İshale Ne İyi Gelir ve İshali Ne Keser?
İçindekiler:
- İshal Nedir?
- İshal Neden Olur?
- İshal Belirtileri Nedir?
- Tehlikeli İshalin Belirtileri Nelerdir?
- İshale Ne İyi Gelir?
- Çocuklarda İshale Ne İyi Gelir?
İshal Nedir?
Bağırsak hareketlerinin bozulması sonucu olağandan daha sık, daha sulu ve fazla olan dışkılamaya ishal denir. Hafif semptomlarla geçiriliyorsa ishale iyi gelen yiyeceklerle kontrol altına alınabilir. Ancak ishal birkaç gündür sürüyorsa ve dirençliyse, besinler etki etmiyorsa genellikle bu durum farklı bir problemin varlığını gösterir. “Su gibi ishale ne iyi gelir” sorusundan da anlaşılabileceği üzere, ishal hayat kalitesini oldukça düşüren ve kısıtlayan bir sağlık problemidir. İshal kalıcı bir enfeksiyon, çölyak, irritabl bağırsak sendromu veya inflamatuar bağırsak rahatsızlığı gibi sorunların bir belirtisi olabilir.
İshal Neden Olur?
“İshal neden olur” sorusu özellikle ebeveynler tarafından sıklıkla aratılmaktadır. İshal genellikle aşağıdaki faktörler nedeniyle meydana gelir:
- Enfeksiyonlar: viral, bakteriyel, parazit kaynaklı enfeksiyonlar, bakteriyel toksinler
- Besin zehirlenmesi
- Laktoz intoleransı (laktoza karşı hassas sindirim sistemine sahip kişiler)
- Crohn hastalığı ve ülseratif kolit (İltihabi Bağırsak Hastalıkları)
- İrritabl bağırsak sendromu
- Antibiyotik kullanımı
- Diş çıkarma
- Çölyak (Gluten enteropatisi), kısa bağırsak sendromu gibi emilim bozuklukları
- Beslenme yetersizliği
- Laksatif kullanımı
- Pankreas yetmezliği
İshal Belirtileri Nedir?
Günde üç defadan fazla sulu dışkılama ishal olarak kabul edilir. Güçlü ve acil bir bağırsak hareketi ihtiyacı, mide rahatsızlıkları, gaz ve şişkinlik, kanlı ishal veya siyah dışkı ishal belirtileri arasındadır.
İshalin nedenini belirlemek için dışkılama süresi, sıklığını ve dışkı rengi gibi semptomları gözlemlemek önemlidir.
Tehlikeli İshalin Belirtileri Nelerdir?
Ateşsiz kusmasız ishal genellikle birkaç günden fazla sürmez. Birkaç günden fazla süredir devam eden ishal durumunda mutlaka bir hekime danışılmalıdır. Genel olarak;
- İshal dirençliyse ve uzun süredir devam ediyorsa
- Kanlı, mukuslu dışkılama durumunda
- Şiddetli bulantı, kusma varlığında
- Kilo kaybında
- Dehidratasyon (su kaybı) bulguları varsa
- Ateş eşlik ediyorsa zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Tehlikeli ishalin belirtileri arasında yer alan dehidratasyon ciddi sorunlara neden olabileceğinden tedavi edilmesi önemlidir. Dehidratasyon durumunda kişide ağız kuruluğu, az idrara çıkma, baş dönmesi, kuru bir cilt, hızlı kalp atışları gibi belirtiler görülür.
İshale Ne İyi Gelir?
“İshale ne iyi gelir” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir; hastaneye gitmeden önce evde semptomları azaltmaya yönelik bazı yöntemler vardır. Örneğin bazı yiyecekleri tüketmek, beslenme planını bu yönde düzenlemek, gün içinde mutlaka 8-10 bardak su içmek ishali hafifletebilir. İshal sırasında dehidratasyon yaşandığı için bol su içmek kaybedilen sıvıyı telafi edebilecektir.
Yetişkinlerde ishale ne iyi gelir konusunda uygulanabilecek adımlar şunlardır: Bu dönemde lif oranı yönünden düşük gıdalar tercih edilmeli, az ama sık aralıklarla tüketim yapılmalıdır. Bu besinler bağırsak hareketlerini kısıtlayarak ishal semptomlarını yatıştırır. Posasız veya az posalı sebzeler, havuç, çalı fasulyesi, yumurta, yoğurt, pirinç, sade makarna, kabuksuz meyveler gibi besinler düşük lif içerir.
Sindirim sistemini yoran ve işlevini bozan bazı besinler ishale sebep olabilir. Fazla yağlı yiyecekler, lif oranı yüksek gıdalar, alkol ve kafein, yapay tatlandırıcı içeren gıdalar, fazla baharat içeren besinler ishal yapan yiyeceklerdendir.
Tüm bu önlemlere rağmen ishal hala devam ediyorsa, doktor kontrolü doğrultusunda bağırsak hareketlerini düzenleyici ilaçlar kullanılarak medikal tedavi süreci başlatılabilir.
Çocuklarda İshale Ne İyi Gelir?
Özellikle yenidoğan bebeklerde ishal varlığında dehidratasyon ciddi sonuçlar doğurabileceğinden tıbbi yardım almak ve takip önemlidir. Bebeklerde ve çocuklarda kuru dil ve dudaklar, huzursuzluk, gözyaşı olmadan ağlamak, göz çukurlarında çöküklükler meydana gelmesi gibi durumlar dehidratasyon belirtisidir ve ciddiye alınmalıdır.
“Çocuklarda su gibi ishal neden olur” noktasında çocukların sıklıkla ellerini ağzına sokması, bakteriler, virüsler, besin alerjileri gerekçe gösterilebilir.
“Bebeklerde ishale ne iyi gelir” özellikle endişeli ebeveynlerin sıklıkla sorduğu sorulardandır. Bebeklerde ve çocuklarda ishal durumunda yeterli sıvı alımını sağlamak, hijyene dikkat etmek, yağsız çorba ve pirinçle hazırlanmış çorba yedirmek, muhallebi yapmak yararlıdır. Bebek emziriliyorsa ara verilmeden emzirmeye devam edilmelidir. Anne sütü bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahip antikorlar içerir ve bağırsaklara faydalıdır.