Horlama Deyip Geçmeyin!
Sağlıklı ve kaliteli uyku yaşam için vazgeçilmezdir. Kaliteli uyuyamadığımızda bu durum tüm günümüzü ve sosyal yaşantımızı etkiler. Özellikle horlama, uyku kalitemizi düşüren gece boyu saniyelik uyanmalarla beynimizin ve vücudumuzun dinlenmesine engel olan böylece gün boyu kendimizi yorgun isteksiz ve sinirli hissetmemize sebep olan durumdur.
Çoğu zaman horlama ile karşımıza çıkan uyku apne hastalığı ise farkındalığı yüksek olmayan ancak tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir hastalıktır. Tanısı ve tedavisi son derece kolay olmakla beraber çoğu zaman horlama bir hastalık olarak görülmediğinden tanı ve tedavisi gecikmektedir. Son yıllarda özellikle obezitenin de artmasıyla beraber uyku apne hastalıklarının sayısı da artış göstermiştir.
Uyku Apnesi Nedir?
Uykuda solunum durması manasına gelen “uyku apnesi” tıbbi bir terimdir. Uyku apnesi hastanın uykuda horlamayı takip eden soluk durmaları ve tekrar horlama ile devam eden bir durumdur. Bu olay hafif soluk kısıtlamalarından saatte 100 kez soluk durması ve buna bağlı olarak vücudun oksijensiz kalmasına kadar geniş bir yelpazeye yayılabilir. Uyku apnesi şiddetine ve süresine bağlı olarak hastalarda genelde; gündüz aşırı uyku hali, yorgunluk, baş ağrısı, iştahsızlık, sinirlilik, anlama güçlüğü, cinsel fonksiyon bozuklukları, kilo verememe, boğaz kuruluğu, öksürük, uykudan boğularak uyanma, boynun terlemesi, kalpte ritim bozuklukları, konsantrasyon güçlüğü, hatta tedavi edilmediğinde ve ağır hastalarda kalp krizi, inme, ani gece ölümlerine bile neden olabilen bir durumdur. Dirençli tansiyon, şeker ve kilo verememenin altında uyku apne hastalığı olabilir.
Uyku Apnesinin Tanısı Nasıl Konulur?
Uyku apnesi hastalığının tanısı kolayca konulabilir. Horlama şikayeti ile gelen hasta muayene edilir ve hastalık öyküsü dinlenir. Doktorun uyku apne hastalığından şüphelenmesiyle hasta, bir gece hastanemizde misafir edilir. Uyku ünitemizde tek kişilik odada yatırılır. Boyun, ağız, burun, göğüs duvarı ve karına bazı elektrotlar bağlanarak sabaha kadar teknisyen gözetiminde kayıtlar alınır. Sabah uzman doktor tarafından hastaların testi değerlendirilir ve çıkan sonuca göre hastanın tedavisi planlanır.
Tedavi Süreci
Uyku apnesi hastalığının tedavisi hastalığın şiddetine göre belirlenmektedir. Durumu hafif olan hastalarda, kaynağın obeziteye bağlı olması durumunda diyetisyene yönlendirilerek tedavi edilirken, üst solunum yollarıyla ilgili problemlerde Kulak Burun Boğaz doktorları tarafından hava yolunu kapatan dokuların küçültülmesi veya gerginleştirilmesi amacıyla burun ve küçük dilde basit cerrahi operasyon veya ağız içi spreylerle tedavi edilmektedir. Bu işlemlerle havanın geçişi kolaylaştırılarak hasta şikayetleri yok edilir.
Durumu ağır olan vakalarda ise pozitif hava basıncı (PAP) solunum cihazları ile yapılan maske yöntemi tedavisi uygulanır. Bu tedavi %100 başarı sağlayan bir tedavi yöntemi olup hasta maskeyi kullandığı sürece şikayetleri tamamen ortadan kaybolur. Böylece hasta geceleri kaliteli ve sağlıklı uyumasının yanı sıra yukarda sayılan sağlık problemlerinden de korunmuş olur.