Yüzünüz Hastalığı Ele Veriyor
Hastalıkların teşhis edilmesinde yeni ve modern yöntemler kullanılmasına rağmen, bazı hastalıklar kendini hemen ele verir. Özellikle yüzün durumu hastalığın ne olduğu konusunda ipuçları sunar bize. Örneğin parkinson hastalığında donuk ve ifadesiz bir yüz hâkim iken, kanser hastalarında hastalığın ilerlediği dönemde yanaklar çöker, burun yapısı ileri derecede belirgin hale gelir. Yüz ve göz durumu hastalıklara işaret eder.
Genellikle yüzün soluk olması hastalık belirtisidir ve birtakım çareler aranmaya başlanılır. Oysa ki sadece solukluk değil, yüzdeki birçok belirti hastalığın ne olduğunu ele veriyor. Steroid hormonunun fazla salgılanması sonucu ortaya çıkan cushing hastalığında yüz, yuvarlak bir hal ve kilo almış bir görünüm sergiler. Bu sebeple yüzdeki belirtilere çok dikkat etmeliyiz. Bir anda ortaya çıkan belirtilerde daha da duyarlı olunmalı. Özellikle parkinson (beyinde dopamin salgılayan hücrelerin hasarı) hastalığında donuk ve ifadesiz bir yüz vardır. Hastanın yüzüne bakıldığında sevindiği, üzüldüğü ve ne düşündüğü anlaşılamaz. Akromegali (hipofiz bezinin ön bölümünün aşırı çalışması) hastalığında burun, yanak kemikleri ve alt çene büyümüştür. Hastanın dili de büyüdüğü için konuşması da değişebilir.
Kanser hastalarında hastalığın ilerlediği dönemde yanakların çökmüş bir görünüme bürünür. Burun yapısı da ileri derecede belirgin hale gelmektedir. Halk arasında insanı taşa çeviren hastalık olarak bilinen 'skleroderma' da yüz sertleşmiş, dudak kenarındaki kırışıklıklar artmış, yüzün diğer bölgesindeki kırışıklıklar kaybolmuştur. Dudak kenarındaki kırışıklıklar da olmasa estetik yapılarak yüz gerdirilmiş zannedilir. Romatizmaya bağlı mitral kapak hastalığında ise dudaklar mor, yanaklar ise kırmızıdır.
Hastalıklar sadece yüze yansımaz. Yüzde özellikle göz ve göz kapaklarına da dikkat edilmesi gerekmektedir. Göz kapaklarında sarı lekelerin bulunması kan yağlarının yüksek olduğunu gösteriyor. Gözlerin büyümüş ya da öne doğru fırlamış gibi görünmesi hipertiroidi (zehirli guatr) işaret ediyor. Karaciğer, safrakesesi veya pankreas hastalığında gözler sararır. Kas güçsüzlüğü olarak da bilinen miastenia graviste hastalığında hasta göz kapaklarını yukarıda tutamaz, göz kapakları kapanıverecekmiş gibi gözükür.
Ses ve Yüz Hastalık Habercisi
Başını farkında olmadan sürekli sallayan kişi aort kapak hastası (eklem romatizmasına bağlı kapakta daralma veya yetmezlik gelişmesi) olabilir.
Yüz bir tarafa doğru eğilmiş ise kişi yüz felci geçiriyordur.
Ses giderek kalın ve kaba bir hal alıyorsa tiroit bezi az çalışıyordur.
Ankilozan spondilit (romatizmal hastalık) hastalığında ise kişi, bir tarafa bakarken başını çeviremez, bütün vücudu ile döner.
Prof. Dr. Emrullah Başar / Kardiyoloji
Çamlıca Erdem Hastahanesi