Diş Eti Hastalıkları Kalp Sağlığınızla İlişkili Olabilir mi?

Diş Eti Hastalıkları Kalp Sağlığınızla İlişkili Olabilir mi?01.08.2023

Diş eti hastalıkları, diş hekimleri tarafından “plak” olarak adlandırılan yapışkan ve bakteri yüklü filmin dişlerin etrafında birikmesi sonucu oluşur. Ağızda bulunan bakteriler kan dolaşımına girerse zayıflamış dokulara veya problemli kalp kapakçıklarına yerleşebilir. Bu durum, kalbin düzgün bir şekilde çalışmasını engelleyerek kan akışını, besin kaynaklarını ve oksijenin kalbe dağıtımını zorlaştırır. Ancak bu diş ağrısı yaşayan herkesin kalp krizi riski taşıdığı anlamına gelmez. Kalp rahatsızlığı olanlar ağız temizliği konusunda daha dikkatli olmalı ve diş hekimlerine düzenli olarak muayene olmalıdır.

Araştırmacılar, ağız sağlığıyla genel sağlık arasındaki potansiyel ilişkiyi incelemeye devam etmektedir. Buna göre diş eti hastalığı olan kişilerin kalp krizi, inme veya diğer ciddi kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riski, sağlıklı diş etleri olanlara göre iki ila üç kat daha fazladır. Ancak bu konuda doğrudan bir bağlantı kesin olarak kanıtlanmamıştır. Çünkü kalp hastalığı olan birçok kişinin sağlıklı diş etleri vardır ve diş eti hastalığı olan herkeste kalp sorunları görülmez. Bu nedenle, sigara içmek veya sağlıksız beslenme gibi ortak risk faktörleri bu ilişkiyi açıklayabilir. Yine de diş eti hastalığının da kalp hastalığı için bir risk faktörü olabileceğine dair artan bir şüphe vardır.

 

Kalbimiz ve İltihaplanma Bağlantısı

Bazı diş hekimleri diş eti hastalığının vücutta iltihaplanma yükünü artırdığını ifade etmektedir. Bağışıklık hücrelerimiz, tahriş edici maddelere ve mikroplara saldırarak kısa süreli iltihaplanmanın iyileşmesini sağlar. Ancak uzun vadeli (kronik) iltihaplanma, atardamarların iç tabakalarında yağ, kolesterol ve iltihabi atıkların birikmesine neden olarak ve damar sertliğine yol açar.

Son yıllarda kronik iltihaplanmayı azaltmak için yapılan tıbbi araştırmalar artış göstermiştir. Bu araştırmalarda diş eti çekilmesi ve damar sertliği gibi iltihaplanmalarla ilişkili hastalıkların tedavisi için umut verici bir madde olan “resolvin” kullanılmaya başlandı. Resolvin, vücuttaki iltihaplanmayı azaltan bir madde olarak son yıllarda dikkatleri üzerine çekti. İltihaplanma birçok sağlık sorununa neden olabileceği gibi kalp hastalıkları için de risk faktörü olduğundan, resolvin gibi iltihaplanmayı azaltan maddelerin kullanımı kalp hastalığı riskini azaltmak için de potansiyel bir strateji olabilir.

 

Peki Kalp Hastalığı Olanlar Ağız Sağlığını Nasıl Korumalı?

Diş eti hastalıkları kalp sorunlarına yol açabileceğinden, kalp hastaları için ağız sağlığının korunması oldukça önemlidir. Bu nedenle kalp hastalarının ağız sağlığına ekstra özen göstermesi gerekir. Ağız temizliğini yeterli bir şekilde yapmak ağız sağlığı için önemli bir adımdır. Bu amaçla dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak ve diş ipi kullanmak üzerinde durulması gereken bir konudur. Ayrıca, mümkün olduğunca sağlıklı beslenmeye özen göstererek şekerli ve asitli yiyecek ve içeceklerden kaçınılması ve hekim kontrollerinin aksatılmaması gerekir. Böylelikle diş eti hastalıkları gibi sorunlar erken teşhis edilerek ve tedavisi sağlanabilir.

 

Doğru Ağız ve Diş Temizliği Nasıl Yapılır?

Günlük diş fırçalama ve diş ipi kullanımı, diş eti hastalıklarının önleyebilir. Diş hekiminiz diş eti iltihabınız olduğunu söylerse, her ikisini de doğru yaptığınızdan emin olmak için bir fırçalama ve diş ipi kullanma gösterimi isteyin. Pek çok kişi fırçalarken yeterince zaman ayırmaz veya özen göstermez, önerilen süre iki dakikadır. Diş ipi, plak oluşumuna yol açan dişler arasındaki yapışkan filmi süpürür. Ayrıca bir diş hekimi tarafından yılda iki kez temizlik yapılması da tavsiye edilir. İltihap tedavi edilmediğinde diş eti hastalıklarına dönüşebilir.

Diş eti hastalığının belirtileri:

  • Şişmiş, kırmızı veya hassas diş etleri
  • Kolayca kanayan diş etleri
  • Dişler ve diş etleri arasında apse
  • Ağız kokusu
  • Diş eti çizgisi boyunca sert kahverengi birikintilerin birikmesi