5 Adımda Kalbinizi Check Edin!
İnsan yaşamının vazgeçilmez bir parçası olan kalp, vücudumuz oluşurken anne karnında harekete geçen ilk organımızdır. Kalbimiz, tüm sistemlerin düzenli çalışabilmesi için sağlıklı bir şekilde görevini yerine getirebilmelidir.
Check up, kişilerin sağlık problemi olup olmadığına bakılmaksızın, rutin tetkiklerin yapılarak sağlığının değerlendirilmesi, olası risklerin saptanması işlemidir. Zorunlu olmasa da, sağlık bilincine sahip olan ve vücudunu tanımak isteyen herkesin düzenli olarak check up yaptırması önerilmektedir. Bu sayede potansiyel sağlık sorunları erken dönemde tespit edilebilir ve tedavi süreci başlatılabilir.
Dünyada ve ülkemizde hayatını kaybetme vakalarının en yaygın nedenleri arasında kalp ve damar hastalıkları yer alır. Kalp hastalıklarının teşhisi ve bu hastalığa yol açan risk faktörleriyle mücadele etmek, yaşam süresini arttırmak ve yaşam kalitesini yükseltmek açısından son derece önemlidir. Bu nedenle belirtileri olmayan bireylerin de düzenli olarak kardiyoloji kontrolünden geçmeleri, potansiyel kalp ve damar hastalıklarının tespit edilmesine yakalanma riskinin azaltılmasını sağlar.
1. Adım: Check up için kardiyoloğunuza başvurun
Kalp check up’ı doktor muayenesiyle başlar. Öncelikle kişinin risk faktörlerini belirlemek için çeşitli sorular yöneltilir. Kalp hastalığı belirtilerin olup olmadığı, sigara ve alkol tüketimi, obezite, diyabet, hipertansiyon veya ailede kalp hastalığının varlığı gibi detaylı öyküsü incelendikten sonra gerekli tetkik ve testlere başlanır.
2. Adım: Hekiminizin gerekli gördüğü tetkikleri yaptırın
-
EKG: Elektrokardiyografi kardiyoloji değerlendirmesinde muayeneden sonra ilk başvurulan tetkiktir. Kalp kasının ve sinirsel iletim sisteminin çalışmasını değerlendirmek amacıyla kullanılır, kalpteki elektriksel faaliyetler incelenir.
-
EKO: Ekokardiyografi kalbin ultrason kullanılarak görüntülenmesi işlemidir. Bu yöntemle kalp kası, kapakçıklar, odacıklar, kan akışı, kalp boşluklarında büyüme varlığı, kalbin performansının ne düzeyde olduğu detaylı şekilde incelenebilir. Kalp hastalıklarının tanı ve tedavisi noktasında önemli veriler sağladığından hekiminiz mutlaka EKO verilerini görmek isteyecektir.
-
EFOR: Efor testi, kişiye fiziksel egzersiz yaptırılarak kalbin iş yükünün arttırılması sonucu kalp ve kalbi besleyen koroner damarların cevabının yetersiz olup olmadığının belirlenmesine yarayan bir testtir. Test koşu bandı üzerinde gerçekleştirilir; hekim, hızı ve eğimi gerekli ölçülerde ayarlar.
3. Adım: Kan testleri
Kardiyovasküler risk faktörlerinin değerlendirilmesi için alınacak kan örneği laboratuvarda analiz edilir. Tam kan sayımı, kan şekeri, sodyum ve potasyum gibi serum elektrolitleri, böbrek fonksiyonlarını gösteren üre, kreatinin gibi değerler incelenir. Kandaki kolesterol, vücutta iltihaplanma varlığının olup olmadığı, kan pıhtılaşma fonksiyonunun değerlendirilebilmesi, enfeksiyon ve anemi tespitleri gibi noktalarda kan testleri belirleyicidir.
4. Adım: Hayat Tarzınızı Gözden Geçirin
Sağlıklı bir kalp için check up’ın yanı sıra hayat tarzınızda uygulayabileceğiniz bazı ipuçları vardır. Günlük yaşamınızdaki fiziksel aktiviteleri arttırmak, sağlıklı ve dengeli beslenerek kalp sağlığını desteklemek, alkol tüketimi ve sigara kullanımını bırakmak veya azaltmak, sağlıklı bir vücut ağırlığında olmak ve bunu korumak, stres yönetimi yapmak kalp sağlığınızı korumak ve kalp hastalığı riskini azaltmak için önemli adımlardır.
5. Adım: Doktorunuzla kalp check up’ının ne sıklıkla tekrarlanacağına karar verin
Tüm tetkiklerinizi ve kan testlerinizi tamamladınız. Her şey yolunda veya hekiminiz sizin için bir tedavi planı oluşturdu. Peki bir sonraki check up’ınızı ne zaman yaptırmalısınız? Uzmanlar, herhangi bir risk faktörü taşımayan yetişkin bireylerin en az yılda bir kez check up yaptırmasını öneriyor. Sağlık kontrolleriniz için memnun olduğunuz bir doktoru düzenli olarak tercih etmek, hekiminizin önceki yılın sonuçlarını ve yeni sonuçları kolayca karşılaştırarak bir süreç takvimi oluşturmasını sağlıyor.
Ailede kalp rahatsızlığı olan, sigara kullanan, 40 yaş üstü grupta yer alan, belirli bir hastalığın gelişim evresini deneyimleyen bireylerin ise hekimin önerisi dahilinde daha sık check up yaptırması gerekebilir.
Check up yaptırmak bir hastalığı önlemek ve erken aşamada tespit edebilmek için hayati bir öneme sahiptir. Kişinin kalp damar hastalığı gelişim risklerini ortaya çıkaran kardiyolog değerlendirmesiyle birlikte yapılan diğer tetkik ve incelemeler, zamanında önlem alınmasını sağladığı için insanların hayat süresini uzatabilmekte, kişileri riskten koruyabilmektedir. Yılda bir kez gerçekleştireceğiniz check up ile olası sağlık sorunlarınızı önceden belirleyebilir ve tedavi imkanına sahip olabilirsiniz.