Radial Anjiyografi (Bilekten Anjiyo Yöntemi)

Radial Anjiyografi (Bilekten Anjiyo Yöntemi)20.09.2022

Anjiyo Nedir?

Anjiyo, kalbi besleyen koroner damar adı verilen damarların görüntülenmesi işlemine denir. Anjiyo işlemi sırasında, hasta sırtüstü yatarken kasık veya el bileğindeki atardamarlar vasıtasıyla önce özel bir kılıf ve sonrasında kateter damar içinde ilerletilir. Kateter, kalbe ulaşınca damarın içini gösteren kontrast madde uygulanır ve röntgen ışınları altında görüntüleme yapılır.
Koroner anjiyo olarak adlandırılan bu işlem sonucunda kalbi besleyen damarlardaki tıkanıklıklara kesin tanı koyulabilir. Ek olarak anjiyo, kalp kapak ve aort damar hastalıklarının değerlendirilmesinde de kullanılan bir yöntemdir.
 

Bilekten Anjiyo Nedir?

Radial anjiyo olarak da geçen bilekten anjiyo, el bileğinde yer alan iki atardamardan, radial arter üzerinden yapılan koroner anjiyografiye verilen isimdir. Bilekten anjiyo ilk olarak 1989 yılında kullanılmaya başlamış, 1996 yılında ise ilk kez koroner anjiyo yöntemleri arasında yer alması kabul edilmiştir. Bilekten anjiyo riskleri fazla olmayan bir işlemdir. Günümüzde uygulama kolaylığı sağlaması ve hasta konforu açısından daha iyi olması sebebiyle tercih edilmektedir. 
 

Bilekten Anjiyo Nasıl Yapılır?

Bilekten anjiyo işlemi sırasında lokal anestezi kullanılarak cilt altı uyuşturulur. İşlem için çok küçük bir kesi yapılır, bu sebeple sonrasında iz kalmaz. Bilekten anjiyo işlemi yapılırken, bilekteki atardamara bir kateter yerleştirilir ve ardından bu kateter kalp damarına kadar ilerletilip, kontrast madde enjekte edilir. İşlem esnasında röntgen ışınlarından yararlanılarak kalp damarlarının ekranda görülmesi sağlanır. 
 
Bilekten anjiyo sonrası kateter çıkarılır ve kateterin giriş yaptığı alan kanamayı engelleyen bir bandaj ile kapatılır. Hastanın hareketsiz kalmasına gerek yoktur, ancak yine de kolu fazla zorlayacak aktivitelerden kaçınılması tavsiye edilir. 
 

Bilekten Anjiyonun Avantajları Nelerdir?

Bu işlemin avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:
  • İşlemden 2-3 saat gibi kısa bir süre sonra hastalar işine veya evine gidebilir.
  • Kasıktaki gibi kum torbası olmadığı için hastalar için daha konforludur. 
  • Kanama olma ihtimali daha azdır.
  • Anjiografi sebebiyle bilek damarı tıkansa bile el, iki damardan beslendiğinden elde sorun oluşmayacaktır; ancak kasık damarı hasar görürse bacak riske girebilir.
  • Karın ve kasık bölgesi fazla kilolu olan ya da kasık damarlarında tıkanıklık bulunan hastalarda rahatlıkla tercih edilebilir.