Safra Kesesi Taşı Belirtileri Nelerdir?

Safra Kesesi Taşı Belirtileri Nelerdir?25.09.2023

Safra Kesesi Ne İşe Yarar?

Safra kesesi sindirim sisteminin bir parçasıdır. Safra kesesinin görevi karaciğerin ürettiği sindirim için gerekli olan safrayı depolamak ve konsantre etmektir. Yemek yediğimizde açlık süresince depolanan safrayı ince bağırsaklara göndererek sindirime yardımcı olur.

Safra kesesi özellikle yağ oranı yüksek besinler tüketildiğinde içerisinde bulunan sıvıyı salarak, sindirim işlemlerinin daha kolay şekilde gerçekleşmesini sağlar. Bu nedenle safra kesesinin sağlıklı bir şekilde çalışması sindirim sisteminin düzgün işleyişi için önemlidir.

Sıklıkla görülen sağlık problemlerinden olan safra kesesi taşları rahatsızlık hissi ve ağrıya neden olur, safra kesesinin fonksiyonlarını engelleyebilir. Bu durumda cerrahi müdahale gerekebilir.

 

Safra Kesesi Nerededir?

Safra kesesi karaciğerin altında, sağ üst karın bölgesinde bulunur. İçi boştur ve safra olarak bilinen sıvıyı depolamak için bir rezervuar görevi görür. Sindirimle ilgili sorun yaşandığında veya safra kesesinde taş bulunduğunda bu bölgede ağrı ve rahatsızlık hissi oluşur.

 

Safra Kesesi Rahatsızlığı Belirtileri Nelerdir?

Safra kesesi rahatsızlıkları ve safra kesesi iltihabı belirtileri hastalığın türüne göre değişebilir. Safra kesesi rahatsızlıkları farklı tiplerde olabilir, en yaygınları safra kesesi taşları (kolelitiazis) ve safra kesesi iltihabıdır (kolesistit). Bu belirtilerden biri veya birkaçını yaşıyorsanız bir hekime başvurmanız önerilir. Teşhis ve tedavi için doktorunuz gerekli testleri yapacaktır.

  • Safra kesesi nerede ağrı yapar sorusuna cevaben, en yaygın belirti genellikle sağ üst karın bölgesinde ve bazen sırta vuran keskin veya bıçak gibi bir ağrıdır. Bu ağrı özellikle yemek yedikten sonra artar.
  • Mide bulantısı ve kusma görülebilir. Özellikle safra kesesindeki taş veya iltihaplanmalar bu belirtilere yol açabilir.
  • İştahın olmamasına bağlı kilo kaybı yaşanabilir.
  • Hazımsızlık, şişkinlik ve gaz problemleri görülebilir.
  • Koyu renkli idrar ve açık renkli dışkıya yol açabilir.
  • Safra yollarının tıkanmasına bağlı olarak sarılık (cilt ve gözlerin sararması) yaşanabilir.
  • İltihaplanma durumunda vücut ateşi yükselebilir.

 

Safra Kesesi Taşı Neden Oluşur?

Safra kesesinin işlevlerinden biri yağ oranı yüksek besinlerin sindirimini kolaylaştırmaktır. Safra kesesi safrayı konsantre eden ve depolayan bir organ olduğu için safra kesesinde kolesterolün fazla birikmesi sonucu kristalleşmeler meydana gelir. Bu kristaller daha sonra safra kesesi çamuru ve taş oluşumuna sebep olur.

Safra kesesinin yeterince boşaltılmadığı durumlarda safra akışı yavaşlar. Buna bağlı olarak da safra içindeki maddelerin çözülmesi zorlaşır, safra kesesi taşları oluşabilir.

 

Safra Kesesi Taşı Belirtileri Nelerdir?

Safra kesesi taşları yerçekiminin etkisiyle sürekli hareket eder, zamanla kese çıkışını tıkayarak boşaltımı engelleyebilirler. Buna bağlı olarak kişide görülen en yaygın belirti ağrıdır. Vücudun sağ üst veya orta karın bölgesinde meydana gelen ağrı keskin bir kramp tarzındadır, sırtın alt kısmına veya sağ omuza yayılabilir.

Ağrı dışında görülen belirtiler hazımsızlık, bulantı ve kusma, açık renkli dışkılama, gaz birikimi ve sindirim problemleri, sarılık, iştah kaybıdır.

 

Safra Kesesi Ağrısı Nasıl Anlaşılır?

En yaygın safra kesesi ağrısı belirtileri ağrıyla başladığından ilk odaklanılması gereken semptom budur. Ağrı bazen sırt ve göğüs dahil vücudun diğer bölgelerine yayılır. Genellikle yemek sonrası başlayan ağrı, şiddetli hatta dayanılmaz hale gelebilir. Birkaç saat sürebilir ve ataklar halinde yaşanabilir. Bu tür ağrılar genellikle safra kesesi problemlerine işaret eder.

Safra kesesi iltihaplandığında, bu ağrılara ek olarak ateş, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler de eşlik ettiğinden eş zamanlı olarak bu semptomlar da varsa vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulmalıdır.

 

Safra kesesi taşları Nasıl Tedavi Edilir?

Safra kesesi taşlarının neden olduğu şiddetli ağrılar, tekrarlayan ataklar veya komplikasyonlar, genellikle safra kesesi ameliyatıyla tedavi edilir. Laparoskopik yöntemle (kapalı ameliyat) gerçekleştirilen bu operasyonda safra kesesi içindeki taşlarla beraber tamamen çıkarılır. Çok küçük kesilerle yapıldığından iyileşme süresi çok kısadır. Taşlarla beraber safra kesesinin de alınmasının sebebi kesede kısa zamanda tekrar taş oluşumunun yaşanıyor olmasıdır.

Safra kesesi taşları semptomlara yol açmıyorsa veya semptomlar hafifse, hekim beslenme değişiklikleri önerebilir. Düşük yağ içeren diyetlerden oluşan bu yeni beslenme düzeniyle safra kesesinin tedavisi sağlanır. Kişinin ideal kilosunu koruması da önemlidir, çünkü hızlı kilo kaybı safra kesesi taşlarını tetikleyebilir.

Safra kesesi ameliyatı olanların yorumları genellikle olumlu yöndedir. Birçok hastanın ameliyat sonrası yaşadığı rahatlama ve semptomların hızla azalması, bu operasyonun faydasına işaret eder.

 

Safra Kesesi Ağrısına Ne İyi Gelir?

Safra kesesi ağrısını hafifletmek için evde uygulanabilecek bazı yöntemler vardır. Ancak bu yöntemler semptomları yalnızca geçici süreliğine azaltabilir, asıl sorunu tedavi etmez.

Non steroidal antienflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) veya doktorunuz tarafından önerilen diğer ağrı kesiciler ağrının hafifletilmesini sağlayabilir.

Yağlı yiyeceklerden kaçınmak safra kesesi ağrısını azaltır. Ağrı çekilen dönemde yağlı gıdalardan uzak durmak gerekir.

 

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olur?

Safra kesesi ameliyatı sonrası özel bir beslenme programına gerek yoktur. Yağlı yiyecekler sindirim sistemini zorlayabileceğinden bunları tüketmekten kaçınma dışında hasta normal beslenme şekliyle hayatına devam edebilir. Toplumda eski inanışlara göre, safra kesesi ameliyatı sonrası yumurta yenmemesi gerektiği şeklinde bir düşünce bulunmaktadır. Ancak bu kesinlikle yanlıştır. Safra kesesi ameliyatı geçiren hastalar, safra kesesi alınmamış hastalar gibi normal bir şekilde beslenebilirler.