Tüp Bebek Tedavisi

Tüp Bebek Merkezi

Tüp bebek merkezi uygulamalarımız hakkında detaylı bilgi için formu doldurun, sizi arayalım.
Doğrulama KoduDoğrulama Kodunu Yenile

Tüp Bebek Nedir?

Tüp bebek işlemi, anneye ait yumurta hücrelerinin babadan alınan sperm örnekleriyle rahim dışında, yapay bir ortamda birleştirilip tekrar anne rahmine yerleştirilmesine denir. Bu şekilde normal yolla hamile kalamamış kişilerin bebek sahibi olması hedeflenmektedir.

Tüp bebek sürecinde her hasta özeldir ve her hastanın hikayesine özel tedavi planı oluşturulmaktadır.

Hasta hakları ve mahremiyetine uygun olarak modern üreme tedavi seçeneklerini çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerimize, yaşadıkları maddi ve manevi yükü en aza indirerek güvenilir bir şekilde uygulamaktayız.

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Tüp bebek tedavisi doğal yolla çocuk sahibi olamayan çiftlerin tercih ettiği yardımcı üreme tekniğidir. Tüp bebek tedavisinde uygulanan pek çok yöntem vardır. Bunlardan hangisinin daha etkili olacağı çiftin çocuk sahibi olamama nedenine göre değişir. Merkemizde uygulanan tedavi yöntemleri; ovulasyon indüksiyonu, intrauterine inseminasyon (iui), in vitro fertilizasyon (IVF), intra citoplasmic sperm enjeksiyon (ICSI), embriyo dondurma, sperm dondurma, oosit (yumurta) dondurma ve cerrahi yöntemler ile sperm aramadır. (TESA - TESE)

Tüp bebek merkezimiz, 2007 yılından bu yana alanında uzman ekibiyle hizmet vermektedir. Tüp bebek tedavi merkezimizde hem ülkemizden, hem de yurt dışından başvuran çiftlerimizi çocuk sahibi olmasını sağlama, yumurta rezervi azalmış, ileri yaşa ulaşan bekar kadınlarda yumurta dondurma, kemoterapi tedavisi görmesi gereken hastalarda yumurta ve spermlerin dondurularak saklanması üzerine çalışmalarımız uzun yıllardır başarıyla sürdürülmektedir.

Çakmak Erdem Hastahanemiz bünyesinde hizmet veren tüp bebek tedavisi için merkezimizde tedavi gören hastalarımızın rahatı ve kendilerini özel hissetmelerini sağlamak birincil amacımızdır.

Ücretsiz muayene, tüp bebek fiyatları ve tedavisi hakkında detaylı olarak bilgilendirilmek için formu doldurun, sizinle hemen iletişime geçelim.

Tüp Bebek Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Tüp bebek tedavisi 1 yıl boyunca korunmadan düzenli ilişkiye girdiği halde hamilelik gerçekleşmeyen çiftlere istendiği takdirde uygulanmaktadır.

Tüp bebek tedavisine başvurmanız gereken durumlar şöyle sıralanabilir;

  • 35 yaş altında 1 yıl sonunda gebelik oluşmadığında
  • 35 yaş üzerinde 6 ay geçtiği halde gebelik oluşmadığında
  • 40 yaş ve üzerinde çocuk sahibi olmak istendiğinde
  • Sperm sayımlarının düşük çıktığı ya da çeşitli testis ve prostat hastalıkları geçirildiğinde bekletmeden hastahanemize başvurup tüp bebek denemesi yaptırabilirsiniz.

 

Tedavinin uygulandığı diğer durumlar şunlardır:

  • Polikistik over gibi yumurtalama bozuklukları
  • Tüplerin tıkalı olması ya da dış gebelik, enfeksiyon vb. sebeplerle tüplerin alınması
  • Genetik faktörler
  • Karın içi yapışıklık sebebiyle tüpler ve yumurtalıklar arasındaki bağlantının sağlanamaması
  • Vajinusmus ve boşalma problemleri
  • Semen analizinde sperm bulunamaması
  • Sperm kanallarında görülen problemler
  • Açıklanamayan kısırlık
  • Endeometriozis

 

İnfertilite (Kısırlık) Nedir?

Dünyada çok yaygın olarak görülen kısırlık problemine yaklaşık altı çiftten birinde rastlanmaktadır. Çiftlerin 1 yıl korunmasız ilişkiye girmesine rağmen gebelik oluşmama durumuna infertilite denir. Teşhis için çiftlerin her ikisinin muayenesi, öykünün doğru ve eksiksiz alınmasıyla gereken tetkiklerin tam olarak yapılması gerekmektedir. Bazı çiftlerde ise tüm araştırmalara rağmen infertilite nedeni saptanamaz. Buna açıklanamayan infertilite denir. İnfertil çiftlerin de %10’u bu gruptandır. Çağdaş infertilite tedavileri ile açıklanamayan infertilite vakalarında başarı oranı yüksektir.

Primer infertilite olgularında daha önce hiç gebelik oluşmamıştır. Sekonder infertilitede ise çiftlerin daha önce ortak bir gebelikleri olmuştur ancak tekrar gebelik gerçekleşememiştir.

İnfertilite sorununda problem vakaların 1/3’ünde erkekte, 1/3’ünde kadında, 1/3’ünde ise hem erkek, hem de kadında saptanmaktadır.

Kadınlarda İnfertilite Sebepleri

  • Yaş
  • Yumurta salımında zorluk ve yumurtaların sağlıklı olmaması
  • Aşırı alkol veya sigara kullanımı
  • Aşırı kilo alımı ve kaybı
  • Yoğun fiziksel ya da ruhsal stres
  • Birden fazla düşük yapmak
  • Tüplerin tıkalı olması

 

Erkeklerde İnfertilite Sebepleri

  • Sperm kalitesinde veya sayısında azalma olması
  • Aşırı alkol veya sigara kullanımı
  • Testis damarların geniş olması
  • Testislerde ısı artışının sperm şeklini bozması
  • Diyabet, iltihap gibi sağlık sorunları

 

Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?

Tüp bebek merkezimize başvuran çiftlerin yaş, yumurtalık kapasitesi vb. özelliklerine uygun olarak planlanan tüp bebek tedavisinin 5 aşaması bulunmaktadır. Bunlar:

1. İlk görüşme

İlk görüşmede anne baba olmak isteyen çiftlere infertileye (kısırlığa) sebep olan durumlar anlatılır ve sorunun ne olduğunun anlaşılması için gerekli tahliller yaptırılır. Eğer çiftler bu tahlilleri daha önce yaptırdıysa onları da yanlarında getirilmesi istenir. Sonuçlar karşılaştırılarak hangi tedavi yönteminin uygulanacağına karar verilir.

2. Yumurtalıkların uyarılması

İkinci aşamada reglin ikinci veya üçüncü günü yumurtalıkların ultrasonla değerlendirilmesi için muayeneye gelinir. Gerekli görüldüğü takdirde hastanın hormon değerlerine bakılır. Çıkan sonuçlara bağlı olarak yumurtalıkların uyarılması için tüp bebek tedavisi ilaçlarına başlanabilir.

3. Yumurta toplanması

Sürecin en önemli aşamalarından olan bu işlemde hormon ilaçlarıyla gelişmesi sağlanan yumurta, istenilen büyüklüğe geldiği zaman içine enjeksiyon yardımıyla girilerek burada bulunan folikül adlı sıvı dolu yapılar boşaltılır ve içindeki yumurta hücreleri toplanır. (Bu işlem biraz ağrıya sebep olabileceği için genel anestezi kullanılarak, jinekolojik muayene pozisyonunda yapılır). Kadından alınan yumurta hücreleri ile erkekten alınan sperm örnekleri birleştirilerek döllenme sağlanır. Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir diğer nokta erkekten alınan sperm örnekleri ayıklanırken en kaliteli olanlarının seçilmesidir. Bu ayıklama işlemi laboratuvar ortamında mikroskop yardımıyla gözle yapılabildiği gibi mikroçip teknolojisi ile de yapılabilir.

4. Embriyo transferi

Tüp bebek transfer süreci yumurta toplamadan 2-6 gün sonrasında yapılmaktadır. Ağrısız bir işlem olduğu için anestezi kullanılmaz. Transfer birden fazla yapılırsa çoğul gebelik görülebilir. Rahim ağzı temizlendikten sonra, embriyolar katater içinde getirilerek ultrason altında rahim içine gönderilir. Bu süreçte gerekli görülürse, işlemi desteklemek için hormon ilaçları da verilebilir.

5. Test aşaması

Tüp bebek transfer sonrası, sonucun başarısı 14 gün sonra yapılacak gebelik testi ile anlaşılabilir. Eğer bu testin sonucu pozitif çıkarsa 3 hafta sonra ultrason muayenesiyle bebeğin kalp atışları gözlemlenebilir. Gebeliğin oluşması durumunda tüp bebek tedavisi sona erer.

 

Tüp Bebek Merkezimizde Uygulanan Tedavi Seçenekleri

  • Ovulasyon İndüksiyonu: Yumurta gelişimini artırmak için kullanılan ilaç tedavisidir.
  • Intrauterine İnseminasyon (IUI) (Aşılama): Kadının ovulasyon döneminde laboratuvar ortamında özel aşamalardan geçirilip hazırlanmış spermlerin, özel katater aracılığı ile anne adayının rahmine enjekte edilme işlemidir. Kadında yumurtlama gerçekleştikten sonra çatlatma iğnesi yapılır. 36-48 saat sonra erkekten alınan sperm, özel işlemlerden geçirilir. IUI (aşılama), anestezi gerektirmeyen ve muayenehane koşullarında yapılabilen bir işlemdir. İnce bir kateter ile sperm örneği rahim içine verilir. Böyle bir tedavinin yapılması için kadının fallop tüplerinin açık olması şarttır. Sperm sayısı yeterli olmalıdır. Sperm sayısı, morfolojisi çok önemlidir. 10 milyon/ml altında sperm varlığında aşılama tercih edilmez. Ayrıca sperm morfolojisi Kruger kriterlerine %4 ve altında ise tüp bebek daha çok tercih edilir. Tüp bebek aşılama tedavisi özellikle açıklanamayan infertilite olgularında tercih edilir ve 4 kereden fazla yapılmasının gebelik şansını arttırmadığı tespit edilmiştir. Aşılama işleminden sonra çiftler günlük aktivitelerine devam edebilmektedir.
  • In Vitro Fertilizasyon (IVF): Klasik tüp bebek işlemidir. Bir veya birden fazla yumurta hücresi vücut dışı ortamda spermle buluşturulur. Döllenip fetüs haline gelmesi sağlandıktan sonra anne adayının rahmine yerleştirilir.
  • Intra Citoplasmic Sperm Enjeksiyon (ICSI): Bir veya birden fazla yumurta hücresinin içine sperm enjeksiyonu yapılır, döllenip fetüs haline geldiğinde anne adayının rahmine yerleştirilir.
  • Embriyo Dondurma: Embriyolar ileri tarihlerde kullanılmak üzere dondurularak özel tanklar içerisinde saklanır.
  • Sperm Dondurma: Kemoterapi tedavisi görecek, sperm rezervi giderek azalan erkeklerin spermleri dondurularak saklanır.
  • Oosit (Yumurta) Dondurma: Yumurta rezervi azalmış (testlerle onaylı), kemoterapi tedavisi görecek kadınların yumurtaları dondurularak saklanır.
  • Cerrahi Yöntemler ile Sperm Arama (TESA - TESE): Menisinde sperm bulunmayan (azoospermi) erkeklerin testislerinde iğneyle veya ameliyatla sperm aranır.

 

SIK SORULAN SORULAR

Kadınlar Kaç Yaşına Kadar Tüp Bebek Tedavisi Yaptırabilir?

İlerleyen yaşın etkisi ile kadınların yumurtalık rezervlerinde düşüş yaşanmaktadır. Bu nedenle yaş, hamile kalma şansını etkileyen bir durumdur. Adetin 3. gününde yapılan hormon testleri ve ultrasonda görülebilen yumurtalık kapasitesi ile yumurtalık fonksiyonlarının yeterli olup olmadığına bakılarak tüp bebek tedavisi başlatılabilir. Tüm bu uygulamalar sonucunda 45 yaşına kadar tüp bebek tedavisi yapılmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisinde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Anne baba olmak isteyen çiftlerin tüp bebek tedavisi öncesi ve süreç boyunca beslenme alışkanlıklarına dikkat etmeleri gerekmektedir. Tüp bebek başarı oranlarının artması için ideal kiloda olmak, bol sıvı tüketmek, kurubaklagil ve balık tüketimini arttırmak, sigarayı bırakmak, folik asit açısından zengin besinler tüketmek ve şeker yerine tatlandırıcıların kullanılması faydalı olacaktır. Daha detaylı bilgi için bu süreç boyunca bir diyetisyenden danışmanlık alınabilir.

Miyomların Olması Gebelik Şansını Azaltır mı?

Öncelikle miyom nedir sorusunu cevaplamak daha doğru olacaktır. Miyom, kökeni rahmin düz kas hücrelerinden oluşan iyi huylu bir tümördür. Özellikle 35 yaş ve üzeri kadınlarda sıklıkla karşılaşılan miyomlar eğer rahim içi boşluğa kadar uzanırsa embriyonun burada tutunmasını engelleyip düşüğe veya erken doğuma sebep olabilir. Miyomu tespit etmek için rahim filmi çekilmesi yeterlidir.

Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Günümüzde daha çok kısa protokoller uygulanmalıdır. Adetten itibaren yaklaşık 15 günlük bir sürede tedavi tamamlanmış olur. Adetin 2 veya 3. günü yumurtalık uyarılmasına başlanır. 8-10 günlük bir tedavi sonrası yumurta toplama işlemi, 2 ile 5 gün sonra da embriyo transferi yapılır. Uzun protokollerde ise bir önceki aydan hazırlık yapılmaktadır, bu 30-45 günlük bir süreçtir. Hastahanemize başvuran hastalarımızın %90’ınından fazlasına kısa protokoller uygulamaktayız.

Tüp Bebek Tedavisi Maliyeti Ne Kadar?

Tüp bebek maliyeti tedavi sürecine göre farklılık göstermektedir. Yasalar gereği tüp bebek fiyatları hakkında internet sitesi üzerinden bilgi verilmemektedir. Merkezimizde hastalar tedaviye başlamadan önce ödeme konusunda detaylı olarak bilgilendirilmektedir.

Tüp Bebek Tedavisini Sigorta Karşılıyor mu?

Evet. Çakmak Erdem Hastahanesi’nde tüp bebek tedavileri için SGK ile anlaşmamız mevcuttur. SGK’dan alınacak heyet raporu ile tüp bebek fiyatları önemli ölçüde azalmaktadır. SGK Heyet Raporu şartlarını SGK’nın sitesinden öğrenebilirsiniz.

Tüp Bebek Sonrası Düşük İhtimali Fazla Mı?

Tüp bebek yöntemi ile gerçekleşen hamileliklerde düşük ihtimali, normal yolla olanlara oranla biraz daha fazladır. Ancak aradaki fark çok da büyük değildir. Tüp bebek sonrası yaşanan düşük problemleri genelde doğal yolla hamile kalınmasını engelleyen sebep ya da sebeplerle aynıdır.

 

Daha fazla bilgi almak ve tüp bebek fiyatlarını öğrenmek için 0505 959 29 59 numaralı hattı arayabilir ya da whatsapp üzerinden tüp bebek muayene randevusu alabilirsiniz.

Hekimlerimiz