Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi)
Tüp Mide Ameliyatı Nedir?
Son yıllarda kilo problemi yaşayan insan sayısında artış gözlemleniyor. İnsanlar; fazla kilolara bağlı ek hastalıklar, hareketlerde kısıtlanma, estetik kaygılar, diyete rağmen tekrar kilo alımı gibi gerekçelerle bariatrik cerrahiyi (obezite ameliyatlarını) tercih etmeye başladılar. Bu ameliyatların başında tüp mide operasyonu geliyor.
Günümüzde en çok uygulanan obezite cerrahisi işlemlerinden biri olan tüp mide ameliyatıyla midenin yaklaşık 3/4’ü kadar kısmı kesilip çıkarılarak gıda alımının kısıtlanması yoluyla kilo verme hedefi gerçekleştirilmektedir. Ameliyat sonrası kişi daha az yemek yiyerek doygunluğa ulaşmakta, aynı zamanda midenin açlık hormonu salgılayan kısmı çıkarıldığı için iştah azalması meydana gelerek hızlı kilo kaybı gerçekleşmektedir.
Tüp Mide Ameliyatı Olmak İçin Kaç Kilo Olmak Gerekir?
Tüp mide ameliyatı şartları ile ilgili en çok karşılaştığımız soru “Kaç kilo olmalıyım”dır. Bu sorunun cevabı kişinin vücut kitle indeksi (VKİ) ve genel sağlık durumuna göre değişebilir. Genellemek gerekirse, ameliyatı gerçekleştirmek için vücut kitle endeksinde 40 kg/m² üzerinde olma şartı aranmaktadır. Endeksi 35-40 arası olan ve aşırı kilo nedeniyle hipertansiyon, uyku apnesi, hiperlipidemi, kolesterol yüksekliği, diyabet gibi rahatsızlıklar yaşayanlar da hekim önerisiyle bu ameliyatı olabilmektedir.
Tüp Mide Ameliyatı Riskleri Nedir?
Mide küçültme ameliyatının riskleri obezite ve obeziteye bağlı hastalıkların oluşturacağı risklerden daha azdır. Yaygın olarak yapılan safra kesesi ya da diz protezi gibi ameliyatlardan daha düşük komplikasyon oranlarına sahiptir. Son yıllarda cerrahi tekniklerin gelişmesi ve cerrahi deneyimin artması mide küçültme ameliyatlarını güvenli hale getirmiştir.
Yine de her cerrahi işlemde olduğu gibi bu ameliyatlarda komplikasyonlar söz konusu olabilir. Tüp mide ameliyatının en önemli komplikasyonları midenin kesilme hattından oluşan kaçak ve kanamadır.
Mide Küçültme Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Tüp mide ameliyatı nasıl yapılır sorusuna cevap verirken ameliyatın kapalı yöntemle yapıldığını, dolayısıyla iyileşme süresinin oldukça kısa ve ameliyat sonrası ağrının daha az olduğunu vurgulamak gerekir. Ameliyat sırasında hastaya genel anestezi uygulanır. Ameliyat laparoskopik yöntemle yapılır; yani karnın üst kısmından küçük kesiler, özel aletler ve kamera yardımıyla mideye ulaşılır, alt kısımdan üst kısma doğru kesilerek mide çıkarılır. Özel dikişlerle bölge kapatılır. Ameliyat ortalama 1,5 saatte gerçekleştirilir. Kapalı olarak gerçekleştirilen bu operasyon, cerrahiye bağlı enfeksiyon riskini azaltması ve ameliyat sonrası ağrının daha az olması nedeniyle açık cerrahi işlemlere oranla oldukça avantajlıdır.
Mide Küçültme Ameliyatı Sonrasında Süreç Nasıl İlerler?
Operasyon sonrasında hasta 2-3 gün kadar hastanede gözetim altında tutulur. Kendini iyi hisseden hastalar beslenme kurallarına uymak koşuluyla ameliyattan bir hafta sonra günlük yaşantılarına ve iş hayatlarına dönebilirler.
Tüp mide ameliyatı sonrasında kişinin mide hacmi düşürüldüğünden beslenme alışkanlıklarında da değişikliğe gidilmesi gerekir. Hasta için tüp mide ameliyatı sonrası beslenme hekim ve uzman diyetisyenler tarafından kişiye özel olarak hazırlanır. Ameliyattan sonra ilk birkaç gün sindirim sisteminin yeni yeme düzenine kolay adapte olabilmesi için sıvı gıdayla beslenilir. Yağlı, kalorisi yüksek besinlerle gazlı ve kafeinli içecekler tüp mide ameliyatı sonrası yasaklara örnek olarak verilebilir. Hastanın durumu değerlendirilerek püre formunda katı gıdaya geçiş sağlanır. Bu dönemde kas kaybını önlemek için protein alınması gerekebilir.
Tüp mide ameliyatı 1 ay sonra beslenme şekillerine hastanın durumu hekim ve diyetisyenler tarafından değerlendirilerek katı gıdalar dahil edilmeye başlanır. Bu gıdaların miktarı ve türüne dikkat edilmeli, uygun porsiyonlarla tüketilmelidir. Bol su tüketilmeli, protein alımına özellikle önem verilmelidir.
Hastalar tüp mide ameliyatından sonra ilk 1 yıl içinde yaklaşık olarak %55 oranında kilo kaybı yaşarlar. Buna bağlı olarak da genel sağlık durumları hızlı bir şekilde iyileşir.
Tüp mide ameliyatı olanlar kolayca kilo kaybederek hedeflerini gerçekleştirme konusunda bir adım atmış olabilirler; ancak bu ameliyat, hayatınızda sağlıklı bir yaşam tarzı ve beslenme değişikliğinizin bir parçası olarak uygulanmadığında uzun vadede başarılı sonuçlar vadetmeyecektir.
Mide Küçültme Ameliyatı Fiyatı Ne Kadar?
Mide küçültme ameliyatı fiyatı hastanın genel sağlık durumuna, uygulanan tekniğe, kullanılan malzemelere, ameliyat sonrası takip sürecine göre değişiklik gösterebilir. Bu tür bir bilgi hekim muayenesinden sonra verildiğinde daha doğru bir yol izlenmiş olur. Siz de sağlıklı bir görünüme kavuşmak ve yeni bir hayata merhaba demek için bizimle 0850 222 0 494 numaralı hattımızdan iletişime geçebilirsiniz.