Diş Ağrısı Nasıl Geçer? Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş Ağrısı Nasıl Geçer? Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?27.07.2023

Diş Ağrısı Neden Olur?

Dişte veya diş çevresinde oluşan ağrılı hislere diş ağrısı denir. Diş ağrısı neden olur sorusuna verilebilecek pek çok cevap vardır. Bu ağrı yiyecek parçalarının dişler arasında sıkışması, çürükler, plak birikimi, iltihaplanmalar, dişe alınan darbe, diş kökündeki sinirlerin tahribata uğraması gibi nedenlerle oluşabilir. Her yaştan kişide görülebileceği gibi baş ve kulak ağrısı, ağız kokusu gibi rahatsızlıklara da neden olabilir.

Diş ağrısı tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına sebep olur. Özellikle enfeksiyon varlığında tedavi uygulanmazsa enfeksiyon diş etine ve kemiklere doğru ilerleyebilir. Bu da diş eti ağrısına ve ağrının çeneye doğru yayılmasına sebep olur.

 

Diş Ağrısı Kulağa Vurur mu?

Diş ağrısı kulağa vurur mu sorusu kulak ve diş ağrısını aynı anda yaşayan kişilerin sıklıkla dile getirdiği bir sorudur. Diş ağrısı ve kulak ağrısı vücutta aynı sinirler tarafından beslenir. Bu nedenle dişlerdeki bir enfeksiyon kulak bölgesine yayılarak ağrıya sebep olabilir. Ayrıca kulaklar ve dişler kafa bölgesinde yer aldığından ağrı yayılımı diğer bölgelere nazaran daha kolaydır. Bu durumda bir KBB uzmanına muayene olmak kişinin kulağında bir sorun olup olmadığının netleştirilmesini sağlar. Kulakta bir sorun yoksa buradaki ağrının diş kaynaklı olduğu netleştirilmiş olur. Diş tedavisi yapıldığında kulak ağrısı da geçecektir.

 

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş ağrısı her yaştan bireyde sıklıkla görülebilen bir sorun olduğundan diş ağrısı ne iyi gelir sorusunun yanıtı merak edilmektedir. Kişiler genelde diş ağrısı yaşadıklarında bir hekime başvurmadan önce evde ağrıyı geçirmeye yönelik bazı yöntemler uygular. Soğuk kompres uygulamak, gargara yapmak, ağrı kesici ilaç kullanmak gibi çözümler ağrıyı hafifletebilir. Ancak bu rahatlama hissi çoğunlukla geçicidir, ağrının asıl nedeni bulunup ortadan kaldırılmadıkça sorun çözülmez.

Kolonya, alkol ve aspirin gibi maddeler doğrudan ağrıyan diş üzerine uygulanmamalıdır, bunların tedavi edici özelliği bulunmamaktadır. Bu tür maddelerin kimyasal yapıları diş etinde ve çevre dokularda tahrişlere neden olabilir. Bu da diş ağrısının yanı sıra ikinci bir ağrıya daha sebebiyet verebilir.

 

Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş ağrısının tedavisi için öncelikle ağrının asıl nedeni tespit edilmeli, buna göre bir plan oluşturulmalıdır. Örneğin çürük diş ağrısı nasıl geçer sorusunun yanıtı evde uygulanacak yöntemler değil, hekim muayenesi sonrası dolgu veya kanal tedavisidir. Diş veya diş etinde enfeksiyon varlığında öncelikle antibiyotik tedavisi uygulanır. Çürük dolgu veya kanal yapılamayacak kadar ilerlemişse dişin çekilmesi de gerekebilir.

 

Diş Ağrısını En Çabuk Ne Keser?

Diş ağrısı çeken kişiler en kısa sürede diş ağrısı nasıl geçer sorusunun cevabını merak etmektedir. Diş ağrısı ilaç kullanımıyla hafifletilmeye çalışılabilir. Ancak bu uzun vadeli bir çözüm sunmadığından ağrı için mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.

Diş ağrısı için ağrı kesici ilaç almanın dışında, karanfil yağını ağrıyan bölgeye bir pamuk yardımıyla uygulamak yıllardır uygulanan ve ağrıyı en kısa sürede hafifleten yöntemlerden biridir. Bunun yanı sıra ağrıyan bölgeye vanilya özü, kekik yağı, ezilmiş sarımsak sürmek de faydalıdır.

Diş ağrısının olduğu bölgeye ince bir beze sarılmış buzla 15 dakika boyunca kompres yapmak, diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak, tuzlu veya sirkeli suyla gargara yapmak da ağrıyı azaltarak süreci geçirmeye yardımcı olur.

 

Uyutmayan Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Gece diş ağrısı tutarsa hem uykusuz kalındığından, hem de ağrı çekildiğinden günlük hayat da olumsuz etkilenir. Uyutmayan diş ağrısı, sürekli ağrıyla uyanmak ve uyku düzeninin bozulması da stres ve odaklanma bozukluklarına neden olur. Geç saatlerde artış gösteren bu ağrıların nedeni, geceleri salgılanan histamin hormonunun enfekte sinirlerde nabızatar tarzda ağrı meydana getirmesidir. Başı yüksek bir yastıkla desteklemek ve rahat bir uyku pozisyonu almak ağrıyı hafifletebilir.

Yatmadan önce asitli, soğuk veya sert yiyeceklerin tüketiminden kaçınmak diş sağlığını koruyarak ağrıyı önleyebilir.

 

Çocuklarda Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Özellikle ebeveynler tarafından en merak edilen ve aratılan konulardan biri çoçuklarda diş ağrısı nasıl geçer sorusudur. Çocuklarda da yetişkinlerdeki gibi diş ağrısını hafifletebilecek bazı yöntemler vardır:

  • Çocuğunuzun dişlerini fırçalamak ağrıyı hafifletebilir. Özellikle ağrıyan bölgeye masaj yaparak fırçalamak gerekir.
  • Tuzlu ve ılık suyla gargara yapmak ağrıya iyi gelir. Düzenli olarak tekrarlanabilir.
  • Bir bez ya da havluya sarılmış buzla kompres yapmak ağrıyı azaltır. Bu uygulama gerektiğince tekrarlanabilir. Buz genişleyen damarları daraltarak kan akışını yavaşlatır, ayrıca dondurarak uyuşukluk hissi vereceğinden ağrı hissi azalır.
  • Karanfil yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da anestezik etkiye sahiptir. Karanfil yağı bir pamuğa damlatılarak ağrıyan dişin üstüne uygulanabilir.

 

20’lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Yetişkinlik döneminde çenenin arka tarafında en son çıkan dişler 20’lik dişlerdir. Genellikle çenede bu dişlerin çıkması için yer yoktur. Bu nedenle 20’lik dişler ağrı, apse, enfeksiyon gibi rahatsızlıklara sebebiyet verebilir; yanlış bir açıyla gelişirse diğer dişlerde de ağrı yapabilir. 20 lik diş ağrısı genellikle çoğu insanda görüldüğünden bu dişlerin çekilmesi iyi bir tercihtir.

20’lik dişleri çıkan bireyler genellikle 20 lik diş ağrısı nasıl geçer sorusunu çokça sormaktadır. Buz kompresi ve tuzlu veya oksijenli suyla gargara yapmak ağrı hissini hafifletir. Yine de bu dişlerin kontrolü ve gerekli durumlarda çekimi için bir hekime başvurmak gerekir.

 

Diş Ağrısı İçin İlaç Kullanılır mı?

Diş ağrısının giderilmesi için çeşitli ağrı kesici ilaçlar sıklıkla kullanılır, ancak ilaç bırakıldığında ağrılar tekrar başlayacaktır. Bu nedenle sorunun kökten çözümü için dişin tedavi edilmesi önemlidir.

Hekimin uygunluğu doğrultusunda dişteki enfeksiyonu tedavi etmek için güçlü bir antibiyotik kullanılabilir. Antibiyotikler ağrı kesici özelliğe sahip olup yaklaşık 5-8 saat etkilidir. Ancak bu ilaçlar reçete gerektirdiği için mutlaka hekime başvurmak gerekir.

Diş ağrısı için en iyi ağrı kesicilerden bazıları reçetesiz de satılmaktadır. Bunlar ibuprofen ve parasetamol etken maddesini içerir. Yine de bu ilaçları temin edip kullanmak için hekime danışılması gerekir.