Manyetik Rezonans (MR)

Manyetik Rezonans (MR)

Manyetik rezonans görüntüleme işleminde, halk arasında bilinen adıyla emarda, radyoloji bölümünde yapılan diğer görüntüleme işlemlerinden farklı olarak manyetik alan ve radyo dalgaları kullanılarak çekim yapılmaktadır. Manyetik rezonans ile ilgili en çok merak edilen sorular arasında “İlaçlı emar aç karnına mı çekilir?” , “Hamile kadın emara girebilir mi”, “Emarda radyasyon var mıdır?” gibi sorular bulunmaktadır.

Manyetik Rezonans Nedir?

Manyetik rezonans, güçlü ve büyük mıktanısların oluşturduğu radyo dalgaları aracılığıyla vücutta ayrıntılı görüntüleme yapmak amacıyla kullanılan bir cihazdır. Halk arasında daha çok ingilizcedeki baş harflerinin okunuşuyla (MR) yani emar adıyla bilenen bu görüntüleme işlemi, hastalıkları teşhis etmek veya tedaviye verilen yanıtı takip etmek için kullanılmaktadır.

MR cihazı diğer radyolojik tetkikler gibi sağlığa zararlı radyasyon içermez. Bu sebeple hamileler tarafından rahatlıkla kullanılabilmektedir. Görüntüleme yapılan bölgenin boyutuna ve çekilen görüntü sayısına bağlı olarak 15 ila 90 dakika sürebilen bir işlemdir.

MR ile Hangi Hastalıklar Teşhis Edilir?

Manyetik rezonans cihazı vücudun birçok bölgesinde kullanılabilen bir cihazdır. Manyetik rezonans genellikle kemik ve/veya yumuşak dokularda tarama yapılması gerektiği zaman tercih edilmektedir. Manyetik rezonans görüntüleme ile migren, baş ağrıları, nörolojik rahatsızlıklar, beyin tümöründen şüphelenilen hastalar, epileptik nöbet geçiren hastalar, göz, kulak, çene eklemi problemi olan hastalar, omurga problemi, disk kaymaları ve disk fıtıkları, omuz, diz gibi eklemler ve bağların değerlendirilmesinde, spor yaralanmaları, kalp hastalıkları, göğüs ve karın iç organ rahatsızlıkları, kemik yapı rahatsızlıkların teşhisinde kullanılabilmektedir.

Manyetik Rezonans Nasıl Çekilir?

Normal şartlar altında MR çekimleri için açlık veya tokluk şartı aranmaz. Ancak bazen tarama işleminden önce bir şey yenilip içilmemesi gerekirken, bazen de fazla miktarda su içilmesi istenebilir. Bunlar tarama yapılacak alana göre değişmektedir.

MR çekimleri için dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Bol ve rahat kıyafetler giyilmelidir.
  • Önlük giyilmesi gerekmiyorsa, metal fermuar, bağlantı elemanları, düğmeler, balenli sütyen, kemer veya toka içermeyen giysiler tercih edilmelidir.
  • Kapalı alan korkusu olan hastalar işlemden önce doktorlarından hafif bir yatıştırıcı ilaç isteyebilirler.
  • Saat, küpe, bilezik, kolye gibi takılar, protez dişler, işitme cihazları ve peruk (bazı peruklar metal kalıntıları içerir.) gibi metal içeren hiçbir madde, güçlü manyetik alan sebebiyle manyetik rezonans görüntüleme esnasında kullanılmamalıdır.
  • İşlemin hızlıca tamamlanması ve kaliteli, net görüntüler alınabilmesi için hastanın fazla hareket etmemesi gereklidir.

MR Anjiyografi: Damarların kateterle girişim yapılmadan ve radyasyonsuz olarak görüntülenmesini sağlayan işleme MR anjiyografi adı verilmektedir. Bu işlem hem kontrastlı hem de kontrastsız olarak yapılabilmektedir.

Beyin MR: Manyetik rezonans görüntüleme, beyin ve omurilik hastalıklarında en sık tercih edilen görüntüleme işlemidir. Çünkü beyin MR’ı ile beyin tümörleri, felçler, bunama ve multiple skleroz gibi kronik sinir sistemi hastalıkları çok daha net bir şekilde tespit edilebilmektedir.

Manyetik Rezonans Spektroskopi (MRS): MRS ile beyin ya da omurilik bölgesine yerleşebilen tümörlerin kimyasal metabolizmaları ölçülerek tanı konulabilmektedir.

Difüzyon MR: Su moleküllerinin rastgele hareketlerini ölçerek yapılan bir fonksiyonel MR şeklidir. Özellikle tümörlerin karakterini tespit etmede ve inme tanısında oldukça etkilidir.

Perfüzyon MR: Beynin perfüzyonunu (kanlanmasını) ölçmeye yarayan perfüzyon MR’da kontrast madde kullanılmaktadır.

Meme MR: Meme MR’ı tek başına istenen bir tetkik değildir. Mamografi veya meme ultrasonun yerine yapılmaz, bu iki tetkikin yanında ek olarak istenmektedir. İki memede de çoklu odak araştırılması yapılacaksa, silikon implant takılmışsa veya genç hastalarda yoğun meme dokusu varsa mamografide net bir görüntü almak zor olabilir ve bu noktada ek olarak meme MR kullanılabilmektedir.

Kalp ve Damar Sistemi MR: Bu MR, kalp ve damar hastalıklarının hasarının boyutu ile kalbin ve ana damarların yapısını, fonksiyonunu belirlemek için kullanılır.

Tüm vücut MR: Tüm vücut MR ile kalp, ana damarlar, akciğer, karaciğer, böbrekler, dalak, pankreas, safra kesesi, safra yolları, karın içi damarlar, kadın/erkek üreme organları, pelvik organlar ve mesane gibi birçok bölge taranıp görüntülenebilmektedir. Radyasyon içermemesi özellikle üreme, pelvik ve mesane organları için iyi bir alternatif olarak değerlendirilmesine yol açmaktadır.

Prostat MR: Bu MR, prostatın yaygın olarak görülen; iltihaplar (prostatit), iyi huylu prostat büyümesi (benign prostat hipertrofisi, BPH) ve kanser gibi hastalıklarının teşhisinde kullanılmaktadır.

Kas İskelet Sistemi MR: Spor yaralanmalarında, eklem rahatsızlıklarında, iltihaplı durumlarında (artritler); ayrıca kas-iskelet dokusu iltihaplarının, kitlelerin veya başka organlardaki kitlelerden kemiklere olan yayılımın değerlendirilmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Manyetik Rezonans Fiyatları

Manyetik rezonans fiyatları, çekimin yapılacağı alanın büyüklüğüne göe değişmektedir. Manyetik rezonans fiyatları hakkında detaylı bilgi için 0850 222 04 94’ü arayabilirsiniz.

MR’ye kimler giremez?

  • Kafa içi metalik damarsal klipsi olanlar
  • Kalp pili olanlar
  • Otomatik ritim düzenleyici kalp cihazı olanlar (otomatik defibrilatör ve biostimülatör)
  • Bazı sürekli ilaç veren ve vücuda yerleştirilmiş cihazı olanlar (infüzyon cihazı)
  • İç işitme cihazı olanlar metalik yabancı cisimleri olanlar

MR sonucu nasıl anlaşılır?

Hastanemizde yaptırdığınız MR çekiminin sonucuna ulaşmak için doktrorunuza kontrol randevu alabilirsiniz.