Kronik Hastalıklarda Koronavirüs Riskleri
Kronik hastalıklar, kontrol altında tutulmadığı zaman kişilerin yaşam standartlarının düşmesine, hatta dolaylı yoldan ölümlerine bile sebep olabilen uzun süreli hastalıklardır. Tek başına bile tehlikeli olabilen koronavirüs gibi hastalıklarla birleştiğinde ise tedavi süreci iyice zorlaşmaktadır. Bu sebeple tüm dünyada etkisini iyice hissettiren koronavirüs salgınında en riskli gruplardan biri de kronik hastalıklara sahip kişiler. Peki, nedir bu kronik hastalıklar ve koronavirüs bu kişiler için neden bu kadar tehlikeli?
Diyabet
Tip-2 şeker hastalığı, günümüzde en yaygın görülen kronik hastalıklardan biridir. Kontrol altında tutulmadığında ve tedavi edilmediğinde bağışıklık sistemini olumsuz etkileyip, vücudu mikroplara karşı savunmasız bırakmaktadır. Ayrıca hastalık genelde 50 yaş üzerinde ortaya çıktığından hastalar hem yaş sebebiyle hem de diyabetin vücut üzerindeki olumsuz etkisi sebebiyle daha riskli grupta yer almaktadırlar.
Hipertansiyon
Hipertansiyon hastalığında kan basıncı normalden yüksektir. Yüksek tansiyon ve kan basıncı damarlarda yıkıma sebep olur, kalbe de hasar verir. Hipertansiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar vücut bağışıklığını baskılamaz ama diyabetteki gibi yaşlı insanlarda görülmesi koronaya karşı riski artırmaktadır.
Astım ve KOAH hastaları
Bilindiği üzere koronavirüs özellikle akciğer enfeksiyonu yaptığında daha öldürücü olabilmektedir ve akciğerlerinde kronik hastalığı olanları çok daha fazla etkilemektedir. Astımda daha sık olmak üzere kullanılan kortizon tarzı ilaçlar bağışıklık sistemini baskılar ve enfeksiyona karşı riski arttırır. Astım ve KOAH gibi müzmin akciğer hastalığı olanlar ve bu nedenle kortizon da kullanıyorlar ise risk katlanarak artmaktadır.
Kronik böbrek ve karaciğer yetmezliği
Kronik böbrek ve karaciğer yetmezliği yaşayan diyaliz ve siroz hastaları da koronavirüs açısından yüksek riskli grupta yer alırlar. Çünkü bu hastalıklar bağışıklık sisteminin direncini düşürür, bu da koronanın daha hızlı yayılmasına ve daha ağır geçmesine sebep olur.
Romatizma hastaları
Romatizmal hastalıklar, otoimmün hastalıklardır. Yani bu hastalıklarda kişinin bağışıklık sistemi sadece dış etkenlere yanıt vermekle kalmayıp kendi kendine karşı da tepki gösterir. Bu etkiyi azaltmak için kullanılan ilaçlar, bağışıklık sistemini de zayıflattığı için hastaları enfeksiyonlara karşı savunmasız hale getirir.
Kanser hastaları
Kanser hastalıklarının tedavi yöntemleri (ameliyat, kemoterapi ve radyoterapi gibi) de vücudu zayıf bırakır. Bu da kanser hastalıklarının riskli gruplar arasında yer almasına sebep olur. Kemik iliği ile ilgili kanserlerde ise risk diğer türlere göre daha yüksektir.
Kısacası kronik hastalığı olan kişiler, kurallara uymada normal kişilere göre ekstra özen göstermelidir. Salgının en yoğun yaşandığı bu günlerde zorunlu olmadıkça evden çıkmamaları, beslenmelerine çok dikkat ederek bağışıklıklarını güçlendirmeleri gereklidir.