Karotis Stentleme
Karotis Nedir?
Halk arasında şah damarı olarak da bilinen karotis (ya da karotis arter) beyne kan ve oksijen taşınması sağlayan, boynun iki tarafında yer alan atardamarlardır. Beyinle vücudun arasında çok önemli bir bağlantı olarak kabul edilen karotis arterlere dokunularak nabız kontrol edilebilir.
Karotis Arter Tıkanıklığı Nedir?
Karotis arterlerde fazla yağlı beslenme ve kolesterol artıklarının damar duvarında birikmesinden kaynaklı olarak daralmalar ve tıkanıklıklar görülebilir. Damar yapısında görülen bu bozulmalar pıhtı oluşumuna sebep olur. Bu durum beyin damarları açısından da tehlike oluşturmaktadır. Karotis arter tıkanıklığı (şah damar tıkanıklığı) adı verilen bu hastalık tedavi edilmediğinde geçici veya kalıcı inme, konuşma bozukluğu, görme kaybı, felç hatta ölüm riski bile yaratabilir. Sigara kullanımı, diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol ve ailede kalp damar hastalığı öyküsü bulunması karotis arter tıkanıklığı riskini artıran faktörler arasında yer almaktadır.
Karotis Arter Tıkanıklığı Nasıl Tedavi Edilir?
Karotis arter tıkanıklığının tedavisinde üç yöntem vardır. Bunlar; ilaç tedavisi, karotis stentleme ve cerrahi tedavidir. Tedavi için ilk olarak kan sulandırıcı veya pıhtı oluşmasını önleyici ilaçlar kullanılmaktadır. Ancak karotis arterlerdeki daralma %60-70 arasında veya daha fazla ise ilaç tedavisi yeterli gelmeyecektir. Karotis stentleme de tam bu durumlarda cerrahi operasyona gerek kalmadan kalıcı felç ve inme riskini önlemek amacıyla yapılan bir uygulamadır. Özellikle cerrahi operasyon açısından riskli olan hastaların tedavisinde stent takılması daha uygun olacaktır.
Karotis Stentleme Nasıl Yapılır?
Karotis stentleme halk arasında karotis stentleme ameliyatı olarak da bilinmektedir. Ancak bu işlem aslında bir cerrahi operasyon değildir; çünkü bu işlem sırasında herhangi bir yer açılmaz ve yara oluşumu gözlenmez. Karotis stentleme kapalı yöntemle yapılan bir girişimsel bir işlemdir.
Karotis stentleme işleminde anjiyografide kullanılan kateterle kasıktan girilerek karotise doğru ilerlenir. İnce bir tel yardımıyla daralmış bölgeden geçilirken işlem esnasında beyne pıhtı atmaması için darlığın arkasına bir filtre yerleştirilir. Daha sonra darlığın bulunduğu bölgeye kendiliğinden genişleyen bir stent yerleştirilir ve açılır. Eğer bu şekilde yeterli açıklık sağlanamadıysa stent içine balon şişirilerek yerleştirilir, böylece daralma genişletilmiş olur.
Stent takılması sırasında hastaya genel anestezi uygulanmaz ancak damar yoluyla çeşitli sakinleştiriciler verilir.
Karotis Stent Komplikasyonları Nelerdir?
Karotis stentleme güvenilir bir işlemdir, bu sebeple fazla komplikasyon oluşması beklenmez. Ancak her işlemde olduğu gibi bu işlemde de az da olsa nabız ve tansiyon düşmesi gibi bazı riskler bulunmaktadır. Bu etkiler kısa sürelidir, kendiliğinden düzelir. Çok nadir görülen komplikasyonlar arasında, işlem esnasında beyne pıhtı atması ve stent sonrası beyne giden kan akışının artışı sebebiyle kanamalar görülmesi de sayılabilir.