Kalbinizi Yeterince Önemsiyor Musunuz?
Her yıl kalp krizinden dolayı dünyada binlerce insan yaşamını kaybediyor ve birçoğu kalp rahatsızlığı olduğunu dahi bilmeden aniden yolda yürüken, evinde otururken ya da uyurken genç yaşta kalp krizi geçiriyor. Günümüzde sıkça rastlanan ve özellikle de gençlerde ani ölümlere neden olan bu hastalığın nedenleri ve korunma yöntemleri hakkında uzmanların sesine kulak vermek gerekiyor.
Kalp hastalığı sinsi ve ilerleyen bir hastalıktır. Fast-food besin tüketiminin yaygınlaşması, teknolojinin gelişmesi ve hareketin kısıtlanmasından dolayı dünyada olduğu gibi ülkemizde de kalp hastalıklarında artış olmaktadır ve hastalar rahatsızlıklarından haberdar değillerdir.
Hastalık belirti vermediğinden kişiler önemsemiyor, hastalar kalp hastası olduklarını bilmiyorlar. Kalp hastalığı bazı durumlarda belirti vermeyebilir. Bu yüzden sinsice ilerleyen bir hastalıktır. Ailesinde kalp ve metabolik rahatsızlığı bulunan kişiler mutlaka belirli periyotlarda kardiyoloji uzmanına muayene olmalıdır. Kalp krizi geçirme yaşı günümüzde artık 20'li yaşlara kadar düştü. Genetik, cinsiyet ve yaş değiştiremeyeceğimiz risk faktörleridir. Bunun için değiştirebileceğimiz risk faktörleri ile yaşam kalitemizi arttırmalıyız
Hergün 30 Dakika Yürüyüş!
Bir kişinin şeker, tansiyon ve kolesterol düzeylerini normal seviyede tutmaları için hergün 30 dakika tempolu olarak yürümesi gerekmektedir. Bunlara dikkat eden hastalar kalp krizi veya kalp hastalığına bağlı böbrek ve beyin hastalıklarından korunabilir. Öte yandan kalp hastalıklarında sigara en büyük düşmandır. Kişiler, sigarayı bırakması halinde 10 yıl daha fazla yaşayabilir. Vücudunuzda şiddetli geçmeyen göğüs, karın, sol kol ağrısı kalp krizi geçirdiğinizin habercisi olabilir. Böyle durumla karşılaştığınızda, zaman kaybetmeden sağlık kuruluşundan yardım isteyin, bulunduğunuz yerin dış kapısını açık tutun ve yakınlarınıza haberdar edin.