ERCP Yöntemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
ERCP Nedir?
ERCP, duodenoskop yardımıyla oniki parmak bağırsağında, safra yollarının açıldığı papilla denilen alandan girilerek ana safra yolları, karaciğer içi safra yolları ve safra kesesinin görüntülendiği ve bu sırada safra yollarında yer alan taş, tümör gibi patolojik oluşumlara müdahale edilebilen görüntüleme ve tedavi yöntemidir. ERCP’nin açılımı, endoskopik retrograd kolanjiyo pankreotagrafidir.
ERCP Hangi Durumlarda Yapılır?
Papilla vateri darlığı, safra kanalında olan safra taşları ve çamurları, safra kanalı kanseri, safra kanalında paraziter hastalıkları, pankreas kanalı tıkanıklıklarına neden olan kanser ve taşları gibi birçok hastalığın teşhisinde ERCP’den yararlanılabilir.
Yöntem sayesinde safra kanalı taşları çıkarılabilir, safra yolu darlıkları ve buna bağlı tıkanma sarılıkları ameliyata gerek kalmadan, rahatlıkla tedavi edilebilir. Ek olarak, bazı pankreas hastalıklarının tanı ve tedavisinde kullanılabilir.
Nasıl Hazırlanılır?
ERCP uygulaması öncesinde 6-8 saatlik açlık olması gereklidir. Eğer kişi kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsa bunları 1 hafta öncesinden almayı bırakmalıdır. Uygulama, çoğunlukla günlük yatışla yapılan bir işlem olduğu için ERCP yaptıranlar bir süre gözlemde tutulduktan sonra evine gönderilmektedir.
ERCP Sonrasında Ne Zaman Yemek Yenir?
ERCP işlemi sonrası aksi belirtilmediği sürece işlemden birkaç saat sonra normal şekilde yemek yenilebilir.
ERCP Sonrası Şikayetler ve Oluşabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?
ERCP, tecrübeli uzman doktorlar tarafından yapıldığında klasik ameliyatlara göre komplikasyon oluşma riski çok daha düşük bir işlemdir. En yaygın görülen komplikasyonlar, pankreatit, kolanjit, kolesistit, ince barsakta delinme veya kanamadır. Bu komplikasyonlar (riskler) tüm hastaların sadece %5-7’sinde görülür. Tedavide kullanılan sedatif veya anestezik (uyku veren) ilaçlar sebebiyle bazı hastalarda yan etkiler oluşabilir.
Hastalarda en sık görülen şikayet ise, işlem sırasında verilen hava sebebiyle geçici süreliğine oluşan gaz sancısıdır. Ancak ağrı şiddetlenir ve uzun sürerse veya ateş, üşüme, titreme gibi belirtiler hissedilmeye başlanırsa hemen işlemin yapıldığı hastaneye geri dönülmelidir.
ERCP Sonrası Süreç Nasıldır?
ERCP işlemi yaptıran hasta, verilen ilaçların etkisi geçene kadar bir süre hastanede tutulur. Sonrasında bir refakatçi ile birlikte hastaneden ayrılabilir. Hasta için ERCP, ameliyattan daha kolay ve güvenli bir yöntemdir. Çoğunlukla hasta aynı gün evine dönebilir.
ERCP’de eğer stent (plastik boru) takılırsa takılan stentler belirli bir süre kalır, görevini tamamladıktan sonra çıkarılırlar. Plastik stentlerin genellikle 3 ay ömrü vardır. Eğer hastanın daha uzun süre stent takması gerekirse tıkandıkça yenileri ile değiştirilmesi veya tıkanmaya daha dayanıklı metal stentler kullanılabilir.
Çamlıca Erdem Hastanemizde ERCP işlemleri ameliyathane ortamında uyutularak konforlu ve güvenli bir şekilde yapılabilmektedir.