Okul Başarısı İçin Ailelere Düşen 7 Görev

Detaylı bilgi için formu doldurun, sizinle iletişime geçelim.
Doğrulama KoduDoğrulama Kodunu Yenile
Okul Başarısı İçin Ailelere Düşen 7 Görev11.09.2023

Okullar açılıyor. Çantalar, kıyafetler, kitaplar, defterler hazır. Peki çocuğunuz okula hazır mı? Yeni bir eğitim döneminin yaklaşmasıyla çocukların okul öncesi genel sağlık kontrollerinin yapılması okul başarısında büyük önem taşıyor. Çünkü çocukların fiziksel, zihinsel, gelişimsel ihtiyaçlarına yanıt verebiliyor olmak, sağlıklı bir büyüme sürecinin temeli. İşte okul öncesi gözden geçirmeniz gereken adımlar:

 

1. Çocukların Yarısında Kansızlık Görülüyor

Toplumumuzda çocukların neredeyse yarısında kansızlık görülmektedir. Pek çoğu demir eksikliğine bağlı olarak gelişen bu durum çocuklarda kronik yorgunluk, algıda azalma, akademik başarıda düşüşle kendini gösterir. Özellikle kırmızı et ve yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunan demir, yoğurt ve ayran gibi süt ürünleriyle birlikte tüketildiğinde yeterince emilemez. Bu durumun önüne geçmek ve eğer varsa kansızlığı tedavi etmek için basit bir kan sayımı testi yaptırılabilir.

 

2. Yıllık Göz Muayenesi Şart

Çocuklarda görme bozuklukları yavaş ilerleyebilir, çoğu zaman çocuk net görememeyi normalleştirir ve önemini anlayamayabilir. Tahtayı, öğretmenini, sınıf arkadaşlarını yeterince iyi göremeyen bir çocuğun dikkatinin dağılması ve derslere konsantre olamaması kaçınılmazdır. Senelik göz muayenesiyle çok erken yaşlardan itibaren görme bozuklukları anlaşılıp tedavi edilebilmektedir.

 

3. Yüksek Sesle Konuşan Çocuklara Dikkat

Küçük yaşlarda sık geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonları çocuklarda işitme kayıplarına sebep olabilir. Fark edilmesi güç olan bu durum çocuğunuzun okul başarısını olumsuz etkileyecektir. Çocuğunuz bağırarak konuşuyorsa, televizyonun sesini çok açıyorsa ya da siz konuşurken söylediklerinizi tekrar etmenizi istiyorsa vakit kaybetmeden bir Kulak Burun Boğaz hekimiyle görüşmeniz gerekmektedir.

 

4. “Alerji” Ailelerin Korkulu Rüyası

Okulların açıldığı sonbahar mevsimi alerji şikayetlerinin artış gösterdiği bir dönemdir. Alerjik çocuklar gece burun tıkanıklığı ve öksürük nedeniyle rahat uyuyamazlar. Uykusuz geçen bir geceden sonra gün verimsiz geçer. Bilinen alerjisi olan çocuklar için henüz şikayetler ortaya çıkmadan ilaçlarının düzenlenmesi, başlamış olan şikayetler varsa bu doğrultuda tedavi uygulanması gerekir.

 

5. Vitamin Eksiklikleri Giderilmeli

Vitaminler vücudumuz için olmazsa olmaz besin kaynaklarıdır. Şehir yaşantısında beslenme alışkanlıklarının bozulması, üretim hızı ve miktarı artan gıda maddelerinde yeterli besin maddelerinin bulunmaması gibi faktörler nedeniyle çocuklar vitamin alımına en çok ihtiyaç duydukları dönemde bundan mahrum kalabilmektedir. Kış döneminde güneş maruziyetinin de azalmasıyla D vitamini eksiklikleri meydana gelmektedir. D vitamini eksikliği kemik ağrıları, büyüme sorunları, bağışıklık zafiyetlerine neden olabilir. Hekim tavsiyesiyle kullanacağınız bir vitamin desteğiyle bu durumun önüne geçebilirsiniz.

Bir diğer önemli nokta B12 eksikliğidir. B12 vitamini çocukların zihinsel gelişimi için olmazsa olmazdır. Eksikliğinin erken zamanda teşhis edilip tedavisinin sağlanması, okul başarısı için en elzem konuların başında gelmektedir.

 

6. Geniz Eti ve Uyku Apnesi

Çocuğunuz gece ağzı açık uyuyor ya da horluyorsa, uykusunda nefesini tutuyorsa bu durum geniz etinin habercisi olabilir. Geniz eti mikroplara karşı bir barikat görevi görür. Genetik nedenlerle, alerji kaynaklı veya sık üst solunum yolu hastalıklarına bağlı olarak büyüyerek solunum yolunu tıkar. Bu da çocuğun rahat nefes alamamasına, öğrenme ve konsantrasyon bozukluğuna, yorgunluk, obezite ve dikkat eksikliğine yol açarak okul başarısını olumsuz yönde etkiler.

 

7. Gelişim ve Okul Olgunluğu Testleri       

Çocuğun okula tam anlamıyla hazır olması hem bilişsel, hem fiziksel, hem de duygusal olgunluğun tamamlanmasıyla mümkündür. Metropolitan Okul Olgunluğu ve Denver II testleriyle çocukların gelişimsel basamakları değerlendirilerek zihinsel, ruhsal, sosyal ve fiziksel olarak okula hazır olma düzeyleri ölçülebilir.

Metropolitan Okul Olgunluğu testi 5-6 yaş arasındaki çocuklara uygulanır; kelime anlama, cümleler, genel bilgi, eşleştirme, sayılar, kopya etme konu başlıklarında verilen yönergeleri anlama ve uygulama şekli incelenir. Test sonucunda, çocuğunuzun okula başlamaya ne ölçüde hazır olduğuyla ilgili sağlıklı veriler elde edilir.

Denver II testi ise 0-6 yaş aralığında olan çocukların ince motor, kaba motor, dil ve sosyal alanlardaki becerilerini inceleyerek gelişim seviyelerini belirleyemeye yarar. Yapılan değerlendirme sonucunda çocukta gelişimsel gecikmeler tespit edilirse, alanında uzman psikologlar ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanları erken teşhis ve müdahaleleri gerçekleştirir.