Göz Açıp Kapayıncaya Kadar Anjiyo
Bilgisayarlı Tomografi (BT) günümüzde çok iyi bir tanı koyucu ve koruyucu olarak hayat kurtarıyor.
Koroner arter hastalığı gelişmiş ülkelerde en sık ölüm nedenidir. Ülkemizde her yıl 300.000'e yakın kişi kalp damar hastalığı nedeniyle hayatını kaybediyor. Her üç kişiden biri kalp damar hastalığına yakalanma riski taşıyor. Damar duvarlarında zamanla küçük kireç zerrecikleri yağ ve kolesterol birikerek kalbi besleyen damarların tıkanması koroner arter hastalığını ortaya çıkarır. Kalbi besleyen bu koroner arterin tıkanması, göğüs ağrısı, kalp krizi ve hatta hiç belirti vermeden ani ölüme neden olabilir. Bu hastaların %80'inde, klasik katater anjiyografiye göre çok daha kolay, daha hızlı, risk içermeyen ve ani kalp krizine neden olabilecek plakların çok daha erken dönemde teşhis edilmesini sağlayan BT koroner anjiyografi incelemesi yapılmaktadır.
Yüksek kolesterolü, yüksek tansiyonu olanlar, sigara kullananlar, şeker hastalığı olanlar, kilo fazlası ve obez olanlar, stresli yaşamı ya da çok pasif hayat tarzı olanlar koroner arter hastalığı riski taşımaktadır.
Hastalıkların teşhisi için geliştirilen bu cihaz, tüm vücut organ ve sistemlerini 10-15 saniye gibi kısa sürede ve mükemmel görüntüleyebilen tomografi cihazıdır. İşlem hasta uyanıkken ve nefesini tutmasıyla saniyeler içinde tamamlanır. Çekim sonrası hastanın hastanede kalmasına gerek yoktur. Günlük yaşantıya devam edilebilir. Tomografi anjiyoda kasık damarlarından girildiği için; kan toplama, kasık atardamarda yırtılma ya da balonlaşma gibi riskler bulunmaz.
64 Kesit Bilgisayarlı Tomografide Yapılan Tetkikler
- Tüm vücut tomıografisi
- Vücuttaki bütün organların tomografisi
- 3 boyutlu tomografi incelemesi
- Kalsiyum skorlama (Kalp krizi riskini belirler, kriz gelmeden önce önlem alınmasını sağlar.)
- Perfüzyon
- Kalp ve koroner anjiyografi
- Boyun ve beyin anjiyografi
- Batın ve böbrek anjiyografi
- Aort ve akciğer anjiyografi
- Üst extremite anjiyografi