Kalp Krizi Anında Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Kalp krizi, Türkiye ve dünyada meydana gelen ölümlerin başlıca nedenlerinden biridir. Kalbi besleyen koroner damarlardaki tıkanıklığa bağlı olarak, kalbin o bölgedeki yetersiz kan akışından dolayı kalıcı olarak hasar görmesi sonucu kalp krizi meydana gelir. Ani başlayan şiddetli göğüs ağrısı, nefes darlığı bazen de fenalık hissi ve bayılma kalp krizinin en yaygın belirtileridir. Peki, bu belirtileri hissedip kalp krizi geçirdiğinizi fark ettiğinizde ne yapmalısınız?
Kalp krizi geçirdiğinizden şüphelendiğinizde eğer ilk kez böyle bir şey yaşıyorsanız mutlaka acil tıbbi yardım çağırmalısınız. Daha önceden kalp krizi geçiren kişiler ağrının şeklini, nasıl olduğunu ve nasıl başladığını muhtemelen hatırlayacaktır. Böyle bir şeyle karşılaştığında elinde dilaltı ilacı varsa bunu kullanması, 5 dakika beklemesi gereklidir. 5 dakika sonra şikâyet yine geçmiyorsa bir tane daha almalıdır. İlk kez başına böyle bir şey gelenler ise acil yardım gelene kadar evde varsa bir çocuk aspirini almalıdır. Bu süreçte hasta sakin kalmalı ve fazla hareket etmemelidir. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta, hasta eğer evde başka kimse yoksa mutlaka kapıyı açık bırakmalı ve sağlık ekibi gelinceye kadar böyle beklemelidir. Çünkü eğer kalp durursa kapının açılması için harcanan zaman hayati tehlikeye sebep olabilir. Bu çok dikkat edilmesi gereken bir detaydır.
Sigara ve Diyabet Kalp Krizi Riskini 10 Kat Artırıyor
Tansiyonu yüksek olanlar, şekeri olanlar, kolesterolü yüksek olanlar ve sigara içenler diğerlerine göre yaklaşık 10 kat daha fazla risk altındadır. Yaş ilerledikçe de kalp krizi oluşma riski daha fazladır. Bilindiği gibi bu risk faktörlerinden biri bile azaltılsa kalp krizi riski de azaltılmış olur.