer organlara giden kan akışının yavaşlamasına yol açar.
Günlük Kolesterol Alımı Sınırlandırılmalı
Bayramlar aile üyelerinin mükellef sofralarda buluşup sosyalleştiği zaman dilimleridir. Kurban bayramında herkesin yüklü miktarda tüketeceği besin elbette kurban etidir. Kırmızı et hayvansal protein, vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. İçeriğinde esansiyel yağ asitleri, demir, magnezyum, çinko gibi mineraller ve B12 vitamini bolca bulunduğundan faydalı bir besin olsa da, yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriklerinin yüksek olduğu unutulmamalıdır.
Görünür yağından arındırılmış bir kırmızı ette bile ortalama beşte birlik bir oranda yağ bulunur. Kırmızı etin yağsız kısımları baz alındığında her 100 gramda ortalama 65-80 mg kolesterol vardır. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme için 100-200 g arası olarak önerilen et tüketimi miktarı kolesterol sınırını aşmamakta ve dolayısıyla kişilerin sağlığını olumsuz etkilememektedir. Kurban Bayramı’nda da bu ölçülere dikkat ederek kırmızı et tüketmek, ilerleyen zamanlarda ortaya çıkabilecek kolesterol ve sağlık sorunlarının önüne geçebilir.
Et Yerken Saat Aralığına Dikkat
Et tüketim miktarı kişinin ihtiyacına göre belirlenir. Belirtilen et tüketim gramajı, bireyin ağırlığını hesaplamadan verilen ortalama bir miktardır. Bu değer kişinin genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir, bu nedenle mevcut bir rahatsızlığınız varsa kontrollü olarak ve bir uzman desteğiyle beslenmenin düzenlenmesi faydalı olacaktır.
Hazımsızlık problemleri yaşamamak için et tüketimi akşam geç saatler yerine gün içinde erken saatlerde yapılmalıdır. Etle birlikte kalorisi yüksek içecekler içilmemeli, pişirme yöntemi olarak ızgara veya fırın gibi sağlıklı yöntemler tercih edilmelidir. Günde ortalama 2,5-3 litre su içmek ve haftada 150 dakika egzersiz yapmak faydalıdır. Sağlıklı bir hayat için herkesin bu önerilere dikkat etmesi ve uygulaması gerekir.