Görme Bozukluklarına Akıllı Lens Çözümü
İlerleyen teknoloji sayesinde katarakt hastalığına bağlı görme bozuklukları son yıllarda başarılı bir şekilde tedavi edilebilmekte, artan lens çeşitleri ile hasta memnuniyetleri de artış göstermektedir.
Yaş ilerledikçe gözümüzde bulunan doğal lens, ilk olarak esnekliğini kaybeder ve ilk olarak yakın görmede sorunlar yaşanır. Bunun adı presbiyopi yani yaşa bağlı yakın görme bozukluğudur. Daha ileriki yaşlarda bu duruma ilave olarak doğal lens saydamlığını kaybeder ve göz bu kez uzağı da göremez hale gelir. Tıbbi terminolojide buna katarakt adı verilmektedir. Bu sorunlar önceden ayrı ayrı tedavi edilirken, uygun olan hastalarda hepsinin tedavisi artık tek bir operasyonla gerçekleştirilebilmektedir.
Katarakt Görülme Yaşı Düştü
Katarakt görme yeteneğinin yavaş yavaş kaybolmasına ve kişinin yaşam kalitesinin azalmasına sebep olmaktadır. Katarakt başlama yaşı çevre şartları sebebiyle daha da erken yaşlara kaydı. Genellikle 50 yaş civarında yaşa bağlı olarak yakını, katarakta bağlı olarak da uzağı net göremeyen hastalar, ameliyattan sonra uzağı ve yakını gözlüksüz görmek istiyorlarsa akıllı lens bu hastalara uygulanabilir. Son zamanlarda sıklıkla söz edilen “akıllı lensler” aslında tıbbi adıyla trifokal olarak isimlendirilen çok odaklı göz içi lensleridir. Akıllı lens denilen bu özel göz içi lensleri, katarakt ameliyatı sırasında uygun olan hastalarda kullanılmaktadır.
Katarakt hastaları için tasarım olarak 3 farklı göz içi lens kullanılmaktadır. Monofokal (tek odaklı), multifokal (çok odaklı) ve trifokal (üç odaklı) olarak adlandırılan bu lenslerde, hastaya hangisinin uygun olacağına muayene sırasında yapılan tetkikler sonrası hekim tarafından karar verilmektedir. Eğer hastada katarakt varsa ve hasta ameliyat sonrasında hem uzağı, hem de yakını gözlüksüz görmek istiyorsa gözün uygunluğuna ve hastanın ihtiyacına göre “akıllı lens” uygulaması tercih edilmektedir.
Akıllı Lensler Ömür Boyu Kullanılabilir
Ameliyatında monofokal lens kullanılan hastalar genellikle uzağı gözlüksüz olarak görebilmekte ancak yakını görmek için mutlaka gözlük kullanmak durumunda kalmaktadır. Ameliyatında trifokal lens kullanılan hastalar, ameliyattan sonra günlük yaşantılarını rahatlıkla devam ettirebilirken, artık gözlüksüz kitap okuyabilir, cep telefonu ve bilgisayar kullanabilir, televizyon seyredebilirler. Akıllı lensler uzak, yakın ve ara mesafede memnun edici görüş sağlar. Bu lensler ömürlüktür, ilerleyen yaşlarda değiştirilmeleri gerekmez. Bu lenslerin en önemli özelliği ara mesafede sağladıkları (bilgisayar ekran mesafesi, mutfak tezgahı erişim mesafesi) netliktir.
İki göze yapılabilen ve farklı günlerde gerçekleştirilmesi gereken operasyon, normal şartlarda 10 – 15 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanmaktadır. Hastaya narkoz verilmeden ameliyat sırasında yalnızca bir damla yardımıyla uyuşturulan göze iğne yapılmaz ve dikiş atılmaz. FAKO yöntemiyle yapılan ameliyat sırasında hastalar herhangi bir ağrı hissetmemektedir. Ameliyat sonrasında bandaj ile kapatılan göz o gece gözü bantla kapalı kalmakta, ertesi gün yapılan doktor kontrolünde bandaj açılmaktadır. Hastalar ameliyat sonrasında reçete edilen damlalarını belirli bir süre düzenli şekilde kullanarak ve kontrollerini yaptırmaya devam etmektedir.
Op. Dr. Sinan Yakut / Göz Hastalıkları
Çakmak Erdem Hastahanesi