Kalp Hastalığınız Varsa Ramazan Ayına Dikkat!
Kalp hastaları Ramazan ayı yaklaştığında oruç tutma konusunda kararsız kalırlar. Oruçla ilgili olarak yapılmış geniş araştırmalar yoktur. Birkaç tane tek merkezli araştırma vardır. Bu araştırmalarda Ramazan ayında kalp krizinin arttığı veya azaldığı gösterilmemiştir. Sonuç olarak Ramazan'da kalp krizi riski diğer aylara göre daha az veya daha fazla değildir.
Son bir yıl içinde özellikle de son altı ay içinde kalp ameliyatı veya kalp krizi geçirenlerin de sağlıkları için o yıl oruç tututmamalarını tavsiye ediyoruz. Kalp hastalığının derecesi ve ciddiyeti her hastada farklı olduğu için bu hastaların oruç öncesi kontrollerini yaptırmaları ve oruç tutup tutamayacaklarını mutlaka doktorlarına danışmalıdır.
Ramazan ayının uzun günlere denk gelmesi nedeniyle vücuttaki su kaybı fazla olmaktaıdır. Bu nedenle oruç sırasında kalp hastalarının daha fazla etkileneceği dikkate alınmalıdır.
Oruç tutma konusunda özellikle iki hususun önemine değinmekte fayda var: Birincisi eğer hastalar ilaçlarını kullanarak günlük yaşantılarını problemsiz sürdürebiliyor, günlük aktivitelerini rahatça yapabiliyor ve gündüz ilaç ihtiyacı olmuyorsa oruç tutulabilir. İkinci husus ise özellikle de uzun günlerde oruçlu iken hastanın şikayetleri başlarsa; bu ister ilaç ihtiyacı, ister su kaybından dolayı tansiyon değişikliği şeklinde olsun iftarı beklemeden oruçlarını bozmalıdır. Aksi takdirde bu beklenen sürede istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilir.
İftar ve Sahurda Mutlaka İlaç Alınmalı
Oruç tutacak hastaların, ilaçlarını aksatmadan iftar ve sahurda almaları, bol su tüketmeye gayret etmeleri, ağır yiyeceklerden uzak durmaları ve sıcak havada dışarı çıkmamaya gayret etmeleri gerekmektedir.
Çamlıca Erdem Hastahanesi