Endoskopik Reflü Tedavisi
Reflü Nedir?
Reflü, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması durumudur. Normal koşullarda ağızdan alınan besinler yemek borusu kanalından aşağıya inerek mideye gider. Yemek borusu ve mide arasında bulunan kaslar, mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasını önleyen bir kapak görevi görürler. Bu kapak düzgün çalışmadığında mide içeriğinin yemek borusuna doğru geri kaçması reflü olarak adlandırılır. Reflü tedavisi yapılmazsa, yemek borusunda, boğazda ve akciğerleri etkileyerek birtakım rahatsızlıklara neden olabilir. Reflü şikayetlerinin arasında sağlıksız beslenme alışkanlıkları, düzensiz yemek yeme, yüksek yağlı ve baharatlı yiyecekler tüketme, aşırı alkol ve sigara kullanımı, stres ve hareketsiz yaşam tarzı sayılabilir.
Reflü Belirtileri Nelerdir?
Reflü belirtileri genellikle yemekten sonra veya yatarken meydana gelir. En yaygın görülen semptomlar:
- Mideden yemek borusuna doğru yanma, ağrı veya rahatsızlık hissi ile eşlik eden geğirti
- Yutma güçlüğü
- Boğazda yanma hissi veya asit tadı
- Gaz, şişkinlik veya midede rahatsızlık hissi
- Öksürük, ses kısıklığı
- Bulantı, kusma
- Dişlerde aşınma, erozyon veya çürümedir.
Reflü Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Reflü hastalığından muzdarip kişilerin büyük çoğunluğu cerrahi tedavi gerektirmeden endoskopik reflü tedavisi olabilirler. Bu yöntem sürekli ilaç kullanmak istemeyen hastalar için de cerrahi işleme alternatif olarak kullanılmaktadır.
Endoskopik reflü tedavisi için öncelikle hastaya aç karnına endoskopi yapılması gerekmektedir. Endoskopi, ince ve esnek bir tüp yardımıyla yemek borusuna ve mideye doğru ilerletilerek yapılan bir işlemdir. Endoskopide reflü hastalığına ait belirti görülmezse burundan yapılan ph asit ölçümüyle reflü hastalığı tanısı kesinleştirilir. Endoskopik reflü tedavisinde yemek borusunun alt ucuna mide asidinin geri kaçmasını önlemek için 2 adet dikiş atılır. Bu dikişler, yemek borusu ve mide arasındaki açıklığı daraltarak mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasını engeller. Yapılan bu işleme endoskopik fundoplikasyon adı verilir. 45-60 dakika arası süren işlem, endoskopi odasında anestezi altında gerçekleştirilir.
Endoskopik Reflü Tedavisi Avantajları Nelerdir?
Endoskopik fundoplikasyon sonrası iyileşme süreci için bir hafta sıvı diyet gereklidir ve yumuşak gıdalar tüketilmelidir. İşlem sırasında anestezi kullanıldığı için hasta herhangi bir ağrı veya sızı hissetmez. Ancak sonrasında hafif karın, sırt, boğaz ve göğüs ağrısı gibi belirtiler olabilir ve bu şikayetler operasyonu takiben bir hafta içinde son bulur.
İlaç kullanan hastaların %95’i bu operasyon sonrasında ilk yıl içinde kullanımını sonlandırmıştır. Bu işlem, gastroenteroloji uzmanları tarafından yürütülür ve cerrahi işlemin gerekliliğini yüksek oranda ortadan kaldırır.
Hastalar işlemden bir gün sonra taburcu edilir. Cerrahi yöntemle benzer başarı oranına sahiptir.
Endoskopik reflü yöntemiyle mide yanması, mide ekşimesi, aşırı geğirti, ağızda acı tat ve ağız kokusu problemleri ortadan kalkar.