Baş Ağrısından Kurtulmak İsterken Hastanelik Olmayın!

Baş Ağrısından Kurtulmak İsterken Hastanelik Olmayın!31.10.2016

Hemen hemen hepimiz migren gibi kronik bir baş ağrısı hastalığına sahip olmasak da çoğu zaman baş ağrısı çekebiliyoruz. Bu baş ağrıları bazen stresten, psikolojik nedenlerden, ani sinirlenmelerden ve hatta öksürmeden bile ortaya çıkabiliyor. Fakat unutmamak gerekiyor ki, baş ağrılarımızı geçirmek için sıklıkla uzman görüşü olmadan, rutin olarak, bilinçsizce tüketilen bu ağrı kesiciler, bir süre sonra hiç bir işe yaramadığı gibi bizleri hastanelik bile edebiliyor.

Baş ağrısı kronik günlük baş ağrılarındandır. Baş ağrısı hastanın ağrı kesicileri ve migren atak tedavisi için verilen ilaçları doktorunun önerdiği doz ve süreden daha sık alması sonucu gelişir. Ağrı kesicilerin kötüye kullanımı, ülkemizde en sık görülen baş ağrısı nedenleri arasında neredeyse birinci sıradadır.  Reçetesiz ilaç kullanımı, uzmanlık dalı nöroloji olmayan hekimlerce çok sık ağrı kesici verilmesi bu durumda etkilidir. Baş ağrısının tedavisi kademeli azaltma ve koruyucu düzenli tedaviyle yapılır. Bazı migren atak ilaçlarının kesilmesi sırasında hastanın hastaneye yatırılması gerekebilir. Ağrı kesici kullanılırken başağrısının yanı sıra böbrek ve karaciğer hastalıklarının da gelişebileceği unutulmamalıdır.

Ağrı Kesicilerin Yerine Neler Yapmalıyız? 

Ağrı kesici almadığımızda ağrıyı kesmek için bazı önlemler alabilirsiniz. Hissettiğiniz en şiddetli baş ağrısı, bulantı olmadan kusma, 15 dakikadan uzun süren görme bulanıklığı gibi farklı beyin hastalıklarına işaret edebilecek belirtilerin olması durumunda acilen bir nörolog hekim ile görüşülmelidir. Bu durumlar dışında, hemen bir ağrı kesici almak yerine, karanlık ve sesiz bir ortamda uyumak, başı fular benzeri bir şeyle sıkmak, başa soğuk uygulamada bulunmak ve rahatlatıcı bir şeyler içmek gibi yöntemler uygulanabilir.

Uzm. Dr. Nazan Eryiğit / Nöroloji

Çakmak Erdem Hastahanesi