Proktolojide Yenilikçi Yaklaşımlar

Detaylı bilgi için formu doldurun, sizinle iletişime geçelim.
Doğrulama KoduDoğrulama Kodunu Yenile
Proktolojide Yenilikçi Yaklaşımlar19.07.2023

Genel cerrahi geniş bir yelpazedeki cerrahi müdahaleleri kapsayan tıbbi uzmanlık dalıdır. Birçok alanda hizmet verilmekte olduğundan fazla sayıda alt branşı vardır. Genel cerrahinin alt dallarından olan proktoloji, sindirim sisteminin son aşaması olan kalın bağırsaktan başlayarak anüs bölgesine kadar olan hastalıkların teşhis ve tedavisini konu alan tıp bölümüdür. Hassas bir bölge olması nedeniyle muayene ve tedavileri alanında uzman bir proktoloji hekimi tarafından yapılmalıdır.

Proktoloji hastalıklarının tedavisinde son yıllarda daha çok minimal invaziv yöntemler tercih edilmektedir. Bu yöntem modern cihazlar kullanılarak, geleneksel tekniklerine göre kesi olmaksızın veya daha küçük kesilerle yapılır. Bu sayede iyileşme süresi kısa, enfeksiyon riski az ve ağrı/sızı hissi olabildiğince düşüktür. Yine de uygulanacak tekniğe uzman bir hekimin değerlendirmesi sonucu karar verilir.

 

Hemoroid

Makat bölgesindeki kan damarlarının büyüyerek genişlemesi ve yastıkçık şeklinde şişmesi durumuna hemoroid (basur) denir. Uzun süreli kabızlık, uzun süre oturma veya ayakta durma, aşırı kilo, hamilelik, aşırı zorlama gibi durumlarda hemoroid ortaya çıkabilir. Belirtileri anüs bölgesinde kaşıntı, yanma, kanama, ağrı ve şişmedir.

Hemoroidin hangi evrede olduğuna bağlı olarak ilaç tedavisi, kabızlık sorununun giderilmesi, yeterli su alımı, cerrahi müdahale ve lazer seçenekleri değerlendirilir.

 

Anal Fissür (Makat Çatlağı)

Kabızlık, dışkılama sırasında aşırı zorlama, kronik ishal gibi nedenlerden dolayı makat bölgesinde yırtılmalar ve dolayısıyla kanamalar oluşabilir. İyileşme süresi tamamlanmadan tekrar dışkılama yapıldığından bölgedeki yara kapanamamaktadır.

Hastalığın erken evresinde medikal tedavi veya botoks yöntemleri yüz güldürürken, geç evrelerde cerrahi işlemler tercih edilmektedir. Cerrahi işlemlerde sfinkterotomi (anüs kaslarının gevşetilmesi) veya doku kaydırma uygulanabilir. Kaydırma işleminde hasarlı doku kesilerek sağlıklı dokuya anal kanalın içine doğru yön verilir, böylelikle bölgenin doğal anatomisi korunmuş olur.

 

Anal Fistül

Makat ve çevresinde meydana gelen enfeksiyonel tünele anal fistül adı verilir. Ağrı, kanama, akıntı, bölgede şişlik, hassasiyet gibi semptomlara neden olan anal fistül seton (fitil bağlama), fistülotomi (kazıma yöntemi), lazer teknolojisi, deri altındaki kanalın bağlanması (LIFT) gibi yöntemlerle tedavi edilebilir.

 

Pilonidal Sinüs (Kıl Dönmesi)

Kıl dönmesi, genellikle saç ve döküntülerin cilt altında toplanmasıyla oluşan bir cilt hastalığıdır. Ense ve sırttan dökülen saç ve kıllar kuyruk sokumunda birikerek o bölgenin iltihaplanmasına neden olur. Erkek veya kadın fark etmeksizin herkeste görülebilir. Kuyruk sokumu bölgesinde iltihap ve döküntülerin birikmesinden kaynaklı oluşan kabartılar oturmayı ve yürümeyi güçleştirir.

Tedavi yöntemleri arasında mikrosinüzektomi, lazer, fenol uygulamaları, cerrahi işlemle iltihaplı bölgenin çıkarılması yer alır.

 

Rektal Kanama (Makat Kanaması)

Makattan kan gelmesi hemoroid, anal fissür, rektum sarkması, bağırsak sendromu, bağırsak polipleri ve divertikülit (bağırsak duvarında oluşan çıkıntılar) gibi hastalıkların başlıca belirtilerindedir. Tuvalet esnasında görülebileceği gibi iç çamaşırında da fark edilebilir.

Muayene ve endoskopik görüntüleme teknikleriyle kanamanın kaynağı belirlenerek uygun tedavi yöntemi seçilir. Kanamanın kendiliğinden geçeceği düşüncesi tedavinin gecikmesine neden olacağından vakit kaybetmeden bir hekime başvurulması gereklidir.

 

Perianal Apse (Makat Apsesi)

Salgı bezlerinin enfeksiyona bağlı olarak iltihaplanması ve ağzının tıkanması sonucu makat bölgesinde içi cerahat (irin) dolu apseler meydana gelir. Anüs bölgesinin iyi temizlenmemesi, kabızlık ve ishal, diyabet, anal fissür, cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi nedenlerle perianal apseler oluşabilir. Hekim tarafından uygun görülen ilaç kullanımı ile tedavi edilebilir. İlerleyen apseleri ise bir proktoloji uzmanı kontrollü olarak boşaltarak tedaviyi tamamlar.

 

Genital Siğil

Genital siğil, HPV’nin (Human Papilloma Virus) cinsel ilişki sırasında kişiyi enfekte etmesiyle ortaya çıkan viral bir hastalıktır. Her iki cinsiyette de görülebilen, deride oluşan kahverengi renkli kabarcıklar veya lekelerle kendini belli eder. Genellikle cinsel organ ve anüs bölgelerinde görülür. İlaç kullanımı, lazer veya cerrahi çıkarma işlemleri hastalığın tedavisinde uygulanabilecek yöntemlerdendir.

 

Rektosel

Rektosel, kalın bağırsağın son bölümü olan rektumla vajen bölgeleri arasındaki pelvik kasların zayıflaması sonucu bağırsakların bu organlara doğru çıkıntı yapmasıdır. Pelvik taban kaslarını güçlendirmek için egzersizlerle tedavi edilir, yeterli gelmediğinde cerrahi müdahale gerekebilir.

 

Rektal Prolapsus (Kalın Bağırsağın Anal Bölge Dışına Sarkması)

Kalın bağırsağın son kısmı olan rektumun, anal bölge dışına doğru sarkması veya çıkmasıdır. Bu durum, rektumun pelvik bölgedeki kasların yetersiz kalması sonucu ileriye doğru hareket etmesiyle ortaya çıkar. Hastalığın tedavisi noktasında genellikle cerrahi uygulamalar tercih edilir. Ameliyattan önce ve sonra uygulanacak yüksek lifli diyetler ve pelvik taban kasları egzersizleri de faydalı olabilmektedir.

 

Enterosel (İnce Bağırsağın Doğum Yoluna Sarkması)

Enterosel ince bağırsağın leğen kemiği boşluğuna sarkması ve vajinanın üst kısmına baskı yapması olarak adlandırılmaktadır. Doğum yapma, ileri yaş, kronik kabızlık, aşırı kilo alımı gibi nedenlerden dolayı meydana gelebilir. Belirtiler arasında karın ağrısı, uzandığından hafifleyen bel veya sırt ağrısı, kabızlık, idrar yaparken zorlanma, idrar kaçırma ve cinsel ilişki sırasında ağrı gibi semptomlar yer alır.

Hastayı rahatsız etmediği sürece tedavi gerektirmeyen enteroselin ilerleyen evrelerinde sarkan ince bağırsağın yerine yerleştirilmesi mümkündür.