Geniz Akıntısı Neden Olur? Nasıl Geçer?
Günlük hayatımızı olumsuz etkileyen sorunlardan birisi de üst solunum yolu enfeksiyonları sebebiyle ortaya çıkan geniz akıntısı şikâyetidir.
Geniz Akıntısı Nedir?
Geniz akıntısı, burun ve ağız boşluğu arasındaki bağlantıyı sağlayan geniz bölgesinden gelen iltihaplı akıntıların, gırtlağa doğru akmasına verilen isimdir. Genizden gelen saydam akıntılar, ağız boşluğu ve gırtlakta herhangi bir soruna yol açmazken, iltihaplı akıntılar bu bölgelerde enfeksiyona ya da bozulmalara yol açabilir. Geniz akıntısı, çoğunlukla üst solunum yolu hastalıklarının sonrasında gelişen bir belirti olarak görülse de başka önemli sağlık problemleri de bu şikâyete yol açabilir.
Geniz Akıntısı Neden Olur?
Sağlıklı bir insanda solunum yüzeyinde yer alan özel bezler mukozalarla kaplıdır. Mukoza dokuları, ağız ve burun boşluğu yüzeyini korumak için solunum ve beslenme gibi dışardan vücut içerisine alınan maddeleri temizler ve havayı ısıtıp nemlendirerek vücut için en uygun hale getirir. Özellikle geniz bölgesi ve burun boşluğunda bulunan mukoza, gün boyunca ürettiği salgıyla solunan havanın nemlendirilmesini ve mikroplardan arındırılmasını sağlar.
Mukozalarda üretilen bu salgıların çeşitli sebeplerden dolayı miktarı artarsa veya iltihaplanırsa burun ve geniz akıntısı şikayetleri görülebilir. Peki, geniz akıntısı neden olur? Bu sorunun birden fazla cevabı vardır, bunları şöyle sıralayabiliriz:
Üst solunum yolu enfeksiyonları: Üst solunum yollarında enfeksiyona sebep olan virüs, bakteri veya mantarlar bu bölgelerde salgı miktarını artırarak, gelişen ödem yoluyla drenajı engeller ve iltihaplanmaya sebep olur. Bu da genizden aşağı doğru akarak boğaz ağrısı, öksürük gibi şikayetlere yol açabilir.
Sinüzit: Geniz akıntısının bir diğer sebebi burun boşluğunda bulunan paranazal sinüslerin iltihaplanmasıdır.
Anatomik problemler: Eğri burun duvarı veya büyük burun etleri gibi anatomik problemler mukoza salgısının drenajını olumsuz etkileyebilir ve geniz akıntısına neden olabilir.
Alerji: Alerjik yapıda olan kişilerde vücut, alerjik maddeye maruz kaldığında kendini korumak için mukoza salgısını artırır. Artan salgı da geniz akıntısı olarak karşımıza çıkar. Ayrıca alerjik maddelere sürekli maruz kalmak, kronik geniz akıntısı da yaratabilir.
Soğuk ve kuru hava: Maruz kalınan soğuk ve kuru hava mukoza dokusuna ve burun boşluğu zarar verebilir. Bu durum, mukoza salgısını artırarak geniz akıntısı oluşturabilir.
Gebelik: Gebelik, hormon dengesinde değişmelere sebep olur. Hormonlarda yaşanan bu değişimler mukoza dokusunu genleştirir ve salgı miktarını artırır. Sonuçta gebelikte geniz akıntısı şikâyeti ortaya çıkabilir.
Baharatlı yiyecekler: Bol baharatlı gıdaların sık sık tüketilmesi burun mukozasında tahrişe neden olarak salgı miktarını artırır ve geniz akıntısı oluşturur.
Kanser: Üst solunum yolu dokularında gelişen tümörler, bu bölgelerdeki mukoza salgısının drenajını olumsuz etkileyerek geniz akıntısı yapabilir.
Geniz Akıntısı Belirtileri Nelerdir?
Geniz akıntısı tek başına bir hastalık olmayıp, bir hastalık sonucu meydana gelen bir belirtidir. Ancak çoğu zaman geniz akıntısına ek olarak şu belirtiler de görülür:
- Burun tıkanıklığı
- Burun akıntısı
- Öksürük
- Boğazda şişlik
- Boğaz ağrısı
- Hapşırma
- Baş ağrısı
- Kötü ağız kokusu
- Bulantı – kusma
- Yutma güçlüğü
- Ses kısıklığı
Geniz Akıntısı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Geniz akıntısı tedavisi için dikkat edilmesi gereken nokta şikâyete neyin sebep olduğunun bilinmesidir. Doğru teşhisin yapılabilmesi için mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanının görüşüne başvurmak gereklidir.
“Geniz akıntısı nasıl geçer?” bu konu ile alakalı en çok merak edilen sorulardan biridir. Tedavi için ya geniz akıntısı ilaçlarına ya da semptomları hafifletici doğal yöntemlere başvurulur. Genellikle geniz akıntısının sebebi üst solunum yollarına bağlı viral enfeksiyonlarsa semptomatik tedaviler tercih edilir. Sinüzit gibi bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımı gereklidir. Anatomik yapı sebebiyle ortaya çıkan geniz akıntısı için önce ilaç tedavisine, işe yaramadığı durumlarda cerrahi yöntemlere başvurulur. Alerjik geniz akıntısı içinse alerjiye sebep olan maddelerden uzak durmak, anti-histaminik ve anti-inflamatuvar ilaçlar kullanmak gereklidir.