Varislerinizi Büyütmeyin
Varis hastalığı toplumun neredeyse yarısını etkileyen bir hastalıktır. Bacak toplar damarlarının genellikle kapakçık yapısının bozulmasına bağlı genişlemesi ve kıvrımlı bir hal almasıyla ortaya çıkar. Ailesinde varis olan ve uzun süre ayakta veya oturarak çalışmak zorunda kalan insanlarda daha sık görülür. Sıklıkla damarlar dışarıdan görünür hale gelir. Hastalar bacaklarda ağırlık hissi, ağrı, yorgunluk ve ayakta şişlikten şikayet ederler. Zamanla ciltte renk değişilikliği ve egzama gelişir. Tedavi edilmeyen ilerlemiş varislerde venöz ülser denilen açık yaralar gelişebilir.
Kalp ve Damar Cerrahisi hekimlerinin fiziki muayenesi ve venöz doppler ultrasonografi varis hastalığının ciddiyeti ve tedavi yönteminin seçimi için çoğunlukla yeterlidir. Nadiren venografi denilen ek görüntülemeye ihtiyaç duyulabilir.
Çalışma şartlarının değiştirilmesi, kilo verilmesi ve egzersiz yapılması gibi hayat tarzı değişiklikleri, varis çorapları ve ilaç kullanımı tedavinin ilk aşamasını oluşturur. Bu tedavilerden fayda görmeyen hastalarda şikayetlerin ciddiyetini koruması, ultrasonografide damar çaplarının artması gibi objektif kriterler olması cerrahi bir girişimin gerekli olduğunun göstergesidir. Bunların yanında kozmetik nedenler de girişim için endikasyon oluşturur. Varis tedavisinde cerrahi girişim açık ameliyat şeklinde küçük kesilerden yapılabildiği gibi radyofrekans veya lazer ablasyon gibi yöntemlerle kapalı olarak da uygulanabilir. Genellikle estetik yönden problem yaratan ince damarlar için köpük skleroterapisi gibi ek tedaviler kullanılır. Tedaviye uygun olunduğu sürece kapalı operasyonlar daha çabuk iş başı yapabilme, daha az ağrı ve daha az komplikasyon görülmesi nedeniyle hastalar tarafından tercih edilmektedir.
Bu Önerilere Dikkat!
Kilo verilmesi, yaz aylarında bol sıvı tüketilmesi, özellikle oturarak çalışan kişilerde gün içinde aralıklı yürüyüş yapılması, gün sonunda soğuk su ile ayak ve bacaklara masaj yapılması faydalıdır. İstirahat esnasında bacakları kalp seviyesinin üzerine yükselterek oturmak, dar elbiselerden ve yüksek topuklu ayakkabı giymekten kaçınmak önemlidir. Uzun süreli kabızlık, sıcak havalar ve güneşe maruz kalmanın da şikayetleri artıracağını dikkate almak gerekir. Hamilelik döneminde de varis oluşumu açısından ciddi problemler gelişebileceği için muhakkak bir kalp damar cerrahisi hekiminin kontrolünde olunması önerilir.