Damar Tıkanıklığına Etkili Çözüm: Koroner Bypass Ameliyatı

Detaylı bilgi için formu doldurun, sizinle iletişime geçelim.
Doğrulama KoduDoğrulama Kodunu Yenile
Damar Tıkanıklığına Etkili Çözüm: Koroner Bypass Ameliyatı25.08.2022
Kalp kasını besleyen damarlara koroner arter denilmektedir. Bu damarlardaki daralma veya tıkanıklıklar tedavi edilmezse kalp yetmezliği ya da kalp krizine yol açabilir. Bu durumu önlemek için kullanılan en etkili tedavilerden biri de koroner bypass ameliyatıdır. 
 
Koroner arterlerdeki daralma ve tıkanmalar öncelikle ekokardiyografi ve efor testi gibi tetkiklerle anlaşılmaktadır. Damarlardaki daralmaların kesin tanısının konması için ek olarak kalp anjiyosu da yapılması lazımdır. Kesin tanı konduktan sonra, hastaya önce ilaç tedavisi veya balon/stent işlemi yapılır. Eğer bu tedaviler yeterli olmayacaksa hasta, koroner bypass operasyonu programına alınır. Koroner bypass operasyonu kısaca, koroner arterlerdeki darlığın ötesine kan taşımak için damar yerleştirme işlemidir. Yerleştirilecek damarlar göğüs iç kısmından koldan veya bacaktan alınır. Bu damarların alındığı bölgelerde genellikle ciddi bir şikâyet de olmaz.
 
MİNİMAL KESİLERLE DE BYPASS YAPILABİLİYOR
 
“Koroner bypass ameliyatı yapılması gerekli” denildiği zaman çoğu hasta, endişeye kapılmaktadır. Ancak bu endişe yersiz.Koroner bypass operasyonu çoğu zaman kalp akciğer makinesi kullanılarak kalp ve akciğer durdurularak yapılır. Bazı durumlarda bu makine kullanılmadan kalp ve akciğer çalışırken de operasyon gerçekleştirilebilir. Buna atan kalpte bypass operasyonu denilmektedir. Ayrıca minimal invaziv dediğimiz göğüs kemiği kesilmeden sol meme altından daha küçük kesilerle de bu operasyon gerçekleştirilebilmektedir.
 
AMELİYATTA HAYATİ RİSK %1’İN ALTINDA
 
Koroner bypass ameliyatı hakkında en çok merak edilen sorulardan biri de bu ameliyatın ne kadar riskli olduğudur. Bu konuda şunları söyleyebiliriz; koroner bypass operasyonları genellikle %1 in altında bir hayati riskle yapılabilmektedir. Ancak ileri yaş, astım hastalığı, böbrek yetmezliği gibi durumların eşlik ettiği hastalarda risk daha yüksek olabilir.
 

15 GÜN SONRA İŞ BAŞINA DÖNMEK MÜMKÜN

Operasyon genellikle 2-3 saat sürer, hasta 24 saat yoğun bakımda tutulur. Hastanede kalış süresi ise genellikle 4-5 gün bulunmaktadır. Hastanın 15 gün ev istirahati sonrası işinin başına dönmesi mümkün olmakla birlikte göğüs kemiğinin tam birleşmesi ve ağır işlerde çalışması 2 ayı bulmaktadır.

 
Damar Tıkanıklığına Etkili Çözüm: Koroner Bypass AmeliyatıDamar Tıkanıklığına Etkili Çözüm: Koroner Bypass Ameliyatı