Boyun Ağrılarını Gidermenin Püf Noktaları

Boyun Ağrılarını Gidermenin Püf Noktaları02.08.2023

Boyun, basit bir kelime olmasına rağmen insanın başını taşıyan ve beyin omur birleşimini düzenleyen işlevsel bir bölgedir. 7 adet omurga kemiğine sahiptir, hareketi ve stabiliteyi sağlayan kaslarla çevrilidir. Aynı zamanda nefes ve yemek borusu, beyne giden damarlar ve hormon salgılayan bezler gibi son derece önemli komşuluklara da sahiptir.

Günümüzde boyun ağrısı, boyun omurlarına ait şikayetler ve hastalıklar giderek artmaktadır. Uzun süre ekran karşısında oturmak, tablet ve mobil telefonların kullanımının artması, özellikle çok küçük yaşlardan itibaren bunlara maruz kalmak boyun iskeletine ait rahatsızlıkları beraberinde getirmektedir.

Boyun ağrısı genellikle kollara, omuzlara ve küreklere yayılan bir ağrı şeklinde hissedilebilir. Ayrıca boyun ağrısıyla birlikte diğer bazı hastalıkların neden olabileceği baş ağrısı, boyun sertliği ve tutukluğu, üst sırt bölgesinde omuzlara doğru ağrı, uyuşma ve karıncalanma gibi belirtiler de görülebilir.

Yaşlanmaya bağlı boyun kireçlenmesi, fiziksel bir zorlama, kas gerilmeleri gibi durumlar kemik yapısı, kıkırdak ve kasları etkileyerek veya omurilikle sinir köklerine baskı oluşturarak ağrı mekanizmalarını tetikler. Boyundaki kitleler tümörler, romatizma, mikrobik hastalıklar ve hatta bazı kanserlerin habercisi olabilir. Bazen de basit bir diş gıcırdatma alışkanlığına veya dişlerdeki eksikliklere bağlı gelişen çene eklem problemi boyun ağrısı yapabilir. Gelişen ağrının gerçek sebebini bulmak ve ayırıcı tanıları irdelemek, doğru tedavi planının uygulanabilmesi için önem arz eder.

Bir haftadan uzun süren ve kaza sonucu gelişen ağrıların varlığında, özellikle geceleri dayanılamayacak derecede boyun ağrısı çekilmesi durumunda sorunu daha da ilerletmeden bir hekime başvurmak önemlidir. Boyun ağrısıyla birlikte kollar ve bacaklarda uyuşmalar, baş ağrısı, baş dönmesi veya kusma, kol ve bacak kaslarında güç kaybı, denge bozukluğu, bulanık görme gibi semptomların varlığında da derhal tıbbi yardım almak gerekir.

 

Tanı Belirleme İçin EMG Kullanılabilir

Tanı koyma aşamasında detaylı bir fiziksel muayene yapılması, hastanın hastalık öyküsünün ve şikayetlerinin dikkate alınması ve daha önce geçirilen rahatsızlıkların göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Yapılacak örüntüleme ve laboratuvar tetkiklerinin yanı sıra bazı durumlarda elektrodiagnostik testler (EMG) de gerekebilir.

EMG kas ve sinirleri ilgilendiren birçok hastalığın veya yaralanmanın tanısında kullanılan özel bir inceleme yöntemidir. Çevresel sinirlerde ortaya çıkan işlev bozukluklarını ya da yapısal hasarların şiddetini belirlemek, hastalık sürecini izlemek ve uygulanan tedavinin etkisini değerlendirmek için bu incelemeye başvurulabilir.

Hekimin koyduğu tanıya göre ödem çözücü, ağrı kesici ve kas gevşeticiler, fizik tedavi, her hastaya özel planlanan rehabilitasyon programları, steroid enjeksiyonlar, tetik nokta enjeksiyonları, nöral terapi, mobilizasyon ve manipülasyon teknikleri kullanılabilir. Tedavi sürecinde hastanın uyumu, iş ortamında ergonomik değişiklikler, uyku düzeni ve doğru yastık kullanımı gibi faktörler önemlidir. Ayrıca, kasları güçlendirmek için gereken egzersizleri de ihmal etmemek gerekir. Nadiren de olsa operasyon gereken durumlar söz konusu olabilir.

 

Ağrı Yaşamamak İçin Nelere Dikkat Etmeli?

Boyun ağrılarının önüne geçebilmek için alınabilecek bazı önlemler vardır:

  • Yüzüstü yatmamalı, sırtüstü veya yan yatarken de yastıkla boyun boşluğu tam desteklenmelidir. Çok sert ve yüksek yastık tercih edilmemelidir.
  • Bilgisayar ve telefon ekranına bakarken duruş bozukluklarını gidermek önemlidir. İdeal pozisyon göz hizasından 30 derece yukarıda olacak şekilde ideal bir pozisyon tercih edilmelidir.
  • Çalışma sırasında uzun süre sabit kalmamalı ve olabildiğince aktif olunmalıdır. Masa başı çalışırken kısa süreli dahi olsa güçlendirici egzersizler ve germe egzersizleri yapmak faydalıdır. Kısa molalar vermek, masa başından kalkarak 3-4 dakikalık yürüyüşler yapmak boyun ve bel ağrılarına iyi gelir.
  • Eşya taşırken omuzlara ağır yük bindirmemek ve kafa üstü ağırlık taşımamak gerekir. Bu tip yanlış uygulamalar uzun vadede kireçlenmelere ve kıkırdak yıpranmalarına sebep olur.
  • Sigara kullanmak kemik ve kıkırdak yapısını harap edici etkide bulunur ve bu bölgelerdeki iyileşmeyi geciktirir. Bu nedenle boyun ağrısı çekiyorsanız sigaradan uzak durmak faydalı olacaktır.
  • Ayrıca düzenli olarak spor yapmak, postürü düzgün tutmak, düşük stres seviyeleriyle başa çıkmak, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek ve ergonomik çalışma ortamlarında bulunmak da boyun ağrılarını önlemeye yardımcı olur.

Boyun ağrısı nedeniyle uyku problemleri yaşayabilir, odaklanma güçlüğü çekebiliriz. Sürekli bir rahatsızlık hissiyle yaşamak sosyal etkileşimlerimizi ve fiziksel aktivitelerimizi de kısıtlar. Bu nedenle boyun ağrısının etkilerini azaltmak ve iyileştirmek için doğru tedavinin uygulanması hayat kalitemizi yükseltecek ve sağlıklı bir yaşam sürmemizi sağlayacaktır.