Hızlı Hava Değişimleri Çocuğunuzu Hasta Etmesin!

Hızlı Hava Değişimleri Çocuğunuzu Hasta Etmesin!07.09.2016

Havalar bir ısınıyor bir soğuyor. Her ne kadar bu mevsim geçişleri hepimizi olumsuz etkilese de, özelliklede çocuklarımızın mevsimsel şarlara çabuk adapte olamamaları, okullarda birçok çocukla bir arada eğitim görmeleri gibi nedenler, onların daha çabuk hastalanmasına sebep oluyor.

Mevsim geçişlerinde dünyanın oluşumundan günümüze kadar olan süreçte insanlar başta olmak üzere canlılar için uygun çevre koşullarını sunmuştur. Ancak sanayileşme ve doğanın hoyratça kullanımı ekosistemi bozmuştur. Küresel ısınma sonucunda iklimlerin doğal düzeni değişmiştir. Mevsimler arasındaki ısı ve nem uyumu kaybolup, gün içinde dahi ani sıcaklık artışları ve düşüşleri yaşanır hale gelmiştir. Doğrudan ya da dolaylı olarak tüm canlılar bundan olumsuz etkilenmiş ve etkilenmektedir. En çok zarar görenler ise ne yazık ki çocuklardır.

Çocukların bağışıklık sistemi, fizyolojik olarak erişkinlere oranla daha zayıftır. Bu da, enfeksiyon hastalıklarına yakalanma olasılığının artması sonucunu doğurur. Mevsim geçişlerinde yaşadığımız ani ısı değişimleri, çocuklarda bağışıklık sistemini daha da zayıflatarak virüs ve bakterilerin hastalık yapmasını kolaylaştırır. Bu virüs ve bakteriler, genellikle; grip, nezle, boğaz enfeksiyonu (farenjit, tonsilit, larenjit), kulak enfeksiyonu (otit), sinüzit, akciğer enfeksiyonu (bronşit, bronşiolit, pnömoni) gibi solunum yolu enfeksiyonlarına neden olurlar. Bu hastalıkların hemen hemen hepsi öksürük, hapşırık olarak damlacık yoluyla kolayca bulaşabilir ve salgınlar oluşturabilir.

Okulların açılması da bir mevsim geçişi dönemine rastlamaktadır. Bu da solunum yolu enfeksiyonu salgını olasılığın artırmaktadır. Okul, kreş, yuva ve anaokuluna yeni başlayan çocukların hijyen kurallarını tam bilmemeleri ve uygulayamamaları da bu tür solunum yolu enfeksiyonlarını kolaylaştırır. Bu durum ayrıca, bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonu oluşması ve yayılmasına da neden olur.

Hava Geçişlerinde Enfeksiyon Riski Artıyor!

Bazı çocuklar ise, mevsim geçişi dönemi olmasa da, enfeksiyon hastalıkları açısından arkadaşlarından daha fazla risk altındadır. Bunların başında bağışıklık sistemi zayıf (immün yetersizlik) çocuklar gelmektedir. Astım ve alerjik solunum yolu sorunu olan çocuklarda da enfeksiyon riski, mevsim geçişi ve okul dönemlerinde artmaktadır.

Bu kadar sıkıntılı bir dönemde anne ve babaların alabilecekleri bazı önlemler riskleri biraz olsun azaltabilir. Ellerin sık sık yıkanması, tuvalette yapılması gerekenler gibi hijyen kuralları öğretilmeli ve tekrarlanarak hatırlatılmalıdır. Dengeli beslenmeye gereken özen gösterilmeli; bol sıvı almaları, vitamin içeren meyvelerden çokca tüketmeleri sağlanmalıdır. Hava sıcaklğına uygun giyisiler tercih edilmeli, çocuklar bu konuda bilgilendirilmelidir. Kalabalık ve havasız mekanlara götürülmemeli, onların da gitmemeleri gerektiği anlatılmalıdır. Bağışıklık sistemi zayıfladı, astımı ve allerjik solunum yolu sorunları olan çocuklara daha fazla dikkat edilmelidir. Gerekli aşıları yaptırılmalı, kontrolleri aksatılmamalı, koruyucu (proflaktik) ilaçları dikkatle kullanılmalıdır.

Bunların yanında, çocuklar da erişkinler gibi bu dönemden psikolojik olarak kötü yönde etkilenebilirler; halsizlik, kırgınlık, yorgunluk ve dikkat bozukluğu yaşayabilirler. Yukarıda sayılanlar dışında düzenli ve yeterli uykunun, dinlenmenin olumlu etkileri olacaktır.

Uzm. Dr. Yılmaz Afşar / Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Çakmak Erdem Hastahanesi