Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi
Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Nedir?
Plastik ve rekonstrüktif cerrrahi, doğuştan gelen ya da sonradan oluşan anomalilerin yarattığı şekil bozukluklarının giderilmesi ve vücut imajının daha düzgün bir şekil alması için çalışan bir cerrahi bölümdür. Örneğin; yarık damak-dudak, yapışık parmak, vasküler kitleler; travma sebebiyle oluşan yanıklar, trafik kazası sonucunda olan yüz yaralanmaları, kronik yaralar vb. durumlar bu cerrahi disiplin alanı içerisindedir. Medyada estetik amaçlı ameliyatların daha çok yer alması sebebiyle halk arasında estetik ve plastik cerrahi aynı mı sorusu akla gelmekte ve genelde ikisi eş anlamda kullanılmaktadır. Ancak plastik ve rekonstrüktif cerrahi onarım amaçlı yapılır ve en az estetik amaçlı yapılan işlemler kadar yaygındır.
Plastik cerrahi ile yüzde ve vücutta oluşan her türlü boşluk, şekil bozukluğu o alandaki dokulara olabildiğince benzer dokularla onarılmaya çalışılır. Bu operasyonlarda onarım için en basit ve hastaya en az zarar verecek yöntemlerin seçilmesi önemli bir kuraldır.
Estetik Cerrahi Nedir?
Estetik cerrahi, plastik cerrahiye dahil bir alandır. Estetik cerrahi kişilerde herhangi bir tıbbi problem yaratmasa bile görsel açıdan rahatsızlık duyulan vücut yapılarının daha güzel ve mükemmel bir forma ulaşması amacıyla yapılan işlemlerdir. Estetik cerrahi ile plastik cerrahi arasındaki fark da budur. Günümüzde artan estetik kaygılar sebebiyle eskiye oranla daha çok kişi bu ameliyatlara başvurmaktadır.
Estetik veya tıbbi amaçlı olması farketmeksizin her operasyon, sonradan tıbbi, etik veya adli bir sorun yaşanmaması için alanında uzman, deneyimli hekimler tarafından yapılmalıdır. Ayrıca, operasyonun yapılacağı estetik plastik cerrahi merkezi de en az hekim seçimi kadar önemlidir.
Estetik ve Plastik Cerrahi Ameliyatları Nelerdir?
Estetik Cerrahi Ameliyatları
Burun Estetiği: Burnu yeniden şekillendirme işlemleridir. Kadın ve erkeklerde yüzünün şekline uygun olarak biçimlendirme yapılır, kişiye daha güzel ve estetik bir görünüm kazandırılmış olur. Bu ameliyatı yaparken hastanın normal fizyolojik (nefes ve koku alma) ve anatomik yapılarının bozulmamasına dikkat edilmelidir. Burun için yapılan estetikler şöyle sıralanabilir:
- Burun estetik ameliyatı (Rinoplasti)
- Burun ucu estetiği (Tip plasti)
- Burun tıkanıklığı (Deviasyon)
- İkincil burun estetiği (Düzeltme)
Bunların dışında septumda eğrilik ya da hava yollarında tıkanıklık varsa aynı ameliyat sırasında düzeltilebilir.
Vücut Estetiği: Genelde aşırı kilo verme sonucu oluşan sarkıklıkların düzeltilmesi ya da bölgesel zayıflama amaçlı yapılan operasyonlara vücut estetiği denilmektedir. Vücuttaki deformasyonların giderilmesi, vücudun ideal bir şekle sahip olması amacıyla yapılan bu işlemler şunlardır:
- Karın estetiği (Germe)
- Liposuction (Yağ alma)
- Bacak estetiği
- Kalça estetiği
- Kol sarkıklığı estetiği
- Skar revüzyon (Yara izi düzeltme)
- Ben eksizyon
- Genital estetik
- Yağ transferi
Meme Estetiği: Kilo verme, emzirme, vb. sebeplerden formu bozulan meme dokusunun toparlanıp yeniden şekillendirilmesi gerektiğinde; meme gelişiminin istenilen boyutlarda olmadığı veya kişinin daha büyük ya da daha küçük olmasını istediği durumlarda yapılan ameliyatlardır. Meme estetiğinde yapılan ameliyatlar:
- Meme küçültme
- Meme büyütme
- Meme dikleştirme
- Jinekomasti
Yüz Estetiği: Yüz, insan vücudunun en ön planda olan bölgesidir. Bu sebeple kadın erkek farketmeksizin yaşlanma sebebiyle yüzde oluşan sarkıklık ve kırışıklıklar, herkesi mutsuz eden bir görünüme sebep olmaktadır. Yüz estetiği ameliyatları da bu sebeple en sık tercih edilen estetik ameliyatlardandır. Yüz estetiğinde daha genç ve orantılı bir yüze sahip olmak amacıyla;
- Boyun ve gıdı estetiği
- Göz kapağı estetiği
- Kaş ve alın estetiği
- Otoplasti (kepçe kulak) estetiği
- Elmacık kemiği estetiği
- Yanak estetiği
- Çene ucu kemiği estetiği
- Yağ enjeksiyonu
- PRP
- Dolgu
- Botoks
- Yüz ve boyun germe
işlemleri yapılmaktadır.
Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ameliyatları
İyileşmesi zor ve kronik yaralar: Çeşitli hastalıklara ya da uzun süreli yatak istirahatlerine bağlı olarak vücutta kendiliğinden iyileşmeyen yaralar oluşabilir. Bu yaraların oluşmasını önlemek, oluşanların da takip edilip gerekirse ameliyat edilmesi için plastik cerrrahiden yararlanılır. Yara tedavisi, plastik cerrahide en sık yapılan ameliyatlardan biridir.
Yüzdeki doğuştan gelen şekilsel bozukluklar: Asimetriler, doğumsal kitleler, nadir görülen yüz yarıkları, yarık dudak-damak vb. bozukluklar için de plastik cerrahiden yararlanılır. Genel olarak sorunlu bölgeye benzer bir doku, vücudun başka bir bölgesinden alınarak bozukluk düzeltilmeye çalışılır.
Meme rekonstrüksiyonu: Meme kanseri, kadınlarda görülen en sık kanser türlerinden biridir. Bu hastalık sebebiyle memenin bir kısmının ya da tamamının alınması söz konusu olabilmektedir. Onkoloji uzmanı ya da genel cerrahi uzmanı ve plastik cerrahi uzmanı onayı doğrultusunda isteyen hastalara memeye uygun olacak şekilde ya kendi dokusu ya da meme protezi takılır. Bu işlem meme rekonstrüksiyonu olarak adlandırılır.
Dudak, kulak vb. uzuvların onarılması: Çeşitli sebeplerden (kaza, yanık vb.) kulak, dudak ve burun gibi uzuvlarda doku ve şekil kaybı oluşabilir. Bu kaybın büyüklüğüne göre gerekli ameliyatlar yapılarak orjinal haline en yakın sonuç alınmaya çalışılır.
Daha fazla bilgi almak ve estetik cerrahi fiyatlarını öğrenmek için 0850 222 04 94 numaralı çağrı merkezimizi arayıp estetik cerrahi randevusu alabilirsiniz.
SIK SORULAN SORULAR
Botoks nedir ve nasıl uygulanır?
Botoks, clostridiumbotulinum adlı bakteriden üretilen bir egzotoksindir. Laboratuvar ortamında üretilen botoks, uygulandığı bölgedeki sinir uçlarını etkileyerek, burada salgılanan maddelerin salınımı engeller. Böylece bölgenin kırışmasını, hareket etmesini önler. Botoks alın, göz çevresi (kaz ayakları), dudak üzerindeki çizgiler vb. pek çok alanda estetik amaçla uygulanırken, migren ve aşırı terleme gibi sorunların tedavisinde tıbbi amaçla da kullanılabilir.
Botoks yapılacak bölgeye lokal anestezi uygulanır. Daha sonra botoks, ince uçlu iğnelerle ile bu bölgedeki kaslara enjekte edilir. İşlemin etkisi 2-3 gün sonra belli olur ve ortalama 6 ay sürer. Daha uzun süreli etki göstermesi için işlemin belirli periyotlarla yenilenmesi gerekir.
Botoks yaptırmak için dermatoloji mi plastik cerrahi mi tercih edilmeli?
Botoks günümüzde oldukça tercih edilen bir estetik işlemi olduğu için pek çok meslek grubu tarafından güzellik merkezi adı verilen mekanlarda da yapılmaktadır. Botoks her ne kadar diğer estetik işlemlere göre uygulaması daha kolay bir işlem olabilir ama yine de riskleri vardır. Bu sebeple tüm dünyada kabul gören prensibe uygun olarak bir estetik cerrahi uzmanı veya botoks konusunda deneyimli dermatoloji uzmanı tarafından uygulanmalıdır.
Burun estetiği için hangi doktora gidilir?
Oldukça popüler estetik ameliyatlarından olan burun estetiğinin hem nefes almayı hem de yüzün bütün güzelliğini etkilemesi sebebiyle kesinlikle alanında uzman estetik ve plastik cerrahi doktorları tarafından yapılması gerekmektedir.
Burun estetiği fiyatları nasıl belirlenir?
Tüm estetik ameliyatlarında olduğu gibi burun ameliyatlarında da ön görüşme yapılmadan fiyat verilmemektedir. Herkesin burun yapısı ve yapılacak işlem farklıdır. Bu sebeple fiyatlandırma da kişiden kişide farklı olmaktadır.
Burun ameliyatlarında iyileşme süreci nasıldır?
Burun ameliyatlarında iyileşme süresi kullanılan cerrahi teknikler ve yapılan rekonstrüksiyon miktarı gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Ameliyat sonrası ilk iki gün ağrı, sızı gibi şikayetler olabilr, ortalama 1 hafta sonra hasta iyileşir ve günlük işlerine dönebilir.
Meme estetiği nasıl yapılır?
Kişilerin ihtiyacına göre meme yapısında büyütme, küçültme ve dikleştirme işlemleri yapılabilir. Büyütme işlemleri için göğüs kasının altına ya da üstüne koyulan silikon implantlardan yararlanılır. Silikon implantların boyutu kişinin isteğine ve vücut yapısına uygun olarak belirlenir.
Doğuştan büyük memelere sahip olan bazı kişiler de hem estetik görünüm hem de sağlık açısından problemlere (sırtta ağrılar, vücut şekil bozuklukları, aşırı terleme vb.) sebep olabilen bu durumdan kurtulmak için meme küçültme ameliyatı yaptırabilir.
Yaş, emzirme vb. durumlarda yerçekiminin de etkisiyle sarkan memeleri toparlamak için meme dikleştirme operasyonları yapılır.
Kimler meme estetiği yaptırabilir?
Gelişimini tamamlamış, sağlıklı kişiler meme estetiği ile hayal ettikleri ideal forma kavuşmak için ameliyat olabilir
Liposuction (Liposakşın) ameliyatından sonra hemen sonuç görülür mü?
Liposuction (Liposakşın), genellikle diyet ve spor sonrası eritelemeyen bölgesel yağlardan kurtulmak için yapılan ameliyatlardır. Ameliyatın etkisinin görülmesi uygulanan bölgeye bağlı olarak değişmekle beraber ilk yapıldığında da farkedilir bir değişiklik görülür. Ancak değişimin net olarak anlaşılması 6 ay sürmektedir.
Liposuctiondan sonra vücut tekrar eski haline döner mi?
Sık tercih edilen operasyonlardan olan liposuctionda hedef nokta yağ hücrelerini ortadan kaldırmaktır. Başarılı geçen bir işlem sonrası yağ hücreleri kalıcı olarak yok edilir. Ancak hastalar kilo aldıklarında bu hücreler tekrar oluşmaya başlar. Bu sebeple operasyon sonrası formun bozulmaması için beslenmeye dikkat edilmeli, eski yeme düzenine geri dönülmemelidir. Unutmayın, liposuction bir zayıflama yöntemi değil, bölgesel sorunlara estetik çözüm sunan bir alternatiftir.