HIFU (Yüksek Yoğunluklu Odaklanmış Ultrason Dalgaları)

HIFU (Yüksek Yoğunluklu Odaklanmış Ultrason Dalgaları)

Erkek üreme sisteminin parçası olan prostat dokusunda oluşan hücrelerin anormal ve kontrolsüz çoğalması sonucu ortaya çıkan kötü huylu tümörler prostat kanseri olarak tanımlanır.  Ülkemizde erkeklerde en sık görülen kanser türleri arasında yer alan bu hastalığa prostat bezine yapılan biyopsi sonucunda tanı koymak mümkündür.

HIFU Nedir?

Yüksek yoğunluklu odaklanmış ultrason şeklinde de tanımlanabilen HIFU, hem prostat kanseri tedavisinde kullanılan ameliyatsız bir tedavi şeklidir. HIFU cihazı ayrıca yüz ve boyun bölgesini sıkılaştırma amacıyla da kullanılmaktadır.

HIFU Nasıl Uygulanır?

Genel anestezi altında, makattan içeri özel bir alet kullanılarak girilir. Ultrasonik enerji HIFU cihazıyla tek bir noktada toplanarak yoğunlaştırılır ve kanserli bölgeye milimetrik hassasiyetle “nokta atışı” yapılır. Kullanılan bu yüksek enerjili ses dalgalarıyla kanserin yok edilmesi sağlanır. Böylelikle prostatın özelikle prostat içi uygun lezyonlarda sadece hastalıklı bölgesi tedavi edilir. HIFU teknolojisi sayesinde çevre dokulara zarar verilme ihtimali çok zayıftır.

HIFU Kimler İçin Uygundur?

Her zaman cerrahi kesi yapılmadan uygulanan tedaviler tercih sebebidir. Bunun yanı sıra yaş ve genel sağlık durumları geleneksel ameliyata uygun olmayabilecek hastalar, daha önce karın ameliyatı geçirmiş kişiler, idrar sorunu veya cinsel fonksiyon kaybı yaşamak istemeyenler için de HIFU yöntemi uygun bir tedavi şeklidir. Daha önce prostat ameliyatı olmuş ve hastalığın tekrar nüksettiği kişiler ile radyoterapi almış hastalarda da “kurtarma” tedavisi olarak kullanılabilir. Genel olarak erken evre hastalarda tercih edilse de ileri evre, seçilmiş hastalar için de güvenle kullanılabilecek bir yöntemdir.

HIFU Cihazının Avantajları Nelerdir?

  • HIFU ile prostat kanseri tedavisi genel anestezi altında, kesi olmadan yapılan bir işlem olduğundan tek seansta bitirilebilen ve iyileşme süresi çok kısa olan bir yöntemdir. Hasta genelde işlemin ertesi günü taburcu edilebilir.
  • Komplikasyon riski düşüktür.
  • Cerrahiye uygun olmayan veya ameliyat olmak istemeyen hastalarda da uygulanabilir.
  • İşlem sırasında veya sonrasında, operasyon yöntemleri ile kıyaslandığında çok daha az ağrı hissedilir.
  • İdrar kaçırma ve cinsel işlev bozuklukları yaşanmaz.
  • Tek uygulamayla tam ve etkili sonuç elde edilme şansı çok yüksektir. Özellikle düşük risk grubu prostat kanseri hastalarında nüks riski oldukça düşüktür.
  • Son zamanlarda yapılan çalışmalarda HIFU ile tedavi edilen hastalardaki uzun dönem sonuçlarının, cerrahi tedavilerden elde edilen sonuçlarla çok benzer olduğuna yönelik sonuçlar ortaya çıkmıştır.
  • Kanser radyasyon yerine HIFU ile tedavi edildiğinde radyasyona bağlı yan etkiler önlenmiş olur.