Sekiz Kadından Biri Olmayın

Sekiz Kadından Biri Olmayın01.10.2022

Kadınlarda en sık rastlanan 10 kanser türü arasında ilk sırada yer alan meme kanseri nedeniyle her 11 dakikada bir kadın hayatını kaybediyor. Meme kanserine yakalanan kadınların yüzde 75’inin ailesinde ise meme kanseri öyküsü bulunmuyor. Bu da hayatınızda meme kanserine sebep olacak herhangi bir yanlış yapmamış olsanız da, kanser olma riskinizin bulunduğunu gösteriyor.

Kadınlarda görülen ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer alan meme kanserinin erken teşhis ile tedavi edilme şansı ise oldukça yüksek. Özellikle 40 yaşın altındaki kadınlarda artış gösteren bu hastalığın, günümüzde her 7-8 kadından birinde görülmesi, gerekli tüm önlemleri almak için çok geçerli bir oran. 

Kendi Kendine Meme Muayenesi Rutininiz Olmalı

Meme kanserinin nedeni günümüzde halen tam olarak bilinemiyor fakat risk faktörlerini artıran bilinen sebepler mevcut. Bunlar; yaş, genetik özellikler, beslenme alışkanlıkları, sigara ve alkol kullanımı, kimyasal maddeler gibi çevresel etkiler, erken adet görme (12 yaşından erken), geç menopoza girme (50 yaşından sonra), anne, kız çocuk ve kız kardeş başta olmak üzere ailede meme kanseri görülmesi, geç doğum yapmak ya da hiç yapmamak, meme kanseri geçirmiş olmak, şişmanlık ve meme bölgesinde radyasyon tedavisi görmek.

Meme kanseri gelişen çoğu kadında herhangi bir risk faktörüne veya ailesinde hastalığa ait bir hikayeye rastlanmıyor. Meme kanserinde en sık görülen birinci belirti kitle oluşumu. Ağrı, kızarıklık, ciltte yara ve ödem, çukurluk ve şekil bozuklukları daha az görülen diğer belirtiler. Bu belirtiler; 20 yaşından itibaren kendi kendine meme muayenesini alışkanlık edinerek ve 40 yaşından sonra ise her yıl düzenli doktor muayenesi ve mamografi çekimi yaptırarak tespit edilebilir. Erken dönemde tespit edilip, tedaviye başlanan meme kanseri vakalarında genellikle kişilerin hastalığı atlatabilmesi mümkün. Geciken teşhis durumunda ise kanserin evresi ve vücuda verdiği hasar artacağı için kişilerin yaşam kalitesi ve hatta yaşam süreleri tehlikeye girebiliyor.

Meme Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Doktor muayenesi, meme ultrasonu ve/veya mamografi ve biyopsi örneği meme kanserinin teşhisi için yeterli. Meme kanseri tespit edildikten sonra ilk iş hangi evrede olduğunu belirlemek. Memenin dışındaki organlara sıçramamış kanserin esas tedavisi ameliyattır.

Bazen büyük ve ilerlemiş kanserlerde ameliyat öncesinde ışın tedavisi (radyoterapi) veya ilaç tedavisi (kemoterapi) uygulanabilir.

Mamografi Taramaları Neden Önemli?

Meme kanserinin erken dönemde teşhis edilmesini sağlayan en önemli olanak, mamografi taramalarıdır. Bu şekilde yaklaşık 2 yıl öncesinde kanser oluşumlarını tespit edebilmek mümkün.

Kimler Mamografi Yaptırmalı?

Herhangi bir belirti olmasa bile 40 yaşın üzerindeki her kadın düzenli olarak mamografi çektirmelidir. Düzenli mamografi taraması yaptırılan gelişmiş ülkelerde kanser oranının yüzde 30 oranında azaldığı bilinmektedir.

Kendi kendine muayene, düzenli doktor kontrolleri, mamografi ve meme ultrasonu ile meme kanserini erken teşhis etmek mümkün. Erken teşhis edilen kanser vakalarında ölüm oranlarının çok düşük olduğu unutulmamalıdır.

Op. Dr. Mustafa Arısoy / Genel Cerrahi

Çakmak Erdem Hastahanesi