Auto-Brewery Sendromu Nedir?

Auto-Brewery Sendromu Nedir?15.09.2023

Auto-Brewery Sendromu Nedir?

Auto-brewery sendromu, kişinin normalde alkollü içecek tüketmediği halde alkol tüketmiş gibi davranmasına neden olan tıbbi bir durumdur. Sarhoş veya akşamdan kalma olunduğunda ortaya çıkan fiziksel ve psikolojik semptomlara benzer belirtilerle karakterizedir.

Gastrointestinal sistemde çok sayıda mikroorganizma yaşar. Bu organizmaların çoğunluğu bakterilerdir. Mantarlar ise insan bağırsağında bulunan mikropların %0,1'inden daha azını oluşturur. Düşük mantar konsantrasyonları nadiren sorunlara neden olsa da, mantarın aşırı büyümesi kişinin sağlığı ve hayat kalitesi üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Auto-brewery sendromu, bağırsakta bulunan mantarların aşırı çoğalmasıyla karbonhidratlar alkole dönüştürdüğünde ortaya çıkan nadir bir hastalıktır.

 

Auto-Brewery Sendromu Neden Meydana Gelir?

Mayalar ve diğer mantarlar gıdalardaki şeker ve nişastayla beslenerek bunları enerjiye dönüştürür. Bu işlem aynı zamanda karbondioksit ve bir tür alkol olan etanol formunda atık yaratır. Mantar fermantasyonunun ürettiği etanol kan dolaşımına girerek vücutta dolaşır. Auto-brewery sendromu olan kişilerde, az miktarda alkol aldıktan veya hiç alkol almadıktan sonra kandaki alkol seviyeleri yüksek olabilir.

Yumurta, badem, yulaf, peynir, süzme yoğurt, süt, brokoli, mercimek, kabak çekirdeği, balık gibi yüksek protein içeren gıdaların tüketimini artırmak ve beyaz ekmek, beyaz pirinç, un, makarna, glikoz, früktoz, dekstroz dahil yüksek fruktozlu mısır suyu şekerleri gibi düşük karbonhidratları azaltmak gastrointestinal sistemdeki etanol fermantasyonunu azaltmak için kritik öneme sahiptir.

Etanol alımının sınırlandırılması ve kahve, yer fıstığı, mısır gibi yüksek maya ve küf içeren gıdaların ortadan kaldırılması gibi hayat tarzı değişiklikleri Auto-brewery sendromunun etkilerini azaltabilir. Küf ve mayaya çevresel maruziyet de (örneğin tahıl siloları, ev küfü) dikkate alınmalıdır.

 

Diyet Değişiklikleri Önerilir

Karbonhidratlardan ve işlenmiş gıdalardan kaçınmak, Auto-brewery sendromunun semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Karbonhidrat alımını kısıtlamayı seçen kişiler, kendilerini daha uzun süre tok hissetmeleri için daha fazla protein tüketmelilerdir.  Basit karbonhidratlardan ve ilave şeker içeren aşağıdaki rafine gıdalardan kaçınılmalıdır:

  • Beyaz ekmek
  • Beyaz pirinç
  • Un
  • Makarna
  • Hamur işleri ve tatlılar
  • Yüksek fruktozlu mısır şurubu
  • Glikoz, fruktoz ve dekstroz dahil şekerler
  • Soda ve meyve suyu gibi şekerli içecekler

Bireyler tedavi planlarını etkileyebilecek herhangi bir diyet değişikliği yapmadan önce hekim görüşü almalıdır. Birçok kişi tedaviden sonra normal beslenme ve hayat tarzına devam eder. Bununla birlikte, bazı kişiler bir süre sonra tekrarlayan semptomlar yaşayabilirler.

Auto-brewery sendromunu yönetmenin diğer yolları şunlardır:

  • Altta yatan tıbbi durumların doktor kontrolüyle tedavisi
  • İdeal kiloya ulaşmak ve onu korumak
  • İlave şeker içeren yiyecek ve içeceklerin sınırlandırılması veya bunlardan kaçınılması
  • Basit karbonhidratlar yerine karmaşık karbonhidratları seçmek