Bu Hastalık Erkeklerde Sık Görülüyor
Vücutta görülen muhtelif kanamalarla birlikte pıhtılaşma sistemindeki bozukluk nedeniyle aniden veya ufak travmalarla ortaya çıkan, kanama bozukluğu olarak bilinen hemofili, genellikle erkekleri etkileyen kalıtsal bir hastalıktır. Vücutta kanın pıhtılaşmasını sağlayan faktörlerin eksikliği veya yokluğu nedeniyle ortaya çıkan bu hastalıkla mücadele eden hemofilili çocukların aileleri, çocuklarını olası kanamalardan korumak için tedbirler almalıdır.
- Yeni yürümeye başlayan çocuklarda düştüklerinde oluşabilecek zedelenmeleri önlemek için dizlik, dirseklik kullanılmalı.
- Bisiklete binerken kesinlikle kask takılmalı.
- Düşmelere karşı yemek sandalyesi, araba koltuğu ve bebek arabasının emniyet kemerinin takılmasına dikkat edilmeli.
- Çocuk yürümeye başlayınca sivri uçlu mobilyalar kaldırılmalı veya mutlaka korumaya alınmalıdır.
- Küçük batıcı, kesici, delici nesneleri çocukların ulaşamayacağı yerlere kaldırılmalı.
Belirtileri İzlemeyi Öğrenin
Hemofili hastası çocuk ve yetişkinlerin bazı sınırlamalara dikkat ederek düzenli egzersiz yapmaları kas ve eklemlerin güçlü kalmasına yardımcı olur. Hemofili hastalarının yapacakları sporları iyi seçmeleri gerekir. Temas gerektiren sporlardan ve kanamaya sebep olabilecek aktivitelerden kaçınması gereken hemofili hastaları; yüzme, bisiklet, yürüyüş gibi bireysel sporları tercih etmeli futbol, güreş vb. güvenli olmayan aktivitelerden uzak durmalıdır. Hemofili tanısı konmuş bir çocuğun aile bireyleri ve öğretmenleri belirtileri izlemeyi öğrenmelidir. Kanama olmasa da ara ara çocuğun eklemleri kontrol edilmeli ve çarpma, zedelenme olduğunda hemen müdahale etmek için dondurucuda mutlaka soğuk materyal bulundurulmasına özen gösterilmelidir.
Seyahate Çıkmadan Önce Doktorunuza Danışın
Hemofili hastası bir çocuğun başta öğretmenleri ve sürekli birlikte olduğu yakın çevresi hastalık ve kanama anında yapılacaklarla ilgili detaylı olarak bilgilendirilmelidir. Eklemlerde veya vücudun diğer bölümlerinde oluşabilecek kanamalara ait belirti ve semptomlar hakkında da bilgi sahibi olunmalıdır. Ne zaman doktora başvurulacağı, acile gidileceği öğrenilmelidir. Durdurulamayan ağır kanama ya da kan sızması, beyin kanamasına ait bir semptom, herhangi bir eklemde ağrı ya da şişlik olduğunda doktorun mutlaka bilgilendirilmesi gerekir. Seyahat edecek olursanız öncesinde doktorunuza danışmalı ve hangi durumda ne yapabileceğinizle ilgili bilgi almalısınız. Çocuğunuza tıbbi kimlik bilgilerini içeren bir kolye ya da bileklik takmayı da ihmal etmeyin.