İnme Tedavisi İçin Vakit Kaybetmeyin
Halk arasında 'inme' denilen 'serebrovasküler olay', beyinde anlık damar tıkanması ya da beyin kanaması sonucu gelişen, genelde vücudun sağ ya da sol yarısında gelişen güçsüzlük tablosudur. Bu tabloya konuşma bozukluğu, görme bozukluğu, idrar kaçırma, denge bozukluğu gibi durumlar da eklenebilir. Genellikle kontrol altına alınmamış yüksek tansiyon etken olabilmektedir; bunun yanı sıra kalp ritm bozuklukları, kan pıhtılaşma bozuklukları ve doğuştan damar problemleri de bu tabloya sebep olabilir.
İnme gerçekleştiğinde, hastanın tedavisinin acil serviste ve takiben nöroloji servisinde yapıldıktan sonra durumu kontrol altına alınır alınmaz, en kısa sürede (1-2 gün) rehabilitasyon programına alınması gerekir. İlk önce hasta yataktayken kol ve bacaklarına fizyoterapist ve hemşireler tarafından dışarıdan egzersiz yaptırılır. Bunlar, ‘pasif eklem hareket açıklığı egzersizleri’ dediğimiz; eklemleri öne, arkaya, yana açma, kapama hareketleri şeklindedir. Bu dönemde aynı zamanda hastanın yatak yaraları gelişmemesi için 2 saatte bir pozisyon değiştirilmesi de uygun olacaktır. İlerleyen günlerde hastanın kendisinin de katılımı ile aktif egzersizlere geçilir. Zaman içinde yatak kenarında oturma dengesi, hasta tolere ettiğinde de ayakta durma dengesi ve takiben yürüme çalışmalarına geçilir. Hastalara yürüme için yardımcı cihazlar olarak, güçsüz ayağına AFO denilen ayak-ayak bileği ortezi, baston-koltuk değneği, tripot, yürüteç verilebilir.
Tedavide İlk 6 Ay Önemli
İnme rehabilitasyonunda en önemli ve etkili olan şey rehabilitasyona ve egzersizlere en kısa sürede başlamaktır. Yapılan bu egzersizler beyine sinyal göndererek, güçsüz vücut bölgelerinde yeni hareket oluşmasını tetiklemektedir. Bu olaya tıp dilinde nöroplastisite denir. İlk 6 aylık dönem çok çok önemlidir, en fazla iyileşme bu dönemde olduğundan boş geçirilmemesi ve hastanın mutlaka bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına başvurup rehabilitasyon-egzersiz programına alınması gerekmektedir.