Koronavirüsten Korunmak İçin Nasıl Beslenmeliyiz?
Sağlıklı beslenme ve güçlü bağışıklık sistemi vücüdun hastalıklarla başa çıkmasına yardımcı oluyor. Covid-19 virüsü ile mücadele ettiğimiz bugünlerde de bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmeliyiz. Yeterli, dengeli ve çeşitli beslenmeye özen göstermeliyiz. Her sabah selenyum açısından zengin olan yumurtayı kahvaltılarımıza eklemeliyiz. Kolesterolünüz varsa veya kan yağlarınız, ürik asit seviyeniz yüksekse bu konuda daha dikkatli davranmanızı öneririm. Sıvı tüketimine her zamankinden çok önem vermeliyiz. Gün içinde ıhlamur, adaçayı, yeşil çay tüketilmeli; içine C vitamini seviyesini artırmak adına limon ve portakal dilimleri hatta propolisli bal ilave etmeliyiz.2>
Yoğurda, kefire ve çorbalara çok abartmadan zencefil ve zerdeçal eklenebilir. Brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, mor lahana; kuru mor erik, portakal, greyfurt vitaminler açısından oldukça zengindir. Yiyeceklerin iyice pişirilmesi dikkat edilmesi gereken bir diğer noktadır. Kaliteli protein tüketimine önem verilmelidir. Bunun için kırmızı et, hindi, balık, ciğer, ton balığı; yumurta, süt, yoğurt tüketilebilir. Kabak çekirdeği, çiğ kuruyemişler özellikle çiğ badem ve ceviz günlük beslenme programına katılmalı, programın çinko içeriği yükseltilmelidir. Tam tahıllı karbonhidrat tüketimine önem verilmelidir.
Tam tahıllı karbonhidratların içindeki beta glukan bağışıklık sistemimizi destekleyecektir. Tam tahıllı ekmek, yulaf, yulaf kepeği en güzel beta glukan kaynaklarındandır. Bu dünemde düşük kalorili diyetlerden uzak durmalı, şeker tüketimini azaltmalı, probiyotik tüketimine önem vermeliyiz. Probiyotik yoğurt, kefir, ev yapımı sirke, turşu tüketilebilir. Meyvenin suyunu değil lifiyle birlikte kendisini tüketmeliyiz. D vitamini seviyeniz düşükse size uygun dozda takviye alabilirsiniz. Önerilerim sağlıklı bireyler için geçerlidir.