ENDOSKOPİDE YENİ YÖNTEM: “KAPSÜL ENDOSKOPİ”

Detaylı bilgi için formu doldurun, sizinle iletişime geçelim.
Doğrulama KoduDoğrulama Kodunu Yenile
ENDOSKOPİDE YENİ YÖNTEM: “KAPSÜL ENDOSKOPİ”06.06.2024

İnce bağırsak hastalıklarının tespit edilmesinde kullanılan kapsül endoskopi yöntemi ile endoskopi artık çok kolay. “Kapsül Endoskopisi” ile daha geniş bir kapsama alanına ulaşıldığına dikkat çeken Çamlıca Erdem Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Gök yöntem ile ilgili bilgiler verdi; Günümüzde ince bağırsaktaki polip, kanser ya da başka anormal oluşumların incelenip teşhis koyulmasında kullanılan yeni yöntemlerden biri olan “Kapsül Endoskopi” kolay ve etkili gelişmiş sağlık teknolojilerindendir. 

KAPSÜL ENDOSKOPİ NASIL UYGULANIR?

Hasta bir gün önce yapılan bağırsak temizliği  sonrası aç karnına uygulama yapılacak olan gastroenteroloji bölümüne gider. Kapsülü yutturmadan önce hastaya sensör içeren yelek veya kemer giydirilir. Daha sonra kapsül bir bardak suyla poliklinik şartlarında hastaya yutturulur. Kapsülü yuttuktan 2 saat sonra su içilmesine ve 4 saat sonra ise çorba gibi hafif sulu gıdaya izin verildiğini bildiren Gastroenteroloji uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Gök,  “Hasta bu arada günlük yaşantısına devam eder, bu süreyi evinde geçirebilir. Kapsül, markasına göre saniyede 2-6 arasında resim kaydetmekte ve 10-12 saat arasında çekim yapabilmektedir.Hasta kapsülü ortalama 72 saat içinde dışkılama ile dışarı atar.” diye iletti.

KAPSÜL NE AMAÇLA YAPILIR?

  1. Nedeni belirlenemeyen demir eksikliği anemisi
  2. Nedeni belirlenemeyen karın ağrısı
  3. Crohn hastalığı tanısı ve tedavisinin izleminde
  4. Çölyak hastalığı tanısı, tedavinin etkinliğinin ve komplikasyonlarının (yan etkilerinin) izleminde
  5. İnce bağırsak tümörlerinin tanısında
  6. Nedeni belirlenemeyen mide-bağırsak sistem kanamalarında

KAPSÜL ENDOSKOPİ HANGİ DURUMLARDA YAPILMAZ?

İnce bağırsak darlığı durumunda kesinlikle yapılmamalıdır. Kesin olmamakla birlikte gebelik, kalp pili, yutma problemi olanlarda da yapılmamakta fakat klinik önem durumuna göre hasta onamı alındıktan sonra yapılabilmektedir. Kapsül, 2 yaş üstü çocuklarda da yapılabilmektedir.