Güneşin Faydaları
Güneş yaşamın devamlılığı için vazgeçilmezdir. Ama dikkatli olmazsak sağlımızı tehdit edebilir. Güneş ışınları, çocuklarda kemik gelişimi, D vitamininin oluşumu ve vücudun direnç kazanması ve bağışıklığın güçlenmesi açısından çok önemlidir. Bilinçsizce güneş ışınlarına maruz kalmak ise büyük zarar verir. Bu nedenle anne babalar çocukları için nasıl ve ne kadar güneşlenmenin yararlı olduğunu iyi bilmelidir. Güneşte fazla kalmak, erken dönemde güneş yanıkları ve ileri aşamada güneş çarpması olarak bilinen tehlikeli durumlara neden olabilir. Güneş yanığında deride kızarma, içi su dolu kabarcıklar, şişme, kaşıntı ve ağrı olur. Etkilenen alan genişse bilinç kaybı, yüksek ateş, bulantı, kusma, sıvı kaybına bağlı hayati tehlike olabilir. Bu tehlike bebekler ve küçük çocuklar için daha da büyüktür. Böyle durumlarda doktora başvurmak gerekir.
Güneşin Yararları
• Güneş, vücudun D vitamini sentezlemesi için vazgeçilmezdir. özellikle çocukların kemik gelişiminde önemli bir rol üstlenmektedir. Özellikle çocuklarda D vitamini eksiliğiyle görülen raşitizm hastalığının tedavisinde güneşin antiraşik etkisi fayda sağlamaktadır.
Sentezini aktive ettiği D vitamini sayesinde bağışıklığı güçlendirerek enfeksiyonlara karşı direnç sağlar, kansere karşı koruyucu etki sağlar.
• Anti bakteriyel etkisi sayesinde güneşin mantar ve yumuşak doku enfeksiyonlarında iyileştirici etkisi bulunmaktadır.
• Foto koruma etkisini harekete geçiren güneş, cildin kendi kendini koruma altına alma özelliğini etkinleştirmektedir. Doktor kontrolünde bazı deri hastalıklarının tedavisinde güneş kullanılmaktadır.
Güneş Işınları Hakkında Bilgi
Dünyamıza elektromanyetik ışın demetleri şeklinde ulaşan güneş enerjisi, görülebilen (gün ışığı) ve görülemeyen (ultraviyole - UV) olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. UV ışınları ise, dalga boylarına göre ultraviyole - A (UVA), ultraviyole - B (UVB) ve ultraviyole - C (UVC) olarak üçe ayrılıyor. Günlük hayatımızda sadece UVA ve UVB ışınlarına maruz kalıyoruz.
Korunmak için Bunları Mutlaka Yapın
- Açık alanda (spor aktiviteleri, plaj - havuz aktiviteleri, gezinti – piknik, açık alanda oynama vb. sırasında), çocuklar için daima gölge bir yer arayın ve gölgede kalmalarını sağlayın.
- Deniz, kum ve beton zeminden yansıyan güneş ışınları da güneş yanığına sebep olabileceği için geniş şemsiye altı veya tam gölge alanlarda çocuk oynamalı, dinlenmelidir.
- Geniş kenarlıklı şapka ve ultraviyole ışınlarını yansıtan gözlük kullanın.
- Sıkı dokunmuş kumaşlardan üretilmiş pamuklu giysileri tercih edin. Pamuklu, açık renkli, ince ve hafif giysiler giyilmelidir. Açık renkli giysiler de güneş ışığını geçirebildiğinden, altına güneş koruyucu sürmek gerekebilir. Islak giysiler de güneş ışınlarını geçirir.
- Sabah saat: 10.00 ile 16.00 arasında güneş ışınlarından uzak durun.
- Cildinizin güneş görecek her alanında koruyucu krem veya losyon sürün.
- Çocukları ve bebekleri mutlaka yüksek koruma faktörlü (en az SPF 30) ürünlerle koruyun ve öğlen saatlerinde başka aktiviteler yaratarak, güneşte kalmalarını engelleyin.
- Ultraviyole ışınları bulutlardan geçerek yanık yapabilir. Bu nedenle yazın öğle saatlerinde hava bulutlu dahi olsa, çocuklar açıkta uzun süre kalmamaları sağlanmalıdır.
Güneş Işınlarının Erken Dönemi Kapsayan Etkileri
Güneş Yanıkları
Güneş yanığı; özellikle açık tenli çocuklarda uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmasını takiben ortaya çıkan ağrı, sızı ciltte kızarıklık ve su toplaması ile kendini belli eder. Hastalık şiddetli olduğunda; baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü, ateş, bulantı-kusma gibi genel belirtiler (güneş çarpması olarak bilinir) ortaya çıkabilir ve bu durum acil müdahale gerektirebilir acilen doktora başvurmak gerekir.
Güneş Işınlarına Bağlı Gelişen Alerjiler
Bazı çocuklar güneş ışınlarına maruz kaldıklarında, ciltlerinde; kızartı, kabartı, kaşıntı ve lekeler ile karşılaşabilir.
Geç Dönemi Kapsayan Etkiler
Bu erken dönem etkileri dışında korunmasız ve uzun süreli güneşe maruz kalınması durumunda geç dönem olumsuz etkiler de mevcuttur.
Cildin Erken Yaşlanması
Cilt Kanserleri
Güneş ışınlarının özellikle açık tenli, açık renkli gözlü, sarışın / kızıl saçlı kişilerde cilt kanseri oluşma riskini çok artırdığı bilinmektedir. Cilt kanserlerinin büyük bir kısmı, vücudun güneş ışınlarına fazla maruz kalan kısımlarında oluşmaktadır.
Uygun güneş kremi hangisidir ve nasıl uygulanmalıdır?
- Renksiz, kokusuz ve çocuk cildine uygun olmalıdır.
- +50 SPF etiketi olmalıdır. Bu rakam koruma faktörünü ifade eder.
- Krem, güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce ince tabaka olarak sürülmeli ve 2-3 saatte bir tekrarlanmalıdır. Terleme, denize-havuza girme ve duş sonrası krem tekrar sürülmelidir.
- Güneş kremleri göz etrafına sürülmez; tahriş eder. Göz çevresi hariç tüm yüze, ense ve kulakların dış kısmına sürülmelidir.
- Aksam üzeri uyku saati öncesi ılık bir duş yapılarak ter ve güneş kremi yıkanmalı ve bebek losyonu ile cilt rahatlatılmalıdır.
Güneş yanıklarında tedavi
Çocukta sık soluk alıp verme, bulantı, kusma, ateş, yaygın kızarıklık ve içi su dolu kabarcıklar varsa hemen doktora başvurmak gerekir. Sadece kızarıklık varsa ılık duş sonrası serin su ile önce kollara sonra bacaklara, daha sonra gövdeye yaş pansuman yapılır. Pansuman, tüm vücut alanına yapılmaz; vücut ısısında ani düşme tehlikelidir. Buzlu su kullanılmaz. Soğuk su ile ıslatılmış gazlı bez veya tülbent yanık alana serilir, 3-5 dakikada bir yeniden ıslatılıp sıkılarak soğutma 15-20 dakika yapılır. Pansuman sonrası hafifçe çocuk pudrası sürülebilir. Kolonya, salça, yoğurt, diş macunu gibi şeyler kesinlikle sürülmez.