uyku-laboratuvari

Uyku Laboratuvarı

Uyku Testi (Polisomnografi) Nedir?

Polisomnografi (uyku testi), uyku bozukluklarının teşhisi için yapılan bir testtir. Uyku bozukluğu testi olarak da adlandırılan sıklıkla uykuda solunum durması ve horlama ile gözlenen solunum bozukları varlığının araştırılması için kullanılır. Ek olarak, uykuda hareket bozuklukları, uyku terörü, uyku felci, narkolepsi, parasomni gibi daha nadir görülen durumlar tespitinde de kullanılır. Hekiminiz uyku apnesi sendromu olduğundan şüphelendiyse, polisomnografi yapılmasını isteyecektir.

Uyku Testi Nasıl Yapılır?

Polisomnografi (uyku bozukluğu testi), gece boyunca solunumunuzun, beyin dalgalarınızın, kalp atışlarınızın, vücut hareketlerinizin, horlamanızın, kandaki oksijen düzeyinizin ölçüldüğü bir testtir. Bunun için de vücudunuzun bazı yerlerine elektrotların yerleştirilmesi gerekir. Başınıza, ağız ve buruna, göğse, boyuna, parmak ucuna ve bacaklara küçük alıcılar yerleştirilir. Bu, ağrısız bir işlemdir. Alıcılar yerleştirildikten sonra normal uyku saatinize göre yatağınıza yatıp uyumanız beklenir.

Uyku Bozukluğu Neden Ciddi Bir Sağlık Sorunudur?

Bu hastalık, acil tıbbi müdahale gerektiren, son derece ciddi ancak yeterince önemsenmeyen, hayatı tehdit eden bir durumdur. Teşhis edilmemiş uykuda solunum durması; felç, kalp krizi, uykuda ani ölüm, yüksek tansiyon, kalp hastalığı kalp ritim bozukluğu, iktidarsızlık gibi önemli rahatsızlıklara neden olur. Ayrıca bu durum trafik kazalarına, işteki verim kaybına ve kişiler arası ilişkilerde bozulmalara neden olan gündüz aşırı uykululuk hali yaratır. Bahsi geçen bu bulgular hafif, orta ve ağır şiddette görülebilir. Uyku bozukluğu şikâyeti olanların, bu durumu ihmal etmeyerek hastanelerin uyku laboratuvarı bölümünde testini yaptırmaları ve tedaviye başlamaları gereklidir. Bu test uyku bozukluğu tedavisi için çok önemlidir.
 
Uyku Testi Ne Zaman Yapılmalı?
  • Gece uyku süresi yeterli olmasına rağmen sabahları yorgun uyanıyor, uykunuzu almamış hissediyorsanız,
  • Gün içinde uykunuz geliyorsa,
  • Geceleri nefes alamama hissi ile uyanıyorsanız,
  • Eşiniz geceleri horladığınızı ve düzensiz soluk alıp verdiğinizi söylüyorsa,
  • Geceleri boyun ve ensede terlemeniz oluyor ve çok sık uyanıp tuvalete gidiyorsanız,
  • Eşiniz sizin uykudayken konuştuğunuzu, bağırdığınızı, kol ve/veya bacaklarınızı oynattığınızı söylüyorsa,
  • Çok fazla kabus görüyorsanız,
  • Gece yeterli uyuyor sabah dinlenmiş uyanıyor, ancak gündüz engelleyemediğiniz uyku ataklarınız oluyor ve o sırada rüya görüyorsanız, uyku çalışması yaptırmanız gerekebilir.

Uyku Testi Ne Kadar Sürer?

Polisomnografi testi, diğer testler gibi kısa sürmez. Genellikle gece yapılan bu test, kişi uyanana kadar devam eder.

Uyku Testi Öncesinde Hazırlık Yapmak Gerekir mi?

Teste girmeden önce kullandığınız ilaçlar hakkında doktorunuza bilgi vermelisiniz. Elektrotların daha iyi yapışabilmesi için test öncesinde duş almanız tavsiye edilir. Uykuya dalmanızı engelleyebileceği için çay, kahve gibi içeceklerin tüketilmemesi gerekir.

Uyku Testinde Anestezi Kullanılıyor mu?

Polisomnografide uyumayı kolaylaştıracak herhangi bir anestezik ilaç kullanılmaz, hastanın kendi kendine uykuya dalması beklenir.

Daha fazla bilgi ve uyku testi fiyatları için 0850 222 04 94 numaralı çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.