Diş Eti Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri

Diş Eti Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri21.04.2021

Diş eti hastalıkları, periodontal hastalıklar olarak isimlendirilir. Bu hastalıklar diş ve beraberinde bulunan çevre dokuları etkileyen enfeksiyon hastalığıdır. Diş eti hastalıkları, sağlıklı dişlerin kaybına da neden olabilir. Toplumda en sık görülen kronik hastalıktır. Hastalar genellikle bu hastalığın farkına varmadıkları için önlem almakta gecikmekte ve hekime geç müracaat etmektedirler.

Diş eti hastalıkları enfeksiyonlarının çeşitli aşamaları vardır. Enfeksiyon sadece diş etinde sınırlı ise gingivitis, çevre dokulara yayıldıysa periodontitis olarak sınıflandırılır. 

Diş Eti Hastalıklarına Yol Açan Nedenler

Bakteri plağı esas nedendir. Ayrıca sigara, sistemik hastalıklar, ilaçlar, stres, beslenme, kötü ağız bakımı, düzensiz diş hekimi kontrolleri, çürük diş varlığı ve uyumsuz protezler periodontal sağlığı etkiler. Sistemik hastalıklar diş etini etkileyebildiği için hastanın diş hekimini bu konuda bilgilendirmesi gerekmektedir. 

Diş Eti Hastalıkları (Periodontal Hastalık) Tipleri Nelerdir?

Periodontal hastalıkların pek çok türü bulunmaktadır. Tedavinin başarılı olmasındaki en önemli faktör enfeksiyon tipidir.  En sık görülen enfeksiyon tipleri:

Gingivitis

Başlangıç evresidir. Mikrobiyal plak en önemli nedeni olup hafif seyreder. Ağrı hissedilmez veya çok hafiftir. Belirtileri diş etinde ödem, kırmızılık, parlaklık, kendiliğinden kanama ve ağız kokusudur. Tedavisi oral (ağız) hijyen eğitimi ile sağlanabilmektedir.

Kronik periodontitis

Periodontitis en yaygın periodontal hastalık olup, dişi çevreleyen destek dokuların enfeksiyonu ve yıkımıdır. Toplumda yetişkin bireylerin çoğunda görülür. Hastalık yavaş ilerler ve belirtileri fark edilemeyebilir. Bu nedenle hastalar göz ardı edilebilir ve tedavide geç kalınır. Destek dokuların yıkımı sonucu cepler oluşur. Bu ceplere mikrobiyal plak birikir ve yiyecek artıkları girer. Aynı zamanda bakteri ve artıklar hastalığın ilerlemesini hızlandırır. Kemik dokuyu eritip diş kaybına kadar varan sonuçlara neden olabilir. Kronik periodontitisin belirtileri; koyu kırmızı ya da morumsu diş eti rengi, diş eti çekilmesi/büyümesi, dişlerde aralanma, uzama, dönme, sallanma, fonksiyon bozukluğu, dişler arasına ve cepler içine yiyecek artıklarının dolması, abse oluşumu, ağız kokusu, estetik bozukluk olarak sıralanabilir. Hastalığın ilerleme seviyesine göre tedavisi değişkenlik gösterir. Başlangıç ve orta düzeyde cerrahi tedavi gerekmezken, ileri seviyede cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulabilir. 

Agresif periodontitis

Kronik periodontitise oranla daha az sıklıkla görülür; fakat daha şiddetli seyreder. Genellikle 20-30 yaş arası gençlerde görülür. Genetik faktörler etkili olabilir. 

Sistemik hastalıklarla birlikte görülen periodontitisler

Çeşitli kan hastalıkları, metabolik hastalıklar, genetik hastalıklar ve bağışıklık sistemini etkileyen hastalıkların ağız içi belirtisi olarak da görülebilir. Tedavisi ilgili branşın doktoruyla beraber yürütülür.

Nekroz oluşturan periodontal hastalıklar

Dişler arası boşluğu dolduran diş etindeki kayba (nekroz) ve müdahale edilmediğinde kemik kaybına neden olan periodontal hastalıktır. Sigara, stres, kötü ağız bakımı ve AIDS hastalarında daha çok görülür. Şiddetli ağrı şikayeti fazladır. 

Diş eti apsesi ve periodontal apseler

Diş etine batan yabancı cisimler diş etinde apse oluşturur. Diş çevresinde ağrı, şişlik; diş etinde kırmızı renk değişimi oluşur. İlerleyen abse kemik yıkımı ve diş kayıpları ile sonuçlanabilir.

Diş Eti Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?

İlk adım olarak diş hekimi muayenesi ve beraberinde diş dokuları üzerindeki sert/yumuşak birikintilerin hekim tarafından temizlenmesi gelir. Tedavi başarısının yakalanabilmesi için hekim tarafından verilen ağız bakım önerilerine dikkat edilmelidir. Diş fırçalama tekniği ve diş ipi kullanımına özen gösterilmelidir. Hafif seyreden enfeksiyonlarda bu tedaviler ilk adım olarak yeterlidir.  İlerlemiş vakalarda ve diş çekilmelerine bağlı oluşmuş cep tedavilerinde ise cerrahi işlemler gereklidir. Bu tedavilerde bazı biyomateryallerden yararlanılır. Tedavi sonunda hasta idame dönemine alınıp 3-6-12 aylık rutin kontrollerle takip edilir. Kontrol sıklığı hastalığın seviyesine göre belirlenir. Periodontal tedavinin başarısı hasta uyumu ve motivasyonuna bağlıdır. 

Tedavi ile Ne Elde Edilir?

  • Hastalığın kontrol altına alınması
  • Hastanın ağız bakımı konusunda yeterli bilgiye ulaştırılması
  • Ağız kokusunun giderilmesi
  • Hastanın kendi dişlerini daha uzun kullanabilmesi
  • Estetik açıdan uygun diş etinin oluşturulması
  • Diş fonksiyonlarının üst düzeyde tutulması