Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına Dikkat Edin
Koronavirüs salgını ile mücadele devam ederken, kenelerden bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığında da son zamanlarda hızlı bir artış gözlemlenmeye başladı.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), Hyalamma cinsi kenelerin ısırması ile bulaşan , ateş ve kanamalar ile seyreden, Bunyaviridae ailesine bağlı Nairovirüs grubuna ait bir virüsün etken olduğu zoonatik bir hastalıktır. KKKA hastalığı hayvanlarda belirti göstermez. Bu sebeple hastalığın sık görüldüğü bölgelerdeki hayvan sahipleri hayvanlarını kenelere karşı doğru yöntemlerle, belirli aralıklarla ilaçlamalıdır. Hayvan barınakları kenelerin yaşamasına imkan vermeyecek şekilde yapılmalıdır. Hayvanların kan veya dokularına çıplak elle temas eden kişiler kendilerini 14 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ve baş ağrıları, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli, bu belirtilerden bir veya birkaçının ortaya çıkması halinde en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidir. KKKA hastalığına yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları veya çıkartıları ile hastalık insandan insana bulaşabilir. Hastalık virüs vücuda alındıktan 1-13 gün sonra ortaya çıkar. Bu hastalık hakkında en merak edilen soruları şöyle cevaplandırabiliriz:
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri nelerdir?
Ani başlayan ateş, baş ve kas ağrısı, boğaz ağrısı, üşüme, titreme, karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, gözlerde ışık hassasiyeti, kızarıklık ve deri döküntüsü ile kendini gösterir. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde cilt kanaması, diş eti kanaması, burun kanaması,mide- bağırsak kanaması, akciğer ve beyin kanaması da görülebilir.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nde kimler risk altında?
Hastalığın görüldüğü bölgelerde yaşayan çobanlar, veteriner hekimler, korunmasız olarak kamp ve piknik yapanlar, hastalıklı kişilerle temas eden sağlık personeli, laboratuvar çalışanları, hasta yakınları.
Kenelerden korunmak için ne yapılmalı?
Tarla, bağ, bahçe, piknik alanı gibi yerlere giderken mümkün olduğunca kapalı giyinmeli, pantolon üzerine çizme giyinmeli, kenelerin kıyafet üzerinde görülebilmesi için açık renkli giysiler tercih edilmelidir. Bu alanlardan döndükten sonra kulak arkası, koltuk altları, kasıkları ve diz arkası dahil vücut kontrol edilmelidir.
Vücuda kene yapıştığında ne yapılmalıdır?
Kene en kısa sürede çıkarılmalıdır. Keneye çıplak elle dokunulmamalıdır. Bunun için ince uçlu pens, eldiven, bez veya poşet kullanılabilir. Kene vücuda tutunduğu en yakın kısımdan tutularak aksi yönde sabit bir kuvvetle çekilir. Çıkardıktan sonra antiseptik bir solüsyon veya su ve sabun çıkarılma yerine sürülmelidir. Keneler patlatılmamalı, üzerine sigara basılmamalı, kolonya-gaz yağı gibi maddeler dökülmemelidir. Kendiniz çıkaramadıysanız fazla zorlamadan en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.